ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Αι γενεαί πάσαι!

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2016 1:02 | Τελευταία ενημέρωση: 05 Φεβ 2016 1:34

 

Του Δημήτρη Βάλλα

Με πρωτοφανείς για τα δεδομένα της Λάρισας και του νομού κινητοποιήσεις, χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι, πολλοί συνοδευόμενοι ακόμα και από τις οικογένειές τους, κατέβηκαν χθες στους δρόμους διαδηλώνοντας και ζητώντας την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Η πόλη της Λάρισας κυριολεκτικά παρέλυσε, καθώς δεν υπήρχε κανένα κατάστημα, καμία καφετέρια αλλά ούτε και περίπτερο ανοιχτό, ενώ ακόμα από τον όγκο των διαδηλωτών που κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους δημιουργηθήκαν ατέλειωτα μποτιλιαρίσματα.

Τα αστικά λεωφορεία σταμάτησαν τις μετακινήσεις τους, ενώ και τα ταξί κατέβασαν τις «σημαίες» τους με αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η πρόσβαση στις συνοικίες για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στις κινητοποιήσεις έδωσαν το «παρών» ακόμα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, αλλά και ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης ενώ δεν υπήρξε επαγγελματικός κλάδος που να μη συμμετέχει.

Ειδικά η συγκέντρωση που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας θεωρείται μια ίσως από τις μεγαλύτερες της ιστορίας του και εντυπωσίασε καθώς στην πορεία που επακολούθησε επικεφαλής τέθηκαν περίπου 20 τρακτέρ από τα μπλόκα που σφυρίζοντας εκκωφαντικά έκαναν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους απ’ όπου περνούσαν..

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στην Κεντρική πλατεία, ξεκίνησε θεαματικά με τα κορναρίσματα των τρακτέρ και των απεργών ταξιτζήδων, με δυναμικό χαιρετισμό του εκπροσώπου από τα μπλόκα των αγροτών της Νίκαιας και προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας κ. Ρίζου Μαρούδα.

Χαιρετισμό στη συνέχεια απηύθηναν ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Περικλής Καζαντζίδης και ο πρόεδρος του Σωματείου Ταξί κ. Π. Γκόνιαρης.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κ. Τάσος Τσιαπλές ο οποίος και επισήμανε ότι το μήνυμα που δίνεται προς την κυβέρνηση για απόσυρση του «αντιασφαλιστικου εκτρώματος» είναι σαφές.

«Πάρτε πίσω τώρα, τόνισε, το αντιασφαλιστικο έκτρωμα, που κατεδαφίζει ότι άφησαν όρθιο οι προηγούμενες κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, αφού πέρα από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια για όλους που πέρασαν με το 3ο μνημόνιο, τσακίζει παραπέρα τις συντάξεις τόσο των νυν όσο και των μελλοντικών συνταξιούχων, όσων δηλαδή καταφέρουν να θεμελιώσουν δικαίωμα για σύνταξη, ιδιαίτερα των νέων, των γυναικών, των ανέργων, των μερικά απασχολούμενων που για τους περισσότερους η σύνταξη γίνεται άπιαστο όνειρο, όπως και η ασφάλιση για υγεία, αυξάνει τις εισφορές των μισθωτών και κυρίως των μικρομεσαίων αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, ανοίγει τον δρόμο για τη μεγάλη επιδρομή των ασφαλιστικών εταιριών και επιχειρήσεων υγείας.

Αποτελούν κοροϊδία προς την εργατική τάξη, τους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ, τους άνεργους, τις γυναίκες και τη νεολαία, τα ψέματα της συγκυβέρνησης, ότι με το αντιασφαλιστικό έκτρωμα φέρνει κοινωνική δικαιοσύνη, μέχρι και αυξήσεις στις συντάξεις, την ώρα που μειώνει 1,8 δισ. ευρώ για το 2016 τη δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού για την Κ.Α., βάζει σε εφαρμογή τους αντιασφαλιστικούς νόμους Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, που μειώνουν την κατώτερη σύνταξη από τα 486 στα 384 ευρώ με τη λεγόμενη εθνική σύνταξη μετά από 15 ή μπορεί και μετά από 20 χρόνια ασφάλισης. Κοροϊδεύουν, όταν μιλούν για στήριξη των πιο αδύναμων, ενώ εφαρμόζουν και επεκτείνουν τους νόμους που διέλυσαν τις ΣΣΕ, τα εργασιακά δικαιώματα, την πλήρη και σταθερή εργασία, διατηρούν τους χαμηλούς μισθούς, δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την προστασία των ανέργων, για να πληρωθούν οι 900 χιλιάδες απλήρωτοι...

Η επόμενη μέρα της σημερινής απεργίας, κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΚΛ, με τα μπλόκα της αγροτιάς, δεν θα είναι καθόλου ίδια. Θα αναθαρρήσει πολύς κόσμος, θα έχουμε εξελίξεις. Με το δυνάμωμα του αγώνα μας και της συμμαχίας μας με τους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ μπορούμε να κερδίσουμε τη μεγάλη μάχη του ασφαλιστικού, σε ένα πόλεμο που είναι μπροστά μας»...

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

Στην πλατεία Ταχυδρομείου όπου και πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ εντυπωσιακή επίσης ήταν η συμμετοχή του κόσμου που γέμισε τον χώρο της πλατείας.

Εδώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του τμήματος κ. Δημήτρης Παπαποστόλου ενώ πολλοί ήταν οι εκπρόσωποι Συλλόγων και Σωματείων που χαιρέτισαν στην εκδήλωση.

Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης, ο πρόεδρος του Επιμελητήριου κ. Δημ. Αδάμ, ο πρόεδρος του Ι.Σ.Λ. κ. Κ. Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος του Δ.Σ.Λ. κ. Δημ. Κατσαρός, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Ι. Μακρυγιάννης, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Β. Τσιώνας, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Ν. Παναγιώτου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων-νηπιαγωγών κ. Ν. Κοσμάνος, ο γραμματέας του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων κ. Θ. Καραγώγος, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ κ. Δημ. Παλιογιάννης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων κ. Ι. Κόνσουλας και ο εκπρόσωπος του αγροτικού μπλόκου των Τεμπών κ. Γ. Μαχάς.

Ο πρόεδρος του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ Δημ. Παπαποστόλου στην ομιλία του επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης και αντίδρασης

«Ο δρόμος του αγώνα, τόνισε είναι πλέον ο μόνος δρόμος για να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν, καθώς η συγκυβέρνηση συνεχίζει την εφαρμογή των βάρβαρων, μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών της λιτότητας, της ανεργίας, της εσωτερικής υποτίμησης και της περικοπής κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Αυτό το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο δεν πλήττει μόνο τους απόμαχους της ζωής ή τους μελλοντικούς συνταξιούχους, πλήττει όλες τις ηλικίες και τις επόμενες γενιές.

Ο Νόμος που σχεδιάζει να ψηφίσει η συγκυβέρνηση, έρχεται να προστεθεί στους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους, στην αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 χρόνια ή στα 62 με 40 χρόνια εργασίας, στην αύξηση των εισφορών για την περίθαλψη στους ήδη συνταξιούχους καθώς και στις περικοπές των δαπανών για συντάξεις.

Πρόκειται για μια συνολική αντεργατική – αντιασφαλιστική αναδιάρθρωση, όχι απλά για κάποια νέα μέτρα που προστίθενται στα προηγούμενα, που διαλύει ό,τι έμεινε όρθιο από το Δημόσιο αλληλέγγυο ασφαλιστικό σύστημα, μετατρέποντάς το σε ανταποδοτικό με κατεύθυνση να γίνει πλήρως κεφαλοποιητικό.

...Οι ασφαλισμένοι θα αναγκάζονται, και εφόσον αντέχουν οικονομικά, να καταφύγουν στην ιδιωτική ασφάλιση για να έχουν στοιχειώδεις παροχές υγείας ή στοιχειώδεις συνθήκες επιβίωσης στα γεράματα. Η ασφάλιση από συλλογικό δικαίωμα και εργατική κατάκτηση, μετατρέπεται σε ατομική υποχρέωση.

Το αντιδραστικό νομοσχέδιο μπορεί και πρέπει να μην ψηφιστεί, κατέληξε, και με τη δύναμη των αγώνων μας μπορούμε να ακυρώσουμε τα σχέδια πλήρους διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης».

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη συγκέντρωση δυναμική ήταν και η παρέμβαση της «Ανοιχτής Συνέλευσης Αναρχικών Λάρισας» που απηύθυνε χαιρετισμό ζητώντας «δημιουργία σωματείων βάσης στους χώρους εργασίας και αγώνες αυτοοργανωμένους».

* Νωρίς το πρωί εν τω μεταξύ, σε συμβολική κατάληψη στο χώρο του κτιρίου που βρίσκεται το ΙΚΑ Λάρισας προχώρησε η «ΑΝΤΑΡΣΥΑ» με πανό και πλακάτ.

Μετά και τις δύο συγκεντρώσεις ακολούθησαν εντυπωσιακές πορείες ακόμα και με μηχανοκίνητα τμήματα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass