Θρήνος στο Ιράν για το θάνατο του προέδρου

Η κηδεία του Ραϊσί θα ξεκινήσει σήμερα * Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να βοηθήσουν μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2024 7:10

ΤΕΧΕΡΑΝΗ

Θρήνος επικρατεί σε όλο το Ιράν για τον θάνατο του προέδρου της χώρας, Εμπραχίμ Ραϊσί, του υπουργού Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, και των υπόλοιπων επιβαινόντων στο ελικόπτερο που συνετρίβη την  Κυριακή.

Λαοθάλασσες βγήκαν στους δρόμους της Τεχεράνης και σε άλλες πόλεις, για να θρηνήσουν για τον πρόεδρο Ραϊσί. Οι τελετές για την κηδεία του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος σκοτώθηκε την Κυριακή σε συντριβή ελικοπτέρου, θα ξεκινήσουν σημερα  Τρίτη, από την πόλη Ταμπρίζ, στα βορειοδυτικά, όπως ανακοίνωσε χθες το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, «Irna».

ΞΕΚΙΝΑ ΕΡΕΥΝΑ
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, Μοχαμάντ Μπαγερί, διέταξε χθες τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου, στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί και η συνοδεία του, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Isna». Ο Μπαγερί διέταξε μια επιτροπή υψηλόβαθμων αξιωματικών να ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια της συντριβής του προεδρικού αεροσκάφους, από την οποία σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν. Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου, το οποίο χάθηκε την Κυριακή, εντοπίστηκαν χθες τα ξημερώματα στην πλαγιά ενός βουνού όπου κατέπεσε για άγνωστο, ακόμη, λόγο. Το ελικόπτερο πετούσε κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες.

ΟΧΙ ΑΠΟ ΗΠΑ
Εν τω μεταξύ το Ιράν ζήτησε βοήθεια από τις ΗΠΑ μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου που στοίχισε τη ζωή στον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, δήλωσε χθες εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις. «Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, αλλά η ιρανική κυβέρνηση μας ζήτησε να τους βοηθήσουμε» είπε στους δημοσιογράφους ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σημείωσε όμως ότι οι ΗΠΑ δεν ήταν σε θέση να παράσχουν αυτήν τη βοήθεια, «κυρίως για υλικοτεχνικούς λόγους». Σχεδόν ταυτόχρονα, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι, είπε ότι ο Ραϊσί «είχε βαμμένα τα χέρια του με αίμα», επειδή στήριζε εξτρεμιστικές οργανώσεις στην περιοχή και «ήταν υπεύθυνος για ωμές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στο Ιράν. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να θεωρούν το Ιράν υπεύθυνο για αποσταθεροποιητική δράση, όπως την αποκάλεσε ο Κίρμπι, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Νωρίτερα, πάντως, η Ουάσιγκτον είχε εκφράσει επισήμως τα συλλυπητήριά της στο Ιράν για τον θάνατο του Ραϊσί, ενώ αντίστοιχα μηνύματα εξέδωσαν κράτη  και ηγέτες απ όλο τον κόσμο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass