ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Ν.Δ.: «Διαχείριση ήττας»…

* Εκλέγονται δύο βουλευτές στον Νομό: Προηγούνται Χαρακόπουλος-Κέλλας

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2015 4:45 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:05

Της Μαρίνας

Αποστολοπούλου

Σαν έτοιμη από καιρό, θα έλεγε κανείς ότι υποδέχθηκε την ήττα στις εκλογές η Νέα Δημοκρατία, αλλά όχι και το μέγεθος της διαφοράς από το πρώτο κόμμα, η οποία ως εκ της φύσης της θέτει και ζήτημα εσωκομματικών ζυμώσεων, πέραν των ευρύτερων πολιτικών.

Ο Αντ. Σαμαράς στις δηλώσεις του, ως αναμενόταν, δήλωσε ότι η ΝΔ θα παραμείνει ο εγγυητής των εθνικών εξελίξεων χωρίς να κάνει μνεία σε εσωκομματικές διεργασίες. Έσπευσε δε να υπογραμμίσει ότι σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση το ποσοστό της υπολείπεται περί τις 2 μονάδες, δείχνοντας έτσι και τις προθέσεις του, αφού εμμέσως υπέδειξε ότι η ΝΔ κράτησε τις δυνάμεις της, σηματοδοτώντας έτσι και τις προθέσεις του. «Η ΝΔ άντεξε», είπε χαρακτηριστικά.

Η ελπίδα ότι το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων που ήταν υψηλό μέχρι και την τελευταία στιγμή θα στρεφόταν προς τη Νέα Δημοκρατία ανατρέποντας τα προγνωστικά όλων των δημοσκοπήσεων-κάτι άλλωστε που επικαλέστηκε και ο Αντώνης Σαμαράς την ώρα που ασκούσε το εκλογικό του δικαίωμα-όχι μόνον δεν επαληθεύτηκε αλλά αντιθέτως έδειξε ότι εν τέλει οι αναποφάσιστοι ακολούθησαν τη συνήθη αντίδραση του εκλογικού σώματος: Συντάχθηκαν στην πλειοψηφία τους με τον πρώτο όταν βρέθηκαν μπροστά στην κάλπη.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΟΨΕΙ;

Ο επόμενος στόχος της ΝΔ ήταν εφόσον το ενδεχόμενο της ήττας παρουσιαζόταν ως αναπόφευκτο, τουλάχιστον αυτή, να είναι «διαχειρίσιμη», δηλαδή να μην υπερβαίνει τις πέντε μονάδες. «Διαχειρίσιμη» και σε ό,τι αφορά στην παρουσία της ΝΔ από τούδε και στο εξής εντός Βουλής αλλά και όσον αφορά στο εσωκομματικό τοπίο και τον Αντ. Σαμαρά.

Με τη διαφορά όμως να ξεφεύγει σημαντικά και ο στόχος της πολιτικής διαχείρισης του αποτελέσματος αποτελεί ζητούμενο, με αποτέλεσμα να δρομολογούνται πιθανώς και εσωκομματικές εξελίξεις. Αυτές θα μπορούσαν να έχουν να κάνουν με τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου του κόμματος στο πλαίσιο του οποίου θα «λυθούν» κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τα ζητήματα που ανέκυψαν ως εκ του αποτελέσματος.

«ΣΚΛΗΡΟ ΚΑΡΥΔΙ»

 Πάντως οι καλά γνωρίζοντες τον Αντώνη Σαμαρά, σχολίαζαν και προ των χθεσινών εκλογικών αποτελεσμάτων και προ του ενδεχομένου της ήττας, ότι είναι «σκληρό καρύδι» και δεν θα καταθέσει εύκολα τα όπλα. Πέραν του ότι, ούτως ή άλλως στη ΝΔ υπήρχε η εκτίμηση ότι εφόσον νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, μπορεί να λειτουργήσει το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» και σύντομα να προκηρυχτούν εκ νέου εθνικές εκλογές. Οπότε, ο Αντ. Σαμαράς θα θελήσει να κερδίσει τον μεσολαβούντα πολιτικό χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις του κόμματος και τις δικές του επίσης.

Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στις εσωκομματικές εξελίξεις, όπως προαναφέραμε, θα παίξει όχι μόνον το ποσοστό της ΝΔ στις χθεσινές εκλογές, αλλά και το ποσοστό που έλαβε στις προηγούμενες (του 2012), όπως άλλωστε έσπευσε να το επισημάνει στη δήλωσή του και ο Α. Σαμαράς. Αν δηλαδή το ποσοστό αυτών των εκλογών υπολείπεται λίγο σε σχέση με εκείνο των προηγούμενων λίγο (το 2012 η ΝΔ είχε λάβει 29,66%), τότε το επιχείρημα στη φαρέτρα του Α. Σαμαρά θα είναι ότι κράτησε τις δυνάμεις του κόμματος, παρά τις αντίξοες συνθήκες και τις αντιλαϊκές αποφάσεις που έλαβε η Κυβέρνησή του άρα και τη… θέση του.

 ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Από το σύνολο των αποτελεσμάτων πάντως είναι σαφές ότι και τα δυο κόμματα που μεταπολιτευτικά κυβέρνησαν την Ελλάδα και εν τέλει συγκυβέρνησαν την τελευταία διετία, «τιμωρήθηκαν» στην κάλπη, από τους ψηφοφόρους, αποτελώντας το σημείο εκτόνωσης για τα δεινά που υπέστη τα χρόνια της κρίσης η ελληνική κοινωνία.

Πάντως, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογική περιόδου, πολλές ήταν οι φωνές στελεχών του κόμματος, μεταξύ αυτών και του προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι και δημοσίως διαφώνησαν με τη στρατηγική του «φόβου» που υιοθέτησε η Νέα Δημοκρατία κατά κύριο λόγο σε αυτή την προεκλογική περίοδο, επισημαίνοντας ότι δεν ήταν η ενδεδειγμένη και εκ παραλλήλου «αδικούσε» το έργο που παρήχθη την τελευταία διετία, το οποίο δεν προβλήθηκε όσο θα έπρεπε. Και αυτή ήταν και η άποψη και άλλων στελεχών όχι τόσο «επωνύμων». Επίσης πολλά ήταν τα στελέχη που είχαν την άποψη ότι στην προσπάθεια η ΝΔ να ανοιχτεί προς τα δεξιά της προκειμένου να συσπειρώσει ή να επαναπατρίσει ψηφοφόρους του χώρου οι οποίοι πήγαν σε άλλα κόμματα (π.χ. ΑΝΕΛ), επικεντρώθηκε σε αυτό και άφησε τον μεσαίο χώρο να τον «αλώσει» ανενόχλητος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναμφίβολα η επόμενη μέρα για τη Νέα Δημοκρατία, όπως άλλωστε και για τα λοιπά κόμματα, μαζί με την αποτίμηση του αποτελέσματος έχει και αποτίμηση ευθυνών για το εκλογικό αποτελέσματα το οποίο ήταν πολύ κατώτερο των προσδοκιών.

ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Με ψυχραιμία και προβληματισμό λόγω του εύρους της διαφοράς είδε τα αποτελέσματα η ΝΟΔΕ Λάρισας, στα γραφεία της οποίας είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στελέχη του κόμματος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΟΔΕ σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα επισημαίνονται τα ακόλουθα: «Η παράταξή μας σέβεται απόλυτα την απόφαση του ελληνικού λαού.

Λάβαμε τις δύσκολες αποφάσεις πάντα με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας, της σταθερότητας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με βάση τις αξίες και τις αρχές μας για το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Ως παράταξη δεν υπολογίσαμε το πολιτικό κόστος, είπαμε την αλήθεια και θέσαμε τον καθένα προ των ευθυνών του.

Στο νομό Λάρισας καταφέραμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας όπως άλλωστε και στις εκλογές του 2012.

Τους ευχαριστούμε που μας τίμησαν με την ψήφο τους.

Η επόμενη μέρα μας βρίσκει παρόντες σε ό,τι χρειαστεί».

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Όσον αφορά στις βουλευτικές έδρες η ΝΔ στο νομό Λάρισας αποσπά δυο έδρες και στο 1/3 των ψηφοδελτίων προηγούνταν οι Μάξιμος Χαρακόπουλος και Χρ. Κέλλας, με τον Κων. Τζανακούλη να ακολουθεί και εν συνεχεία ο Ζήσης Γρηγορίου, ο Χρ. Καλομπάτσιος και η Στ. Μπίζιου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass