Σύντομες Ειδήσεις από τον κόσμο

Δημοσίευση: 03 Ιουν 2024 8:41

ΙΣΡΑΗΛ-ΓΑΖΑ

«Αν συμφωνήσει η Χαμάς στο σχέδιο,
τότε το Ισραήλ θα πει ναι»
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε χθες ότι, αν η Χαμάς συμφωνήσει στο σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, οι ΗΠΑ αναμένουν ότι το Ισραήλ θα αποδεχθεί επίσης την πρόταση για συμφωνία. «Ηταν μία ισραηλινή πρόταση. Περιμένουμε ότι, αν συμφωνήσει η Χαμάς στην πρόταση - όπως διαβιβάσθηκε σε αυτούς, μία ισραηλινή πρόταση - τότε το Ισραήλ θα πει ναι», δήλωσε ο Κίρμπι σε συνέντευξη στην εκπομπή This Week του ABC News.

Στην Ιερουσαλήμ, ο υπ. Αμυνας δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα δεχθεί η Χαμάς να συνεχίσει να κυβερνά την Γάζα σε οποιοδήποτε στάδιο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τερματισμού του πολέμου και ότι εξετάζει εναλλακτικές. «Καθώς διεξάγουμε τις σημαντικές στρατιωτικές μας επιχειρήσεις, το υπ. Αμυνας αξιολογεί παράλληλα μία εναλλακτική στη Χαμάς διακυβέρνηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γιόαβ Γκάλαντ. «Δεν θα αποδεχθούμε τη διακυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα σε οποιοδήποτε στάδιο οποιασδήποτε διαδικασίας για τον τερματισμό του πολέμου». Αντιπροσωπείες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ ολοκλήρωσαν συνάντηση στο Κάιρο κατά την οποία η Αίγυπτος επανέλαβε την θέση της ότι το Ισραήλ πρέπει να αποσυρθεί από την παλαιστινιακή πλευρά του συνοριακού περάσματος της Ράφα ώστε να επαναλειτουργήσει.

 

ΗΠΑ

Ο Τραμπ προειδοποιεί για το ενδεχόμενο φυλάκισης
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από το Fox News χθες ότι μία ποινή φυλάκισης θα μπορούσε να φέρει «σε σημείο ρήξης» τους οπαδούς του. Μία επιβολή ποινής φυλάκισης «θα ήταν δύσκολο για το κοινό να την αποδεχθεί. Ξέρετε, κάποια στιγμή, υπάρχει ένα σημείο ρήξης»... Η ετυμηγορία στην υπόθεση του χρηματισμού της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς , η πρώτη καταδικαστική απόφαση κατά πρώην προέδρου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν θα εμποδίσει τον Τραμπ να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, ακόμη και στην περίπτωση καταδίκης του σε ποινή φυλάκισης.

 

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ

Ο Ζελένσκι καταγγέλλει την Κίνα

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ

Η Κίνα προσπαθεί να «εμποδίσει» χώρες να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία, στην οποία το Πεκίνο έχει ανακοινώσει ότι δεν θα πάρει μέρος αν δεν προκληθεί η Ρωσία, κατήγγειλε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Δυστυχώς η Κίνα εργάζεται σήμερα για να εμποδίσει χώρες να έρθουν στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη», δήλωσε ο Ζελένσκι σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του Διαλόγου του Σάνγκρι- Λα, ενός ετήσιου φόρουμ για την άμυνα που διεξάγεται στη Σιγκαπούρη. Εξάλλου ο Ουκρανός πρόεδρος, που έφτασε χθες στη Σιγκαπούρη για να πάρει μέρος στο φόρουμ, δήλωσε ότι απογοητεύθηκε που δεν μπόρεσε να συναντηθεί με την κινεζική αντιπροσωπεία. Νωρίτερα ο Ζελένσκι απευθύνθηκε στους συμμετέχοντες στον Διάλογο του Σάνγκρι-Λα ζητώντας τους να στηρίξουν τη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία, την οποία θα φιλοξενήσει η Ελβετία στα μέσα του μήνα. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο κόσμος μας θέλει να είναι ενωμένος και ικανός να ενεργεί με πλήρη αρμονία», τόνισε ο Ζελένσκι. Η Κίνα έχει επισημάνει ότι ο πρόεδρός της Σι Τζινπίνγκ δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη αυτή, ενώ ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του. «Είμαστε απογοητευμένοι που κάποιοι παγκόσμιοι ηγέτες δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη τη συμμετοχή τους στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη», σχολίασε ο Ουκρανός πρόεδρος, χωρίς να αναφερθεί στην Κίνα ή τις ΗΠΑ. Περισσότερες από 100 χώρες και οργανισμοί έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους και ο Ζελένσκι κάλεσε τις χώρες της περιοχής της Ασίας- Ειρηνικού να μετάσχουν. Από την πλευρά του ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Ντονγκ Τζουν δήλωσε το Σάββατο ότι η χώρα του είναι προσεκτική να μην στηρίξει ούτε την Ουκρανία ούτε τη Ρωσία. «Στο θέμα της ουκρανικής κρίσης, η Κίνα προωθεί τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με υπεύθυνη στάση», εξήγησε. «Δεν έχουμε προσφέρει ποτέ όπλα σε καμία από τις πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση. Έχουμε θεσπίσει αυστηρούς ελέγχους στις εξαγωγές ειδών διπλής χρήσης και δεν έχουμε κάνει ποτέ τίποτα για να τροφοδοτήσουμε τη σύγκρουση. Στεκόμαστε σταθερά στην πλευρά της ειρήνης και του διαλόγου», υπογράμμισε ο Ντονγκ. Την Παρασκευή η Κίνα είχε ανακοινώσει ότι θα ήταν «δύσκολο» να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία, αν δεν προσκληθεί η Ρωσία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass