Διεθνείς αντιδράσεις για την επίθεση

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2023 7:04

ΤΕΛ ΑΒΙΒΗ

Αίγυπτος, που μεσολαβεί συχνά μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, προσπαθεί να βρει τρόπο

τερματισμού της αιματοχυσίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέχ Σούκρι, είπε ότι βρίσκεται σε «εντατική» επικοινωνία με ομολόγους του και διεθνείς αξιωματούχους για να «σταματήσει η συνεχιζόμενη κλιμάκωση», όπως ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα καλεί «τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση υπό το φως των γεγονότων στο Ισραήλ σήμερα το πρωί και να μείνουν μακριά από παρορμητικά βήματα που θα κλιμακώσουν την ένταση». Η Σαουδική Αραβία λέει ότι παρακολουθεί στενά την «άνευ προηγουμένου» κατάσταση και κάλεσε «και τις δύο πλευρές να σταματήσουν αμέσως την κλιμάκωση». Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε σε δήλωσή του ότι επαναλαμβάνει τις «προηγούμενες επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις για τους κινδύνους εκτροχιασμού της κατάστασης ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κατοχής και της στέρησης του παλαιστινιακού λαού από τα νόμιμα δικαιώματά του».
Σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εξέφρασε την υποστήριξή του στην επίθεση των μαχητών της Χαμάς κατά του Ισραήλ, ανέφερε το ISNA που συνδέεται με το ιρανικό κράτος.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασε «απερίφραστα» την επίθεση. «Πρόκειται για τρομοκρατία στην πιο απεχθή μορφή της. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται έναντι τέτοιων αποτρόπαιων επιθέσεων». Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, καταδίκασε επίσης τις «τυφλές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και του λαού του σήμερα το πρωί, προκαλώντας τρόμο και βία κατά αθώων πολιτών. Οι σκέψεις μου είναι με όλα τα θύματα. Η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα με τον ισραηλινό λαό σε αυτή τη φρικτή στιγμή».  Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σημειώνει σε ανάρτησή του: «Καταδικάζω σθεναρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πλήττουν αυτήν τη στιγμή το Ισραήλ. Εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη μου στα θύματα, τις οικογένειες και τους αγαπημένους τους». Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς σημειώνει: «Συγκλονιστικά νέα φτάνουν σήμερα από το Ισραήλ. Η εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα και η κλιμακούμενη βία μάς συγκλονίζουν βαθιά. Η Γερμανία καταδικάζει αυτές τις επιθέσεις της Χαμάς και στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ». Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δηλώνει «συγκλονισμένος από τις επιθέσεις σήμερα το πρωί από τρομοκράτες της Χαμάς εναντίον Ισραηλινών πολιτών. Το Ισραήλ έχει απόλυτο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Είμαστε σε επαφή με τις ισραηλινές Αρχές και οι Βρετανοί υπήκοοι στο Ισραήλ θα πρέπει να ακολουθούν τις ταξιδιωτικές συμβουλές». Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κάνει λόγο για «αποτροπιαστικές εικόνες» από το Ισραήλ. «Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς διεξάγει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο Ισραήλ. Αθώοι πολίτες δέχονται επίθεση από τρομοκράτες. Αυτή η βία πρέπει να σταματήσει. Το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του». Ο αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας και απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή Μιχαήλ Μπογκντάνοφ δήλωσε στο RIA Novosti ότι η Μόσχα βρίσκεται σε επαφή με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους και καλεί και τις δύο πλευρές σε άμεση κατάπαυση του πυρός. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε σε δήλωση ότι το Κίεβο «καταδικάζει έντονα τις συνεχιζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων με ρουκέτες κατά του άμαχου πληθυσμού στην Ιερουσαλήμ και στο Τελ Αβίβ». «Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στο Ισραήλ στο δικαίωμά του να υπερασπίζεται τον εαυτό του και τον λαό του», πρόσθεσε.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass