ΜΕΤΡΗΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΤΗΣ... ΠΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ

Γράμμα; Μόνο από εφορία και τράπεζες

* To facebook, το viber, το skype και φυσικά τα email έκαναν την παραδοσιακή αλληλογραφία να περιορίζεται μόνο σε λογαριασμούς και ειδοποιήσεις *Τι επισημαίνει στην «Ε» ο υπεύθυνος πωλήσεων των ΕΛΤΑ στη Λάρισα, Ανδρέας Σοφράς

Δημοσίευση: 20 Ιαν 2016 0:00

 

Του Κώστα Γκιάστα

Φωτ.: Λεωνίδας Τζέκας

Στην αρχή τα τηλέφωνα. Έπειτα ήρθαν τα κινητά. Μετά τα email και εν τέλει η «καταιγίδα» της κοινωνικής δικτύωσης. Αν τα παραδοσιακά γράμματα κρατούσαν κάποιες σθεναρές άμυνες όλα αυτά τα χρόνια πλέον έπεσαν και αυτές.

Facebook, Twitter, Viber, Skype στα «έξυπνα» κινητά κάνουν τα γραμματοκιβώτια να μοιάζουν με... χαζοκούτια και να χρησιμοποιούνται μόνο για συγκεκριμένους σκοπούς. Τις ειδοποιήσεις από την εφορία, τις τράπεζες, τους λογαριασμούς και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται φυσικά με το χρήμα και τις οφειλές.

Αυτό μας επιβεβαιώνει και ο υπεύθυνος Πωλήσεων ΕΛΤΑ Π.Δ. Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κ. Ανδρέας Σοφράς, τονίζοντας φυσικά πως ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάχτυλα, είναι οι Λαρισαίοι που επιλέγουν να στείλουν ένα γράμμα σε έναν φίλο, έναν συγγενή καθώς η τεχνολογία αν μη τι άλλο τους έχει κερδίσει. «Έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής μας και εν μέρει θεωρείται φυσιολογικό» μας λέει. «Ποιος από τους νέους θα αφιερώσει μια ώρα μπροστά σε μια κόλλα λευκή για να αποτυπώσει τις σκέψεις του και τις ανησυχίες του και να πάει να τις ταχυδρομήσει σε κάποιο φίλο του που είναι μακριά. Μόνο κάποιοι ηλικιωμένοι που και αυτοί δείχνουν προσαρμοσμένοι στις νέες συνθήκες» εξηγεί.

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως οι χρήστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αγγίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο τα 2,2 δισεκατομμύρια. Η καθημερινή ανταλλαγή μηνυμάτων άγγιξε τα 144 εκατομμύρια.

Οι νέοι πλέον ωστόσο όχι μόνο ξέχασαν τα γράμματα –ή δεν τα έμαθαν ποτέ για την ακρίβεια – αλλά κοντεύουν να ξεχάσουν ακόμα και τα email με την κοινωνική δικτύωση. Είναι χαρακτηριστικό πως το Facebook έχει κάθε μήνα 1,39 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες από τους οποίους τα 890 εκατομμύρια το χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση.

«Από το εξωτερικό ωστόσο οι Έλληνες δέχονται γράμματα αντίθετα με εμάς. Ίσως να είναι διαφορετικός τρόπος σκέψης αλλά ίσως να είναι και η κρίση» που σιγά να μην έλειπε.

Γίνεται πιο αναλυτικός ο κ. Σοφράς: «Για παράδειγμα οι ευχετήριες κάρτες. Μέχρι πρότινος υπήρχε ενδιαφέρον στον συγκεκριμένο τομέα. Όμως τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης όλοι τις έκοψαν και προτιμούν τα δωρεάν email».

Όλα δωρεάν και γρήγορα. Όλοι κερδίζουν. Τα κέρδη του Facebook όπως είναι λογικό έφτασαν το τελευταίο τρίμηνο του 2014 τα 696 εκατ. δολάρια όταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013, ήταν 520 εκατ. δολ. Οι χρήστες στέλνουν όσα θέλουν να πούνε άμεσα και χωρίς κόπο.

Μα αν κερδίζουμε σε χρήματα και χρόνο, πού χάνουμε;

Σκεφτείτε τα γράμματα που οι περισσότεροι έχετε κρατημένα σε κάποιο ντουλάπι. Από έναν φίλο από τον στρατό. Από έναν συμφοιτητή, από έναν ξεχασμένο έρωτα, από έναν χαμένο παππού. Μυρίζουν άραγε τα παλιά email;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass