ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΖΟΥΡΛΟ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

«Οι πόλεμοι δεν γίνονται για τα μάτια της Ωραίας Ελένης»

*Δήμητρα Παπαστεργίου: «Τα ιμπεριαλιστικά κέντρα διεκδικούν κρίσιμους ενεργειακούς πόρους και νέες αγορές»

Δημοσίευση: 26 Μαϊ 2016 7:06

Την αντίθεσή τους στους σχεδιασμούς της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας καθώς και τη συμμετοχή της χώρας σε αυτούς, διατράνωσαν οι Λαρισαίοι που μετείχαν στη φετινή Πορεία Ειρήνης. Με την πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Δήμητρα Παπαστεργίου να τονίζει ότι η έξαρση των συρράξεων και η όξυνση του ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστών «δεν γίνονται για τα μάτια της Ωραίας Ελένης».

Όπως κάθε χρόνο, τον Μάιο, η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας-ΕΕΔΥΕ διοργάνωσε χθες την καθιερωμένη Πορεία των φιλειρηνιστών οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο Μεζούρλο και πορεύτηκαν ως την πλατεία Ταχυδρομείου, με μια σύντομη στάση στην Πύλη της 1ης Στρατιάς, όπου επιδόθηκε αντιπολεμικό ψήφισμα.

Ο λόφος του Μεζούρλου επιλέχθηκε ως αφετηρία συμβολικά «ως τόπος ποτισμένος με αίμα εκατοντάδων αγωνιστών» και για να τιμηθούν «όσοι αγωνίστηκαν κατά των εισβολέων κατακτητών, που αγωνίστηκαν κατά του φασισμού».

ΣΤΗΝ 1η ΣΤΡΑΤΙΑ

Στο ψήφισμα της Πορείας που επιδόθηκε στη Διοίκηση της 1ης Στρατιάς αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Εδώ στη Λάρισα εδρεύει το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ε.Ε. που διαδραματίζει κομβικό ρόλο. Η ελληνική κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες δηλώνει πρόθυμη για τη συνέχιση της εμπλοκής της χώρας μας σε επικίνδυνους για το λαό γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς για τα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Ο λαός, η νεολαία δεν έχουν κανένα συμφέρον από οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας μας. Τέτοιες εξελίξεις ταυτόχρονα υποβαθμίζουν και την αμυντική ικανότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ζητάμε: Να σταματήσει η λειτουργία του Στρατηγείου. Να μην διατεθεί καμιά υποδομή στη χώρα μας και κανένας φαντάρος για την οργάνωση και το σχεδιασμό των πολεμικών επιχειρήσεων της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Να γυρίσουν πίσω όλα τα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στο εξωτερικό, σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.».

ΟΞΥΝΣΗ ΣΥΡΡΑΞΕΩΝ

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους στην πλατεία όπου ολοκληρώθηκε η Πορεία, η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Δήμητρα Παπαστεργίου, υπογράμμισε: «Με τη σημερινή πορεία όπως και με τις Πορείες Ειρήνης σε όλη τη χώρα, τιμάμε την αγωνιστική παράδοση, τις θυσίες και τους αγώνες χιλιάδων αγωνιστών και αγωνιστριών κρατώντας σταθερά τη σκυτάλη που μας παραδώσανε, συνεχίζοντας αδιάκοπα και ασυμβίβαστα στον δρόμο της αντιιμπεριαλιστικής πάλης.

Σήμερα οξύνονται ολοένα και περισσότερο οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, απειλώντας κάθε γωνιά του πλανήτη με περισσότερες συρράξεις, ακόμη και με γενικευμένη πολεμική αναμέτρηση. Σ’ ολόκληρη την υφήλιο αναπτύσσονται στρατιωτικές δυνάμεις, τόσο από τις ΗΠΑ και την ΕΕ όσο και από την Κίνα, τη Ρωσία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Στους σχεδιασμούς αυτούς κομβικό ρόλο διαδραματίζει και το Ελληνικό Στρατηγείο της ΕΕ που βρίσκεται στην πόλη μας στην 1η Στρατιά. Οι εξελίξεις αυτές προφανώς και δεν μας ξεγελούν ότι γίνονται για τα μάτια της Ωραίας Ελένης. Είναι ζωτική ανάγκη των ιμπεριαλιστικών κέντρων να διεκδικήσουν με κάθε τρόπο κρίσιμους ενεργειακούς πόρους και νέες αγορές. Η κάθε πλευρά επιχειρεί να κυριαρχήσει για το όφελος των δικών της μονοπωλίων και όλοι μαζί φορτώνουν τους λαούς με βαρύ φόρο αίματος, φτώχειας και προσφυγιάς.

Ο πόλεμος στη Συρία συνεχίζεται, ενώ προχωρούν οι σχεδιασμοί για νέα επέμβαση στη Λιβύη. Με την αξιοποίηση των δολοφονικών χτυπημάτων στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες και με μοχλό πίεσης το Προσφυγικό, δημιουργούνται τα νέα προσχήματα για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Η δολοφονική δράση του "Ισλαμικού Κράτους", που είναι γέννημα των ιμπεριαλιστών, οι βομβιστικές και άλλες ενέργειες, είναι μέρος των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων κατά των λαών.

ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Η ελληνική αστική τάξη συμμετέχει ενεργά στους σχεδιασμούς αυτούς, ώστε να διεκδικήσει τη λεία που της αναλογεί, εμπλέκοντας βαθύτερα τον λαό στους θανάσιμους ανταγωνισμούς. Αυτά τα συμφέροντα εξυπηρετεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που μαζί με τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου πρωτοστατεί στην εφαρμογή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή, στο όνομα της "γεωστρατηγικής αναβάθμισης" της χώρας. Οι τελευταίες εξελίξεις με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με πρόσχημα τη "φύλαξη" των ελληνοτουρκικών συνόρων και της "αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών", επιβεβαιώνουν ότι χρησιμοποιείται το προσφυγικό πρόβλημα για να εδραιώσει το ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο πραγματικός λόγος είναι η προετοιμασία νέου κύκλου επεμβάσεων στο Ιράκ, στη Λιβύη και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και το ενδεχόμενο κλιμάκωσης του ανταγωνισμού με τη Ρωσία.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι ο εγκλωβισμός χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας και οι δραματικές συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αντιπαλεύουμε τη φασιστική, εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή και τα άλλα φασιστικά εκτρώματα, ισχυροποιούμε το μέτωπο ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία».

Και η κ. Παπαστεργίου κατέληξε: «Απαντάμε στις απαιτήσεις της εποχής μας συνδέοντας πάντα την πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων με την εξάλειψη των αιτιών που τους προκαλούν.

Ξέρουμε καλά ότι η δικαίωση του αγώνα για την ειρήνη και τη ζωή με δικαιώματα βρίσκεται στον τερματισμό του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος, που εξαθλιώνει και δολοφονεί τους λαούς για τα κέρδη των λίγων».

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass