Πανωλεθρία για Σολτς και Μακρόν

*Πρόωρες εκλογές στη Γαλλία *Συνολικά τα περισσότερα κόμματα που βρίσκονται στην εξουσία, δέχτηκαν μεγάλη πίεση στις χθεσινές ευρωεκλογές

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2024 7:00

ΠΑΡΙΣΙ
Συντριβή στις ευρωεκλογές υπέστησαν τα κυβερνώντα κόμματα στις δύο μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ, καθώς τα κόμματα του καγκελαρίου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν βρίσκονται τουλάχιστον 15 μονάδες πίσω από τα κόμματα που κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις, σε μια βραδιά που σε ολόκληρη την Ευρώπη τα περισσότερα κόμματα που βρίσκονται στην εξουσία δέχτηκαν μεγάλη πίεση.

Στη Γερμανία, οι ψηφοφόροι -απογοητευμένοι, μεταξύ άλλων, από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην οικονομία και το μεταναστευτικό- γύρισαν την πλάτη στον καγκελάριο Σολτς και στον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό. Σύμφωνα με τα πρώτα exit poll, οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς καταγράφουν την ιστορικά χειρότερη επίδοσή τους σε ευρωπαϊκές εκλογές (14%) και υποχωρούν στην τρίτη θέση, πίσω από το ακροδεξιό AfD, το οποίο ξεπέρασε και τα τρία κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας.
Οι συγκυβερνώντες Πράσινοι, που στις ευρωεκλογές του 2019 είχαν πετύχει την έκπληξη φτάνοντας στο 20,5%, προβλέπεται να καταρρεύσουν στο 12%, ενώ το τρίτο κόμμα του συνασπισμού, οι Φιλελεύθεροι, αναμένεται να εξασφαλίσουν μόλις 5% της λαϊκής ψήφου.
Το AfD, παρότι επλήγη από σειρά σκανδάλων, φαίνεται να κατοχυρώνει τη δεύτερη θέση (16,5%) επιβεβαιώνοντας τη στροφή προς την ακροδεξιά στην Ευρώπη.
Πρώτοι στα exit poll είναι οι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), με ποσοστό 29,5%, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά και δίνοντας σημαντική ενίσχυση στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
ΣΑΡΩΣΕ Η ΛΕΠΕΝ
Στη Γαλλία, οι δημοσκοπήσεις επαληθεύτηκαν και το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν εξασφαλίζει ποσοστό υπερδιπλάσιο από το κεντρώο μπλοκ του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπέστη δεύτερο μεγάλο πλήγμα μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας πρόπερσι.
Σύμφωνα με τα exit poll, η Εθνική Συσπείρωση καταλαμβάνει ποσοστό 32,5%, με το κόμμα του Μακρόν να έρχεται δεύτερο με ποσοστό 15,2%, ξεπερνώντας οριακά τους Σοσιαλιστές που είναι τρίτοι με ποσοστό 14,3%.
Όπως και στη Γερμανία, έτσι και στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ η ακροδεξιά κέρδισε ξεκάθαρα έδαφος και φαίνεται να πετυχαίνει τον στόχο της, που δεν είναι άλλος από το να χτίσει μομέντουμ ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2027.
ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Ο Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές στη Γαλλία, καθώς ήρθε δεύτερος πίσω από τη Μαρίν Λεπέν.
Συγκεκριμένα, σε διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό προκήρυξε εκλογές για τις 30 Ιουνίου, ενώ ανακοίνωσε τη διάλυση της γαλλικής εθνοσυνέλευσης. Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η άνοδος των ακροδεξιών λαϊκιστών συνιστά κίνδυνο τόσο για τη Γαλλία όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία τόνισε πως για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα σκόπιμο είναι να λάβει τον λόγο ο γαλλικός λαός.
Στις Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν κινείται κοντά στο 32,4%, ενώ η Αναγέννηση του Γάλλου προέδρου λαμβάνει 15,2%.
Έπειτα, ακολουθεί το Σοσιαλιστικό κόμμα με 14,3%, η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν με 8,3%, οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι με 7%, οι Οικολόγοι με 5,6%, ενώ περί το 5,1% λαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ.
Μάλιστα, ιδιαίτερο βάρος στην ήττα Μακρόν προσθέτει το γεγονός πως η συμμετοχή ήταν 52,5%, η μεγαλύτερη που καταγράφεται σε ευρωεκλογές στη Γαλλία τα τελευταία 30 χρόνια.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Ζορντάν Μπαρντελά ανέφερε πως «ο Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να κηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, αφού η παράταξή του ήρθε μακράν δεύτερη πίσω από τον Εθνικό Συναγερμό στις ευρωεκλογές»
«Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αποδυναμωμένος πρόεδρος απόψε», είπε απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του και πρόσθεσε πως «η πρωτοφανής διαφορά μεταξύ της προεδρικής πλειοψηφίας και του κορυφαίου κόμματος της αντιπολίτευσης απόψε σηματοδοτεί απόρριψη του προέδρου και της κυβέρνησής του».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass