ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ

Βλέποντας τον Ερμή από τη Λάρισα

*Πως είδαν οι λάτρεις της παρατήρησης το φαινόμενο της διάβασης του Ερμή από τον Ήλιο

Δημοσίευση: 10 Μαϊ 2016 0:00
- Μια κουκκίδα ο Ερμής καθώς διέρχεται μπροστά από τον επιβλητικό δίσκο του Ηλίου. Πολλοί βρέθηκαν χθες στο Αστεροσκοπείο Λάρισας για να παρατηρήσουν το όχι και τόσο συχνό ουράνιο φαινόμενο - Μια κουκκίδα ο Ερμής καθώς διέρχεται μπροστά από τον επιβλητικό δίσκο του Ηλίου. Πολλοί βρέθηκαν χθες στο Αστεροσκοπείο Λάρισας για να παρατηρήσουν το όχι και τόσο συχνό ουράνιο φαινόμενο

 

 

Του Κώστα Γκιάστα

Φωτ.: Λεωνίδας Τζέκας

- «Τη βλέπεις αυτήν την κουκκίδα;»

-Όχι.

- «Αυτήν πάνω δεξιά που είναι σαν κόκκος σκόνης»

-Α ναι. Μα είναι πολύ μικρή

- «Ε αυτός είναι ο πλανήτης Ερμής και μόλις τώρα μπαίνει μπροστά από τον Ήλιο».

Με τον απλούστατο αυτόν τρόπο ο φυσικός Γιάννης Χουινάβας που εργάζεται στο Αστεροσκοπείο του Δήμου Λάρισας στη Γιάννουλη προσπάθησε να μας δείξει ένα σπάνιο φαινόμενο που γινόταν χθες και κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών φίλων του ουρανού, στη Λάρισα αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

«Πρόκειται για τη διάβαση του πλανήτη Ερμή, ο οποίος, φαίνεται να διέρχεται μπροστά από τον ηλιακό δίσκο. Το φαινόμενο είναι ορατό από τα περισσότερα μέρη της Γης. Δεν θα είναι ορατό μόνο από την Ιαπωνία, την Ινδονησία και την Αυστραλία», μας εξηγεί ο αρμόδιος υπάλληλος του Αστεροσκοπείου Λάρισας που χθες κράτησε αρκετές υπερωρίες καθώς δεν ήταν λίγοι οι Λαρισαίοι που επισκέφθηκαν το σημείο για να παρατηρήσουν το φαινόμενο.

Ένας εξ αυτών και ο στρατιωτικός Γιάννης Θεοχάρης ο οποίος είναι παρατηρητής του ουρανού και λάτρης του έναστρου κυρίως ουρανού τα τελευταία 12 χρόνια. «Είναι ένα σπάνιο φαινόμενο και γι’ αυτό ήρθα και ετοιμάστηκα νωρίς να το παρακολουθήσω. Το παρατηρώ για πρώτη φορά στη ζωή μου και πρέπει να είσαι τυχερός για να το πετύχεις», μας λέει και μας εκμυστηρεύεται πως κυρίως μαγεύεται από τους δακτυλίους του πλανήτη Κρόνου τη νύχτα και το κατατάσσει στις κορυφαίες του επιλογές. Ωστόσο χθες παρατήρησε το φαινόμενο «The transit of Mercury» όπως είναι γνωστό παγκοσμίως.

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι είχε αρχίσει να φαίνεται και συνολικά κράτησε για 7 ώρες περίπου ώσπου να «διασχίσει» όλο τον δίσκο του Ήλιου. Βέβαια νύχτωσε πριν ολοκληρωθεί το φαινόμενο και δεν ήταν ορατό μέχρι το τέλος του από τη Λάρισα. Αυτό ωστόσο δεν απογοήτευσε τους λάτρεις της αστρικής παρατήρησης.

«Κατά τον 21ο αιώνα θα συμβούν συνολικά 14 τέτοιες διελεύσεις του Ερμή. Η πρώτη συνέβη στις 7 Μαΐου 2003, που ήταν ορατή από τη Ελλάδα, η επόμενη ήταν στις 8 Νοεμβρίου 2006, που ήταν αόρατη από την Ελλάδα και ορατή κυρίως από τον Ειρηνικό ωκεανό. Η επόμενη θα συμβεί στις 11 Νοεμβρίου 2019 και η μεθεπόμενη στις 13 Νοεμβρίου 2032» μας λέει ο κ. Χουινάβας.

Μα είναι δυνατόν; Να κάθονται τόσες ώρες και να παρατηρούν απλά μια κουκκίδα να διαπερνά ένα κίτρινο στρογγυλό φόντο για τόσες ώρες. Στο «κουτό» ερώτημά μας, απαντάει πάλι ο υπάλληλος του Αστεροσκοπείου Λάρισας με σκοπό να μας εφοδιάσει με σχετικές πληροφορίες. «Ο Ερμής είναι ο πλησιέστερος στον Ήλιο πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο σε ελλειπτική τροχιά, με μέση απόσταση 58 εκατομμυρίων χιλιομέτρων και ολοκληρώνει μια πλήρη περιφορά σε 88 γήινες ημέρες. Η διάμετρος του Ερμή είναι μικρότερη από το μισό της Γης και έχει τη μεγαλύτερη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ μέρας και νύχτας. Την ημέρα η επιφάνεια του ψήνεται στους 400 βαθμούς Κελσίου, ενώ τη νύχτα η θερμοκρασία πέφτει μέχρι και 200 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει μια πολύ λεπτή ατμόσφαιρα, σχεδόν ανύπαρκτη. Τέλος η επιφάνειά του είναι διάστικτη από κρατήρες και μοιάζει με αυτή της Σελήνης».

Ό,τι για τους περισσότερους είναι μια απλή κουκκίδα, για κάποιους είναι ολόκληρη επιστήμη...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass