ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Σύγχρονη ασχήμια με φόντο το αρχαίο κάλλος!

Δημοσίευση: 03 Φεβ 2016 0:34

 

Του Δημήτρη Βάλλα

Για το σύμβολο της πόλης, το Αρχαίο Θέατρο και την ανάδειξή του πολλά έχουν ειπωθεί κατά καιρούς και επίσης μεγάλη είναι και η ευαισθητοποίηση των φορέων για την ανάδειξή του. Όμως, δεν φθάνει μόνο αυτό, καθώς πρέπει αυτός ο χώρος να μπει για τα καλά στη συνείδηση όλων των Λαρισαίων ότι αποτελεί μοναδικό μνημείο μιας πολιτιστικής κληρονομιάς αιώνων που τέλος πάντων θα έπρεπε να έχει και τον σεβασμό που δικαιωματικά της αξίζει!

Αντί λοιπόν ο χώρος τελικά να προστατεύεται από τους πεζόδρομους, μάλλον ασχημαίνει καθώς καθημερινά παντός είδους... αυθαίρετες παρεμβάσεις τροχοφόρων νύχτα και ημέρα δημιουργούν ένα μικρό χάος που κάθε άλλο παρά αναδεικνύει τον υπάρχοντα χώρο.

Ι.Χ., δίκυκλα, φορτηγά, χύμα εμπορεύματα και αλαλούμ , όλα συνθέτουν μια εικόνα που δεν συνάδει με τον πολιτισμό και τις απέναντι μαρμάρινες κερκίδες του Αρχαίου Θεάτρου.

Ευαισθητοποιημένοι αλλά και αγανακτισμένοι κυρίως οι κάτοικοι των γύρω πεζοδρόμων μάταια διαμαρτύρονται και αγανακτούν...

ΕΝΑ ΛΥΠΗΡΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Για ένα λυπηρό φαινόμενο κάνουν λόγο σε κείμενο διαμαρτυρίας που μας έστειλαν και που πράγματι τεκμηριώνεται και από το φωτογραφικό ρεπορτάζ της «Ε».

«Το Αρχαίο Θέατρο αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς για την πόλη της Λάρισας και μεγάλο όπλο στη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής - Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Αυτή η κληρονομιά φαίνεται όμως ότι είναι πολύ βαριά για τους ώμους των Νεοελλήνων. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το χάος που επικρατεί γύρω από αυτό και ειδικά στους πεζόδρομους που το περικλείουν (Βενιζέλου-Ηφαίστου-Παπαναστασίουυ).Νύχτα-μέρα παρκαρισμένα αυτοκίνητα «ατάκτως εριμμένα» πάνω στον πεζόδρομο, φορτηγά να ξεφορτώνουν εμπορεύματα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, μηχανάκια διάσπαρτα... Όλα τα παραπάνω υποβαθμίζουν την αισθητική του χώρου, εμποδίζουν την απρόσκοπτη προσέγγιση του θεάτρου και αποτελούν αντικείμενο αρνητικών σχολίων των ξένων που επισκέπτονται την πόλη μας.

Είναι αδιανόητο να θέλουμε να διεκδικήσουμε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης τη στιγμή που παραβιάζεται κατάφωρα και χωρίς καμία παρέμβαση των Αρμοδίων Αρχών (Τροχαία-Δημοτική Αστυνομία), η ελεύθερη πρόσβαση στο τόσο ιδιαίτερο αυτό μνημείο. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ο περιμετρικός χώρος θα ήταν αυστηρά φυλασσόμενος. Ακόμα και σε γειτονικές πόλεις που δεν έχουν μπει καν στη διαδικασία διεκδίκησης κάποιου τίτλου, ακούμε ότι οι αρμόδιες αρχές έχουν δραστηριοποιηθεί με τη λήψη δραστικών μέτρων για τη φύλαξη των πεζόδρομων και την απρόσκοπτη κυκλοφορία στους δρόμους.

Είναι λυπηρό να αδιαφορούν ή ακόμη και να κωφεύουν οι Αρχές. Είναι λυπηρό να μην αξιοποιείται τουριστικά αυτό το Αρχαίο Μνημείο ....Δεν αρκούν μόνο οι εργασίες αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου. Από μόνες τους δεν είναι αρκετές για την ανάδειξή του ως του κυριότερου μνημείου της πόλης μας. Χρειάζεται κάτι πολύ παραπάνω από αυτό. Ας ενεργήσει επιτέλους αποτελεσματικά η δημοτική αρχή και ας βάλει τελικά μια τάξη στο χάος που επικρατεί στους παρακείμενους χώρους του αρχαίου θεάτρου. Εντέλει ας αγαπήσουμε την πόλη μας και ας προστατεύσουμε αυτό το σπουδαίο μνημείο»...

Αυτά λοιπόν μάλλον αρκούν καθώς και τα πολλά λόγια ίσως περιττεύουν...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass