ΔΙΑΣΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΙΣΟΠΕΔΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΣΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Παίζουν κορώνα – γράμματα τη ζωή τους (!)

*Μικρά παιδιά με ποδήλατα, δικυκλιστές και αμέτρητα αυτοκίνητα περνούν ενώ χτυπάει η ηχητική σήμανση και είναι αναμμένο το κόκκινο φανάρι λίγο πριν έρθει τρένο

Δημοσίευση: 12 Μαϊ 2016 1:54

Του Κώστα Γκιάστα

Φωτ.: Βασίλης Ντάμπλης

Κορώνα – γράμματα παίζουν τη ζωής τους καθημερινά δεκάδες Λαρισαίοι που επιλέγοντας να μην περιμένουν μερικά δευτερόλεπτα παραπάνω, διασχίζουν τις σιδηροδρομικές γραμμές ενώ λειτουργεί η σήμανση για τη διέλευση τρένου. Μικρά παιδιά με ποδήλατα, δικυκλιστές όλων των ηλικιών αλλά και πολλά αυτοκίνητα παίρνουν το ρίσκο και περνάνε από τα Αυτόματα Συστήματα Ισόπεδων Διαβάσεων (ΑΣΙΔ) του ΟΣΕ ενώ ηχούν τα κουδούνια και είναι αναμμένο το κόκκινο φανάρι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σειρά των φωτογραφιών που δημοσιεύει σήμερα η «Ε» στο ΑΣΙΔ της οδού Καραγάτση. Μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, το βράδυ της Τρίτης (ώρα 9 λίγο πριν τη διέλευση τρένου σύμφωνα με τον ΟΣΕ), δεκάδες πολίτες επιλέγουν να ριψοκινδυνέψουν τη σωματική τους ακεραιότητα από το να περιμένουν να σηκωθούν οι μπάρες και να διαβούν με ασφάλεια.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Οργανισμού Σιδηροδρόμων που έχει σαφή και άμεση εικόνα για τη λειτουργία των ΑΣΙΔ: «Είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο μέσα στην πόλη να μην δείχνουν την απαραίτητη υπομονή οι οδηγοί. Παίρνουν το ρίσκο και περνάνε το ΑΣΙΔ με ό,τι όχημα και να είναι. Ακόμα μάλιστα και στις περιπτώσεις που υπάρχει και φύλακας. Πόσο μάλιστα σε ΑΣΙΔ όπως αυτήν της οδού Καραγάτση».

Βέβαια δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου λίγο μετά τη διέλευση αμαξοστοιχίας, οι σημάνσεις ηχητικές και φωτεινές, συνεχίζουν να χτυπούν λόγω βλάβης. Αυτό σύμφωνα με κάποιους πολίτες είναι ένας λόγος που μπορεί να παραβιάσουν το ΑΣΙΔ. «Συνήθως τέτοιες βλάβες γίνονται αμέσως αντιληπτές και διορθώνονται μέσα σε λίγα λεπτά. Εκτίμηση μας είναι πως αποτελεί την αφορμή για τέτοιου είδους συμπεριφορές πολιτών. Η ουσία βρίσκεται πως δεν υπάρχει η απαραίτητη υπομονή από τους οδηγούς όλων των ηλικιών, ακόμα και από τα παιδιά».

Κατά το παρελθόν ακριβώς στο ίδιο σημείο, από τέτοιους είδους επιπόλαιες ενέργειες έχουν προκληθεί ατυχήματα, ευτυχώς όχι θανατηφόρα. Μην ξεχνάμε όμως πως πριν από λίγους μόνο μήνες (Ιανουάριο συγκεκριμένα) ένας 47χρονος, έχασε τη ζωή του, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε παρασύρθηκε από αμαξοστοιχία του ΟΣΕ που εκτελούσε το δρομολόγιο από Λάρισα προς Βόλο. Αυτό συνέβη σε αφύλακτη διάβαση κοντά στη Χάλκη.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του ΟΣΕ ο σχετικός νόμος με ΦΕΚ του 1971 είναι ξεκάθαρος για το πότε υποχρεούται η υπηρεσία να τοποθετήσει αυτόματο μηχανισμό ή όχι. Οι προϋποθέσεις είναι δύο. Η ορατότητα, δηλαδή πόσο καλά βλέπουν οι οδηγοί που τη διασχίζουν και ο φόρτος της κυκλοφορίας, δηλαδή πόσα αυτοκίνητα περνάνε από το σημείο. Από αυτό προκύπτουν τρία στάδια. Το χαμηλότερο στην οποία η διάβαση μένει αφύλακτη, το μεσαίο στο οποίο μπαίνουν μπάρες και το υψηλότερο που τοποθετούνται μπάρες και φύλακας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass