Η ΚΟΒ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

"Απόπειρα παραχάραξης της ιστορίας... με σχέδιο"

* "Γνωστή η εγκληματική δράση των Σουρλάδων..."

Δημοσίευση: 06 Απρ 2016 0:50

 

 

Με αφορμή πρόσφατη εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου για τον Γρηγόριο Σούρλα η ΚΟΒ Φαρσάλων του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

"Τα τελευταία χρόνια γίνεται έντονη και σχεδιασμένη προσπάθεια προώθησης φασιστικών και αντικομμουνιστικών ιδεών, που σε περιόδους καπιταλιστικής κρίσης έχει σκοπό να στρέψει τα λαϊκά στρώματα που στενάζουν, απέναντι όχι στον πραγματικό τους αντίπαλο, που είναι οι καπιταλιστές, αλλά στο ταξικό, εργατικό και λαϊκό κίνημα, στους κομμουνιστές, στους πρόσφυγες και μετανάστες. Εχει αποδειχθεί ιστορικά ότι οι φασιστικές και αντικομμουνιστικές θεωρίες είναι όπλο στα χέρια του συστήματος, της θωράκισης της εξουσίας της αστικής τάξης. Αυτό το ρόλο παίζει και η ναζιστική εγκληματική Χ.Α., σήμερα καθώς και άλλες οργανώσεις που αναλαμβάνουν δράση. Ενισχύονται ποικιλοτρόπως από εφοπλιστές, τραπεζίτες, βιομηχάνους.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που κάποιοι σήμερα παραχαράσσουν την ιστορία και επιχειρούν να παρουσιάσουν φασίστες και εγκληματίες σαν τον Γρηγόρη Σούρλα, ως λαϊκούς αγωνιστές, θέλοντας να δημιουργήσουν πρότυπα κυρίως στη νέα γενιά. Βιβλία που γράφονται, όπως και η πρόσφατη παρουσίαση βιβλίου για τον Σούρλα στα Φάρσαλα πρέπει να καταδικαστούν και να αποκρουστούν αποφασιστικά από τον λαό. Κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει τι ήταν ο Γρηγόρης Σούρλας, η οργάνωσή του, τα εγκλήματά του. Είναι δίδαγμα για το τι ρόλο παίζει σήμερα η Χ.Α., και άλλες πατριδοκάπηλες οργανώσεις που φιλοδοξούν να βαδίζουν στα χνάρια του Σούρλα και του συρφετού του.

Να θυμόμαστε ότι ο Γρηγόρης Σούρλας ήταν κοινός εγκληματίας που στρατολογήθηκε πρώτα από τους Γερμανούς, στη συνέχεια από τους Άγγλους και τις κυβερνήσεις μετά την απελευθέρωση. Αξιοποιήθηκε να πολεμήσει το ΕΑΜ και το ΕΛΑΣ αρχικά και κατοπινά τους αγωνιστές του ΔΣΕ, να σπείρει τον τρόμο και τον φόβο στα χωριά της υπαίθρου, ώστε κανείς να μην σηκώνει κεφάλι, κανείς να μην αγωνίζεται.

Η κοινωνία των Φαρσάλων και όχι μόνο, γνωρίζει τα εγκλήματα του Σούρλα. Φόνοι, βιασμοί, ληστείες και τόσα άλλα. Παράλληλα με την εκτέλεση των καθηκόντων που κατά καιρούς του ανέθεταν οι εργοδότες του, ο Σούρλας δεν περιορίστηκε μόνο σε κομμουνιστές και αγωνιστές. Στο στόχαστρό του βρέθηκαν όλοι όσοι εξυπηρετούσαν τα εγκληματικά συμφέροντά του, και βαφτίζονταν κομμουνιστές.

Τον Σούρλα ήδη γνωστό εγκληματία, τον εξόπλισαν οι Γερμανοί και του έδωσαν ηγετικό ρόλο στην ΕΑΣΑΔ (Εθνικός Αγροτικός Σύνδεσμος Αντικομμουνιστικής Δράσης) το 1944. Με πρόσχημα τον πόλεμο ενάντια στους κομμουνιστές το πλιάτσικο, οι φόνοι, οι βιασμοί, τα καψίματα χωριών ήταν στην καθημερινή δράση του Σούρλα. Ο ΕΛΑΣ χτύπησε τον Σούρλα και τους Γερμανούς στην έδρα του στο Δεμερλί στις 2 Σεπτέμβρη του 1944. Ο Σούρλας γλίτωσε.

Αφού η κυβέρνηση του βουνού είχε θεσπιστεί, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας κάλεσε όλες τις προδοτικές οργανώσεις από το Κάιρο να παραδώσουν τα όπλα και να φύγουν από το πλευρό των Γερμανών. Με τον ερχομό τους στο ελληνικό πολιτικό προσκήνιο, οι Άγγλοι γρήγορα βρήκαν "δουλειά" στους δωσίλογους και ταγματαλήτες της Κατοχής. Η "δουλειά" τους αυτή ήταν η τρομοκρατία του λαού της υπαίθρου, η δημιουργία εμφυλιακού κλίματος και η δίωξη με κάθε τρόπο των στελεχών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΚΚΕ. Στον Γρηγόρη Σούρλα δόθηκαν όπλα και η εντολή να περιτρέχει την περιοχή της Θεσσαλίας και των Φαρσάλων αγρυπνώντας για τον κομμουνιστικό κίνδυνο. Οι Σουρλάδες αφού στρατολόγησαν με απειλές και βασανιστήρια πολλούς νέους από διάφορα χωριά διάλεξαν για λημέρι τους το χωριό Μελία καθώς διέθετε σταθμού του σιδηροδρόμου κοντά στον Πλατύκαμπο "άνευ γραφείου". Κάθε φορά που πήγαιναν στο χωριό βίαζαν, έκλεβαν και επίτασσαν σπίτια, οχήματα και αγαθά τόσο πολύ που οι κάτοικοι όταν τους έβλεπαν έτρεχαν να κοιμηθούν στα χωράφια. Σκοπός των Άγγλων ήταν η παλινόρθωση της βασιλικής εξουσίας η οποία δεν θα ερχόταν (με το δημοψήφισμα) αν πρώτα όλη η ελληνική ύπαιθρος δεν έμπαινε κάτω από τον ζυγό. Οι σούρληδες στην περιοχή δολοφονούσαν αδίστακτα και αδιακρίτως, βασάνισαν και δολοφόνησαν πολλά στελέχη του ΕΑΜ και του ΚΚΕ καθώς και τον δημοσιογράφο του Ριζοσπάστη, Κώστα Βιδάλη.

Τα εγκλήματά του αναρίθμητα, υπάρχουν σε βιβλία όπου αναφέρονται και μια σειρά ονόματα κομμουνιστών και αγωνιστών που δολοφονήθηκαν, χωριά που κάηκαν, κ.ά. Ήταν δε τόσο αποτρόπαια η δράση του που ενόχλησε ακόμη και τους ίδιους τους Άγγλους όπως αναφέρονται σε επίσημες εκθέσεις τους.

Η προσπάθεια δικαίωσης του Σούρλα είναι προσπάθεια δικαίωσης της δράσης σήμερα της Χ.Α. και άλλων οργανώσεων που τις προετοιμάζουν να παίξουν τον αντίστοιχο ρόλο στις σημερινές συνθήκες. Να υπάρχουν νέα τάγματα εφόδου, νέοι ταγματασφαλίτες, νέοι Εασαδίτες, νέοι δολοφόνοι και εγκληματίες. Να δημιουργήσουν ανεπίσημο στρατό, που στο πλευρό της κρατικής εξουσίας θα πολεμούν με κάθε μορφή το λαϊκό κίνημα και κυρίως εκείνο το τμήμα του που αναλαμβάνει πρωτοπόρο και καθοδηγητικό ρόλο, τους κομμουνιστές.

Για αυτό δεν πρέπει να υποτιμάται η όποια προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας. Αποτελεί οδηγό για το σήμερα, πολύτιμα συμπεράσματα για τη νεολαία".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass