ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 100% ΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΔΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ - ΔΗΜΟ

Όλοι οι Τυρναβίτες μια γροθιά

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2016 0:37

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Απίστευτα μαζική ήταν η συμμετοχή των επαγγελματιών και εμπόρων του Τυρνάβου στη χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση για το ασφαλιστικό. Με μπροστάρη τον Εμπορικό Σύλλογο Τυρνάβου, αλλά και τη στήριξη του Δήμου Τυρνάβου ο οποίος, κατά πλειοψηφία εξέδωσε και σχετικό ψήφισμα, χθες όλα τα καταστήματα έμειναν κλειστά. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχαν και τα καταστήματα εστίασης, όπως καφενεία, καφετέριες τσιπουράδικα, σουβλατζίδικα, ζαχαροπλαστεία, ταβέρνες κ.λπ.

Σε πλήρη αδιέξοδο οδηγήθηκε η επιδίωξη του δημάρχου Τυρνάβου κ. Παναγιώτη Σαρχώση για έκδοση ψηφίσματος κοινής αποδοχής από το σώμα, στο οποίο να περιλαμβάνονται και αιτήματα των αγροτών των μπλόκων της περιοχής. Οι εκπρόσωποι των αγροτών κατέθεσαν τις προτάσεις τους, οι οποίες τέθηκαν υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με κύκλους της δημοτικής αρχής, ο δήμαρχος κατέθεσε προς συζήτηση και ψήφιση ενιαίο ψήφισμα για όλους τους επαγγελματικούς κλάδους και κάλεσε τους αγρότες να συμμετέχουν στη διαμόρφωση του κειμένου. Οι εκπρόσωποι των αγροτών αρνήθηκαν και ζήτησαν να ψηφισθούν μόνο οι δικές τους προτάσεις. Τελικά η διαδικασία κατέληξε στην έγκριση ψηφίσματος κατά πλειοψηφία στο οποίο αναφέρεται «πως είναι απολύτως δικαιολογημένη η διαμαρτυρία ιδιαιτέρως των αδυνάμων στρωμάτων της κοινωνίας (μικροί και μεσαίοι αγρότες, νέοι επαγγελματίες και επιστήμονες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χαμηλοσυνταξιούχοι), μιας και αυτοί ήταν οι κύριοι αποδέκτες πολιτικών λεηλασίας και κακοδιαχείρισης του παρελθόντος. Επιπρόσθετα οι μνημονιακές επιταγές των τελευταίων ετών απειλούν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού με ολέθριες συνέπειες κυρίως για τις επόμενες γενιές. Η σημερινή κατάσταση και οι κραυγαλέες ανισότητες δεν μπορούν να συνεχιστούν».

Και το ψήφισμα συνεχίζει σημειώνοντας: «Τη σημερινή κρίσιμη στιγμή καλούμε την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς να αναζητήσουν έξω από νεοφιλελεύθερες λογικές και αντιλήψεις που μας έφεραν ως εδώ, τις αναγκαίες διορθώσεις και αλλαγές για την προστασία των χαμηλών εισοδημάτων για βιώσιμη λύση στο ασφαλιστικό, για βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προσδιορισθούν χαμηλές εισφορές ως κίνητρο σε νέους επαγγελματίες-επιχειρηματίες, να θεσμοθετηθεί εθνική σύνταξη και να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού πλαισίου.

Ειδικότερα για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, χρειάζεται να επεξεργαστεί μια συγκεκριμένη τεκμηριωμένη εναλλακτική πρόταση που να προστατεύει τα αγροτικά εισοδήματα σεβόμενη τη λογική της δίκαιης κατανομής των βαρών για όλους τους πολίτες της χώρας. Είναι αναγκαία η εξασφάλιση ελάχιστου εισοδήματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ( θέσπιση αφορολόγητου ποσού τουλάχιστον 12.000 ευρώ και παράλληλη διατήρηση των εισφορών σε χαμηλά επίπεδα). Να αποσυρθεί ο ειδικός φόρος στο κρασί. Να εφαρμοστούν αναπτυξιακές πολιτικές που θα ενισχύουν την αμπελοκαλλιέργεια, την απασχόληση και την ντόπια παραγωγή. Να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας με τη θέσπιση νέων κινήτρων για την εγκατάσταση επιπλέον αγροτών στην ύπαιθρο».

Στην εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου Τυρνάβου κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρός του κ. Τάσος Ψύρρας και παρέστησαν ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σαρχώσης, οι αντιδήμαρχοι κ. Χρήστος Τσιόπας και Κωνσταντίνος Κουλιός,ο δημοτικός σύμβουλος και γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τυρνάβου κ. Μάκης Κατσικαβέλας, η πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής κ. Φανή Μπίλιου - Λαγκιόλη, ο πρώην υφυπουργός και επικεφαλής της «Δράσης Πολιτών» κ. Στέλιος Ροντούλης, ο επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου συνταξιούχων ΙΚΑ Τυρνάβου και Περιχώρων κ. Αθαν. Τσικριτσής κ.α.

Η «ΔΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» ΡΟΝΤΟΥΛΗ

Με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Δράσης Πολιτών» με επικεφαλής τον κ. Αστέριο Ροντούλη για το θέμα του ψηφίσματος σημειώνει τα εξής:

« Μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου, είμαστε υποχρεωμένοι να στηλιτεύσουμε την αήθη συμπεριφορά του (δημάρχου) κ. Σαρχώση έναντι των αγροτών των μπλόκων του Τυρνάβου, Μελούνας, Αργυροπουλίου, Δαμασίου.

Η δημοτική ομάδα του κ. Σαρχώση, έπειτα από πρόταση του ιδίου, καταψήφισε τα αιτήματα των αγροτών και αποδέχτηκε μόνο το σχέδιο ψηφίσματος του κ. Σαρχώση, για το οποίοι οι παριστάμενοι αγρότες εξέφρασαν την κάθετη διαφωνία τους.

Μάλιστα, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να διαιρέσει το αγροτικό κίνημα, ενσπείροντας αμφιβολίες για την αποδοχή των αιτημάτων των αγροτών του Τυρνάβου και από τα άλλα αγροτικά μπλόκα.

Εμφανώς, πρόκειται για μια απαράδεκτη και κατάπτυστη μεθόδευση, που απαντήθηκε αποστομωτικά από την αντιπροσωπεία των αγροτών, η οποία διαβεβαίωσε ότι πίσω από τα αιτήματα των αγροτών του Τυρνάβου βρίσκεται η ομόθυμη στήριξη και συναίνεση όλων των αγωνιζομένων στα μπλόκα γεωργών και κτηνοτρόφων.

Αποχωρώντας, μάλιστα, οι αγρότες από το Δημοτικό Συμβούλιο, καυτηρίασαν τη διχαστική λογική του κ. Σαρχώση, τονίζοντας ότι δίνεται σε μια συγκυρία αγώνα και εναντίωσης στην ανάλγητη πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Επίσης στην ανακοίνωση της «Δράσης Πολιτών» σημειώνεται με έμφαση: « Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η διχαστική προπαγάνδα γύριζε εις βάρος του. Στην ψηφοφορία που έγινε η δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας κατακερματίστηκε και έχασε τη συνοχή της, καθώς υπήρξαν δημοτικοί σύμβουλοι του κ. Σαρχώση που ουσιαστικά αντέδρασαν στις μεθοδεύσεις του και διαφοροποιήθηκαν από τις επιλογές του.

Φαίνεται και άνθρωποι αυτοί αρχίζουν να κατανοούν ότι ο επικεφαλής τους αποξενώνεται από την κοινωνία και τους συμπαρασύρει στην κοινωνική κατακραυγή και απαξίωση. Ενώπιον λοιπόν αυτών των δεδομένων καταγγέλλει τις συμπεριφορές του κ. Σαρχώση και των παρατρεχάμενών του και τους καλεί να συνετιστούν και να αφήσουν τα «συριζαϊκά κόλπα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass