ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΣΤΟΝ ΜΑΥΡΟΛΙΘΟ

Η κουρά των προβάτων πριν τη μετακίνηση

* Η «Ε» βρέθηκε στο μαντρί Σταθόπουλου

Δημοσίευση: 20 Απρ 2016 0:15

 

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την εποχή σε όλα τα ποιμνιοστάσια της χώρας το κούρεμα των προβάτων με τους κτηνοτρόφους να συγκεντρώνονται σε κάθε μαντρί και να αλληλοβοηθιούνται στο κούρεμα των κοπαδιών τους. Σήμερα βέβαια η κουρά είναι πιο εύκολη υπόθεση αφού υπάρχουν τα σύγχρονα αεροψάλιδα τα οποία διευκολύνουν κατά πολύ το κούρεμα το οποίο πλέον γίνεται πιο ξεκούραστα.

Ο φακός της «Ε» βρέθηκε στο σύγχρονο ποιμνιοστάσιο της οικογένειας του κ. Αλέξανδρου Σταθόπουλου στον Μαυρόλιθο και απαθανάτισε την όλη διαδικασία.

ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΑΤΩΝ

Η οικογένεια του κ. Αλέξανδρου Σταθόπουλου, οι τρεις γιοι, ο Στέλιος 36 χρόνων, ο Νίκος 33 χρόνων και ο Στάθης 31 χρόνων έχουν κάνει τη δική τους οικογένεια ο καθένας, αλλά δεν πήραν τον δρόμο για την πόλη αναζητώντας μια δουλειά που ίσως δεν έχει μέλλον κι έτσι ενωμένοι συνεχίζουν την παράδοση του πατέρα, του παππού και του προπάππου.

Για το κούρεμα όλα πρέπει να είναι έτοιμα και όταν ήρθε η μέρα στο σύγχρονο ποιμνιοστάσιο στα ριζά από την «Καρακόπετρα» έφτασαν και συνάδελφοι κτηνοτρόφοι από την ευρύτερη περιοχή. Έτσι μέσα σε λίγες μέρες κουρεύτηκαν όλα τα πρόβατα. Η οικογένεια Σταθόπουλου, διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας, που υπερβαίνει τα 2.600 πρόβατα. Βέβαια τέτοιοι αριθμοί προβάτων είναι πολύ δύσκολο να κουρευτούν όπως παλιά με το χειροψάλιδο, τώρα η κουρά γίνεται με σύγχρονα μέσα, αεροψάλιδα. Είναι τόση η σβελτάδα των κουρέων - κτηνοτρόφων που χρειάζονται μόνο ενάμισι λεπτό για να κουρέψουν μια προβατίνα.

Στο διάλειμμα του κουρέματος, μιλώντας στην «Ε» ο κ. Στέλιος Σταθόπουλος αναφέρθηκε και εκείνος στις επιδοτήσεις που καθυστερούν να δοθούν στους δικαιούχους μιλώντας με σκληρά λόγια για τον πολιτικό κόσμο της χώρας σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Οι πολιτικοί χρόνια τώρα μας κοροϊδεύουν, ο κτηνοτροφικός κόσμος δεν αντέχει άλλο τις κοροϊδίες. Θα φτάσουμε στο σημείο να βγάλουμε τα κουδούνια από τα πρόβατα και τα γίδια και να τα κρεμάσουμε σ’ αυτούς».

Η κτηνοτροφία στη χώρα έχει μέλλον μόνο αν στηριχθεί στη νέα γενιά. Οι νέοι είναι πλέον μορφωμένοι, γνωρίζουν περισσότερα από τους παλιότερους και με γνώση και θέληση θα πάρουν την τύχη στα χέρια. Ας τους διευκολύνει η Πολιτεία με την πάταξη της γραφειοκρατίας και τον καθορισμό νέων βοσκοτόπων.

Χαμηλές και οι τιμές του μαλλιού. Είναι όμως μια διαδικασία που περισσότερο γίνεται για να ανασάνει το πρόβατο ενόψει του καλοκαιριού. Η τιμή στο πλοκάρι είναι πολύ χαμηλή, μας το παίρνουν για ένα κομμάτι ψωμί. Αν καθίσουμε και λογαριάσουμε τα μεροκάματα που κάνουμε κυριολεκτικά μπαίνουμε μέσα λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σταθόπουλος.

Το κοπάδι της οικογένειας είναι μετακινούμενο. Σε λίγες μέρες και αφού τελειώσουν οι προετοιμασίες θα μετακινηθεί για τα ορεινά της Καλαμπάκας στην Πολυθέα Ασπροποτάμου για να επιστρέψει και πάλι στα χειμαδιά το φθινόπωρο.

Οι παλιοί τσελιγγάδες είχαν για τη μετακίνηση των κοπάδιων δύο γιορτές ορόσημα: Του Αγίου Γεωργίου, τον Απρίλιο για άνοδο στα βουνά και τον Άγιο Δημήτριο τον Οκτώβριο για την επιστροφή στον κάμπο. Mάλιστα γινόταν άνοιξη και φθινόπωρο το «ρόγιασμα» δηλαδή η πρόσληψη βοσκών για την καλοκαιρινή και χειμερινή περίοδο αντίστοιχα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass