«Εργαλείο» για την εξωστρέφεια το Σχέδιο Μάρκετινγκ

«Εργαλείο» για την εξωστρέφεια το Σχέδιο Μάρκετινγκ

* «Η Λάρισα είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που υιοθέτησε και ολοκλήρωσε ένα Σχέδιο κατανοώντας πλήρως την αναγκαιότητά του στη μελλοντική ανάπτυξή της» τονίζει στην «Ε» ο επίκουρος καθηγητής Θεόδ. Μεταξάς

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2016 20:45

Ενα σημαντικό «εργαλείο» για την εξωστρέφεια της Λάρισας, όπως χαρακτηρίζεται το Στρατηγικό Σχέδιο Μάρκετινγκ, θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες ο Δήμος Λαρισαίων. Μια πρωτοβουλία που ελήφθη από την προηγούμενη δημοτική αρχή και υλοποιείται από τη σημερινή, μετά και την κοινή διαπίστωση, πολιτών και φορέων, πως η Λάρισα παρά τη δυναμική της, παρουσιάζει «μια ελλιπή έως και μηδενική εξωστρέφεια».

Το Στρατηγικό Σχέδιο Μάρκετινγκ (ΣΣΜ) της Λάρισας εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Τουρισμού, Σχεδιασμού, Έρευνας και Πολιτικής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Αλέξιο Δέφνερ.

Όπως διευκρινίζει στην «Ε» ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Θεόδωρος Μεταξάς, το Σχέδιο «αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και σχεδιασμένο εργαλείο ανάπτυξης για τη Λάρισα. Η Λάρισα αλλάζει, προσβλέπει στην ανάπτυξη της σε ορίζοντα 15ετίας και το Σχέδιο της πόλης αποτελεί το εργαλείο και την αφετηρία αυτής της αλλαγής».

Ο κ. Μεταξάς, ο οποίος συμμετείχε στην εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου Μάρκετινγκ, σημειώνει πως «η Λάρισα αντιπροσωπεύει μια από τις περισσότερες δυναμικές και ιδιαίτερες πόλεις της Ελλάδας αλλά και της ευρύτερης ζώνης των Βαλκανίων και Νότιας Ευρώπης. Η δυναμική αυτή απορρέει κατά κύριο λόγο από την κεντροβαρή γεωγραφική θέση της πόλης που στην ουσία αποτελεί και το σαφές ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα έναντι άλλων μεσαίου μεγέθους πόλεων σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο.

Παράλληλα η Λάρισα είναι μια πόλη που δεν χαρακτηρίζεται από μια μονοδιάστατη εικόνα αλλά από ένα πάζλ στοιχείων που της προσδίδουν ευοίωνες προοπτικές να εξελιχθεί σε έναν ανταγωνιστικό και ελκυστικό επιχειρησιακό και πολιτιστικό προορισμό στην επόμενη 15ετία.

Η επίτευξη του οράματος αυτού, τώρα παρά ποτέ άλλοτε, είναι κοντά στο να γίνει πραγματικότητα μέσα από την υλοποίηση του ΣΣΜ της πόλης, η τελευταία φάση του οποίου κατατέθηκε στον Δήμο Λαρισαίων το Δεκέμβριο του 2015. Η Λάρισα είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που υιοθέτησε και ολοκλήρωσε ένα ΣΣΜ κατανοώντας πλήρως την αναγκαιότητα του στη μελλοντική ανάπτυξη της».

Προσθέτοντας ότι «το ΣΣΜ της Λάρισας αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και σχεδιασμένο εργαλείο ανάπτυξης για την πόλη της Λάρισας. Ίσως αναρωτηθεί κανείς, αν και κατά πόσο μια δυναμική πόλη όπως η Λάρισα με τα πλεονεκτήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, έχει την ανάγκη ενός τέτοιου στρατηγικού σχεδίου. Η απάντηση είναι ότι η Λάρισα έχει δυναμική η οποία όμως υπάρχει τεράστια ανάγκη να αποκτήσει εξωστρέφεια.

Η Λάρισα διαθέτει ισχυρό χαρακτήρα και δυναμική παρουσία σε πλήθος επιχειρησιακών, πολιτιστικών, ερευνητικών, κοινωνικών και ψυχαγωγικών πρωτοβουλιών και δράσεων οι οποίες είναι άγνωστες στο ευρύτερο εξωτερικό της περιβάλλον. Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι η Λάρισα ως εικόνα και λειτουργική οντότητα είναι άγνωστη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κατά συνέπεια στερείται αναγνωρισιμότητας, ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης, έναντι άλλων πόλεων, στοιχεία όμως τα οποία τα αξίζει καθώς διαθέτει ένα πλήθος πλεονεκτημάτων σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα.

Το Στρατηγικό Σχέδιο Μάρκετινγκ της Λάρισας, δεν είναι κάτι το τυχαίο ή απλό. Βασισμένο στη φιλοσοφία και τη λειτουργία του Στρατηγικού Σχεδιασμού έρχεται να συνδέσει την επιστημονική γνώση και διεθνή εμπειρία με μια ποικιλία πρωτογενών και δευτερογενών δεδομένων, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της πόλης και των ομάδων της αλλά παράλληλα και στις απαιτήσεις και προκλήσεις που διαμορφώνονται για τις ευρωπαϊκές πόλεις στην ευρύτερη επενδυτική, τουριστική και πολιτιστική αγορά.

Σε αυτήν την αγορά η Λάρισα αξίζει και πρέπει να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που της παρουσιάζονται κατακτώντας με τον τρόπο αυτό τη θέση που της ανήκει στην Ελλάδα και στη Νότια Ευρώπη.

Η Λάρισα αλλάζει, προσβλέπει στην ανάπτυξη της σε ορίζοντα 15ετίας και το ΣΣΜ της πόλης αποτελεί το εργαλείο και την αφετηρία αυτής της αλλαγής.

Το ΣΣΜ της Λάρισας αναδεικνύει όλες τις μοναδικότητες της πόλης και εστιάζει μέσα από τη δημιουργία ‘Εξειδικευμένων Πακέτων’ σε δυναμικούς τομείς όπως ο επενδυτικός με έμφαση στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, στον πολιτισμό και τουρισμό, στην εκμετάλλευση ανοικτών χώρων και στη δυναμική του Πηνειού, στην έρευνα και εκπαίδευση, στον αθλητισμό αλλά και στην καινοτόμο προοπτική του τομέα υγείας και φροντίδας που η Λάρισα έχει όλες τις προδιαγραφές να αναπτύξει αποτελεσματικά στα επόμενα χρόνια» καταλήγει ο κ. Μεταξάς.

ΕΡΕΥΝΑ

Διευκρινίζεται πως, στο πλαίσιο σύνταξης του Σχεδίου, το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πραγματοποίησε και έρευνα με τη συμμετοχή δεκάδων φορέων της Λάρισας, κατοίκων και επισκεπτών όπου επιβεβαιώνεται η εκτίμηση για τη «μηδενική εξωστρέφεια» της πόλης παρά τη δυναμική που κατέχει, τα πλεονεκτήματά της, ακόμη και τη σημαντική γεωγραφική της θέση.

Υπενθυμίζεται πως το Στρατηγικό Σχέδιο Μάρκετινγκ της Λάρισας, θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση του Δήμου Λαρισαίων με τίτλο «Λάρισα Open City: Από την εσωστρέφεια στην … Ανοικτή Πόλη» την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, στο θέατρο ΟΥΗΛ, στις 6.30 το απόγευμα.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

λεζάντα

Ο κ. Θεόδ. Μεταξάς

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass