Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Ναι στην άμεση εκεχειρία 21 ημερών

* ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΝΑΤΖΙΜΠ ΜΙΚΑΤΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΧΜΟΥΝΤ ΑΜΠΑΣ * ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΟΥ ΟΗΕ

Δημοσίευση: 27 Σεπ 2024 8:00

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο περιθώριο της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στον Λίβανο.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης προκειμένου να μην επεκταθεί ο πόλεμος σε ολόκληρη την περιοχή θέτοντας σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρόταση για άμεση εκεχειρία 21 ημερών.ΜΕ ΜΑΧΜΟΥΝΤΟ ΑΜΠΑΣ
Εξάλλου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο περιθώριο της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός, απελευθέρωσης των ομήρων και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του για την εντεινόμενη κλιμάκωση που κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη επανέναρξης της πολιτικής διαδικασίας που θα οδηγήσει σε λύση δύο κρατών.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στον ΟΗΕ και με τον πρόεδρο του Παναμά Χοσέ Ραούλ Μουλίνο (José Raúl Mulino).

ΜΕ ΓΚΟΥΤΙΕΡΕΣ
Στο μεταξύ εστιασμένη στις προκλήσεις που ανοίγονται στον ορίζοντα της παγκόσμιας κοινότητας αναμενόταν να ήταν η η ομιλία του πρωθυπουργού στη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με την οποία και ολοκλήρωσε την πενθήμερη παρουσία του στη Νέα Υόρκη.
Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ertnews επρόκειτο να αναφερθεί σε τέσερα θέματα: Μέση Ανατολή, Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και Δυτικά Βαλκάνια.
Ο κ. Μητσοτάκης επρόκειτο να αναφερθεί στη βελτίωση των σχέσεων με την Άγκυρα και στο παράθυρο ευκαρίας που ανοίγεται για τη διευθέτηση θαλασσίων ζωνών και υφαλοκρηπίδας. Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν έχουν δώσει σχετική εντολή στους ΥΠΕΞ προκειμένου να διερευνήσουν κατά πόσο υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να ξεκινήσει τέτοια συζήτηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης επρόκειτο να αναφερθεί στην παράνομη εισβολή και κατοχή 1/3 εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη στήριξη της Ελλάδας στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, καθώς και στη στήριξη της Αθήνας όσον αφορά την επανεκκίνηση των συνομιλιών. Επίσης θα αναφερόταν στις προσπάθειες του προέδρου Χριστοδουλίδη να επανεκκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες, ενώ θα έστελνε το μήνυμα ότι δεν μπορεί και δεν θα γίνει αποδεκτή λύση δύο κρατών.
Ο πρωθυπουργός θα αναφέρονταν επίσης στις εξελίξεις στη Μέση ανατολή, υπό το πρίσμα του κινδύνου να παρασυρθεί η διεθνής κοινότητα στο φάσμα ενός ευρύτερου πολέμου και θα επαναλάβει την ανάγκη να επιτευχθεί εκεχειρία, να επιστρέψουν οι όμηροι και να υπάρξει πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια.
Νωρίτερα επρόκειτο να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και να συζητήσουν για το Κυπριακό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass