ΠΛΗΘΥΝΑΝ ΟΙ ΚΥΚΛΙΚΟΙ ΚΟΜΒΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΤΩΝ ΟΔΗΓΩΝ

Προτεραιότητα έχει ο ευρισκόμενος εντός του round about

*Κατηγορηματικός ο διοικητής Τροχαίας αλλά και η σήμανση με τα STOP

Δημοσίευση: 02 Απρ 2016 20:42

Πλήθυναν στη Λάρισα οι κυκλικοί κόμβοι, round about επί το... ελληνικότερον. Πρώτα κατασκευάστηκε εκείνος στη γέφυρα Αλκαζάρ κι αφού απέδωσε κυκλοφοριακά, το σχέδιο επεκτάθηκε με κόμβους και στην αρχή της Μανδηλαρά με Κίρκης, στη γέφυρα της Νέας Σμύρνης με τη δημιουργία της Καράγιωργα, επί της λεωφόρου Καραμανλή στην παλιά εθνική οδό, στην οδό Κοζάνης και Σανδράκη επίσης στο Κολυμβητήριο.

Πέραν της κυκλοφοριακής ελάφρυνσης που προέκυψε, που ήταν άλλωστε βέβαιο ότι θα συμβεί διότι το round about δεν εφευρέθηκε στη Λάρισα, εκτός λοιπόν από τη διευκόλυνση των οδηγών, ανακύπτουν συχνά και διαφωνίες μεταξύ τους. Ποιος έχει προτεραιότητα; Διίστανται οι απόψεις, μήπως ο ερχόμενος από δεξιά; Ή αυτός που έφτασε πρώτος; Διαφωνίες που λύνονται με τον κλασικό τρόπο, τις μούντζες να έχουν τον πρώτο λόγο, τα συνήθη κοσμητικά επίθετα να εκτοξεύονται.

«Προτεραιότητα έχει εκείνος που βρίσκεται μέσα στον κυκλικό κόμβο. Αυτός που εισέρχεται οφείλει να σταματήσει, έχει άλλωστε STOP μπροστά του», ξεκαθαρίζει με κατηγορηματικό τρόπο ο διοικητής Τροχαίας Λάρισας Μάκης Καφετζής.

Βέβαια, αφού σε όλες τις εισόδους round about φιγουράρουν ευκρινέστατα STOP, δεν χρειάζεται μελέτη των άρθρων του Κ.Ο. Κ. για να φανεί ποιος είναι υποχρεωμένος να σταματήσει. Κι έτσι, όποιος βρίσκεται μέσα στον κόμβο, αυτός που έχει ξεκινήσει την κυκλική πορεία, εκείνος έχει την προτεραιότητα.

Η ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ

Οι ισόπεδοι κυκλικοί κόμβοι έχουν μελετηθεί έτσι ώστε να εξομαλύνουν την κίνηση σε σημεία όπου πολλοί δρόμοι διασταυρώνονται με στόχο να διευκολύνεται η κυκλοφορία. Τα θετικά της ύπαρξής τους, είναι πως καταφέρνουν να περιορίζουν την ταχύτητα των αυτοκινήτων, αυξάνοντας την οδική ασφάλεια χωρίς κατ' ανάγκη να τα ακινητοποιούν αφού λόγω της ικανοποιητικής ορατότητας που-κατά κανόνα-έχουν οι οδηγοί πριν εισέλθουν στον κόμβο μπορούν να προσαρμόζουν ανάλογα την ταχύτητα του οχήματός τους.

Ωστόσο, χωρίς σήμανση, η λειτουργία των κόμβων θα δημιουργούσε κυκλοφοριακό παράλογο. Αφού σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του Κ.Ο.Κ., προτεραιότητα έχουν τα οχήματα που βρίσκονται στα δεξιά, όπως συμβαίνει στις διασταυρώσεις, με αποτέλεσμα όσα οχήματα εισέρχονται στον κόμβο να έχουν προτεραιότητα αλλά να μην μπορούν να βγουν από αυτόν αφού σε κάθε επόμενη είσοδο/έξοδο θα πρέπει να παραχωρούν προτεραιότητα. Έτσι, ο κυκλικός κόμβος θα γέμιζε, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην βοηθάει στην κυκλοφορία των οχημάτων αλλά και να τη χειροτερεύει δραματικά. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουν τοποθετηθεί ευκρινέστατα STOP στις εισόδους των round about.

Η ΣΗΜΑΝΣΗ

Τι συζητούν όμως οι πιο ειδικοί; Ότι η σήμανση με STOP, ακινητοποιεί τα οχήματα. Κι αυτό είναι λάθος. Ποιο; Ότι αντί να τοποθετήσουν πινακίδα παραχώρησης προτεραιότητας στους κινούμενους εντός του κόμβου, όπως γίνεται παντού στο εξωτερικό, στην Ελλάδα και στη Λάρισα φυτρώνουν STOP στις εισόδους των round about, με αποτέλεσμα να υποχρεώνουν τα εισερχόμενα οχήματα σε ακινητοποίηση αν και υπάρχει ορατότητα. Έτσι παρακωλύεται κάπως η κυκλοφορία και μάλιστα αναίτια αφού ο κυκλικός κόμβος αποκτά χαρακτήρα διασταύρωσης. Βέβαια, υπάρχει και η αντίθετη άποψη. Αφού ο λόγος γίνεται για Λαρισαίους οδηγούς. Πολλοί εκ των οποίων, λόγω ορατότητας εισβάλλουν στον κόμβο με ταχύτητα λες κι αυτός δεν υπάρχει καν.

Κι αφού η συζήτηση διεξάγεται επί του τύπου και της σήμανσης, τελικά επιτρέπεται η στάθμευση μέσα στους κυκλικούς κόμβους; Καθώς δεν υπάρχει σχετική απαγορευτική σήμανση, δεν αποκλείεται κάποιοι οδηγοί να διεκδικήσουν και εκεί χώρο για παρκάρισμα.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass