Μάξιμος: Να αποτραπεί το GREXIT από τη Σένγκεν

Δημοσίευση: 04 Φεβ 2016 19:24

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ επί ένα σχεδόν χρόνο, λόγω ιδεοληψιών και καταφανούς ανεπάρκειας των στελεχών της, έχει θέσει την χώρα σε μια κατάσταση μόνιμης απειλής εξόδου από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Έτσι, τώρα, μετά το παρά τρίχα GREXITαπό την ευρωζώνη, είμαστε πάλι υπό την δαμόκλειο σπάθη του GREXIT από τη συνθήκη Σένγκεν, λόγω του ελλιπούς συντονισμού στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος. Αυτή τη στιγμή, όμως, τα λόγια είναι περιττά, απαιτούνται έργα, άμεσα, συντονισμένα και αποτελεσματικά, πριν βρεθούμε ‘‘εκτός των τειχών’’». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή σχετική ερώτηση που συνυπογράφει με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Με την ερώτηση καλούνται ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ουπουργόςΕσωτερικών κ. ΠαναγιώτηςΚουρουμπλήςκαι ο αν. υπουργόςΜεταναστευτικής Πολιτικής κ. ΙωάννηςΜουζάλαςνα απαντήσουν αν έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να εξηγηθεί η αναγκαιότητα δημιουργίας των κέντρων υποδοχής, ποιο είναι το οικονομικό κόστος, για το 2015, της μέχρι τώρα ακολουθούμενης πολιτικής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, αν έχει γίνει εκτίμηση του οικονομικού κόστους, αλλά και των κοινωνικών επιπτώσεων.

Στην ερώτηση τονίζεται ότι «καταπέλτη για την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση στο κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού αποτελεί η προ ολίγων ημερών απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τρίμηνη προθεσμία προκειμένου η χώρα μας να υιοθετήσει μια σειρά μέτρων ώστε να ελέγξει αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού μελέτησε τα πορίσματα της έκθεσης ειδικών εμπειρογνωμόνων που έκαναν επιτόπιους ελέγχους στη χώρα μας τον περασμένο Νοέμβριο, κατέληξε σε αυτήν την απόφαση κρίνοντας πως υπάρχουν ‘‘σοβαρές ελλείψεις’’ και ‘‘σοβαρές υποχρεώσεις που παραμένουν παραμελημένες’’ σε ό,τι αφορά τη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά μας σύνορα. Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρεται στις ελλείψεις στη διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής παράτυπων μεταναστών και εκτιμά ότι δεν ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αυξημένος κίνδυνος ασφάλειας και για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ. Συγκεκριμένα, καταγράφεται ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα δεν ελέγχονται συστηματικά για τη γνησιότητά τους και δεν αντιπαραβάλλονται με σημαντικές βάσεις δεδομένων ασφαλείας, όπως το SIS (Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν), η Ιντερπόλ και άλλες εθνικές βάσεις δεδομένων».

Όπως αναφέρει η ερώτηση «σύμφωνα με την Επιτροπή, αν η χώρα μας δεν καταφέρει να συμμορφωθεί με τις παραπάνω υποδείξεις της, εντός των επόμενων τριών μηνών, τότε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί, με ειδική πλειοψηφία, να ενεργοποιήσει το άρθρο 26 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, το οποίο προβλέπει την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στο σύνολο ή σε συγκεκριμένα τμήματα των εσωτερικών συνόρων της Ε.Ε.Η ελληνική κυβέρνηση, ως ένδειξη συμμόρφωσης και καλής θέλησης, πρέπει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Φεβρουαρίου να έχει ολοκληρώσει τη δημιουργία και λειτουργία και των πέντε κέντρων υποδοχής, hotspots, (Κω, Λέρο, Λέσβο, Σάμο και Χίο) που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας, ήδη από το 2015».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass