«Μη αναστρέψιμη» η ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία

*ΠΛΗΡΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗ ΗΓΕΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΝΑΤΟ, ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΕΙ F-16 ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ *ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΖΕΛΕΝΣΚΙ, «ΠΥΡΑ» ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΣΧΑ

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2024 8:21

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ δεσμεύονται να στηρίξουν την Ουκρανία, στη «μη αναστρέψιμη πορεία της» προς την ένταξη στη Συμμαχία, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν πρόθυμες να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα, για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση του πολέμου, σύμφωνα με το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

Το προσχέδιο χαρακτηρίζει επίσης την Κίνα αποφασιστικής σημασίας συνεργό της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας στην Ουκρανία και λέει ότι το Πεκίνο εξακολουθεί να θέτει συστημικές προκλήσεις στην Ευρώπη και την ασφάλεια.
«Εξακολουθούμε να στηρίζουμε (την Ουκρανία) στη μη αναστρέψιμη πορεία της προς την πλήρη ευρωατλαντική ενσωμάτωση, συμπεριλαμβανομένης και της ένταξης στο ΝΑΤΟ» αναφέρουν οι 32 χώρες, στο κοινό ανακοινωθέν το οποίο έχει οριστικοποιηθεί αλλά θα πρέπει να υιοθετηθεί και επισήμως από τους ηγέτες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Ουκρανία αναμένει την επίσημη πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ αλλά πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, διαφωνούν με το πότε θα γίνει αυτό. Το ανακοινωθέν επαναλαμβάνει σε αυτό το σημείο όσα είχαν ήδη αποφασιστεί πέρυσι, στη σύνοδο του Βίλνιους. «Επαναλαμβάνουμε ότι θα είμαστε σε θέση να απευθύνουμε πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί στη Συμμαχία όταν οι Σύμμαχοι θα συμφωνήσουν και θα πληρούνται οι προϋποθέσεις», αναφέρει το κείμενο.
Το ΝΑΤΟ πιστεύει εξάλλου ότι όλα τα μέτρα που θα υιοθετηθούν στην Ουάσινγκτον υπέρ της Ουκρανίας ευνοούν τη μελλοντική ένταξή της. Πρόκειται για μια «πολύ σοβαρή προσπάθεια να φέρουμε την Ουκρανία σε θέση από την οποία θα είναι έτοιμη να αναλάβει τον ρόλο και τις ευθύνες της στους κόλπους της Συμμαχίας από την πρώτη ημέρα της ένταξής της», ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος αυτήν την εβδομάδα.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ανακοινωθέν, λέγοντας ότι είναι «πολύ σημαντικό να σταλεί στο Κρεμλίνο το μήνυμα ότι η πορεία προς την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι πλέον μη αναστρέψιμη».
Το προσχέδιο αναφέρει επίσης ότι οι Σύμμαχοι σκοπεύουν να χορηγήσουν στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια 40 δισεκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον μέσα στον επόμενο χρόνο. Δεν κάνει λόγο όμως για την πολυετή δέσμευση του ΝΑΤΟ προς το Κίεβο, όπως επιδίωκε ο απερχόμενος γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.
ΝΑΤΟΪKA F-16 ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στο μεταξύ άμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας στην απόφασή των χωρών του ΝΑΤΟ να παραδώσουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας πως τα F-16 φέρνουν την ειρήνη πιο κοντά.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ, ανέφερε πως μετά από την εξέλιξη αυτήν «αναδεικνύει ότι η Ουάσιγκτον ηγείται μιας πολεμικής συμμορίας».
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι σε εξέλιξη η μεταφορά αεροσκαφών F-16 από τη Δανία και την Ολλανδία», προς την Ουκρανία, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν μιλώντας σε μια εκδήλωση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι είναι ευγνώμων στις χώρες που λαμβάνουν μέτρα για να βοηθήσουν την αεροπορία της Ουκρανίας να αποκτήσει F-16. «Τα F-16 φέρνουν τη δίκαιη και διαρκή ειρήνη πιο κοντά, αποδεικνύοντας ότι ο τρόμος πρέπει να αποτύχει παντού και ανά πάσα στιγμή».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass