Συμφώνησαν για αυξήσεις μισθών 4% φέτος και 3% το 2024

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Δημοσίευση: 09 Μαϊ 2023 8:34

ΜΑΔΡΙΤΗ
Τα ισπανικά συνδικάτα και οι εργοδοτικές οργανώσεις επισφράγισαν τη συμφωνία που προβλέπει αυξήσεις μισθών κατά 4% φέτος και κατά 3% το 2024 και το 2025 προκειμένου να αντισταθμιστεί εν μέρει η ραγδαία αύξηση των τιμών τους τελευταίους μήνες.
Η «συμφωνία για την απασχόληση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» που καλύπτει τους μισθωτούς που εργάζονται με συλλογικές συμβάσεις, επικυρώθηκε χθες  από το συνδικάτο UGT (Unión General de Trabajadores) και από τις εργοδοτικές οργανώσεις CEOE (Confederacion Espanola de Organizaciones Empresariales) και Cepyme (Confederacion Espanola de la Pequena y Mediana Empresa), όπως ανακοίνωσαν στους αντίστοιχους ιστοτόπους τους.


Το άλλο μεγάλο κεντρικό συνδικάτο, CCOO (Confederacion sindical decomisiones obreras) αναμένεται να την εγκρίνει από την πλευρά του σήμερα Τρίτη.
H συμφωνία προβλέπει αύξηση μισθών κατά 4% την οποία θα ακολουθήσουν δύο διαδοχικές αυξήσεις 3% το 2024 και το 2025. Προβλέπεται επιπλέον αύξηση 1% αν ο πληθωρισμός επανέλθει σε πολύ υψηλά επίπεδα, διευκρίνισε η UGT στην ανακοίνωσή της.
Ο πληθωρισμός ήταν 4,1% τον Απρίλιο στην Ισπανία σε ετήσια βάση αφού έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ υπερβαίνοντας το 10% στη διάρκεια του καλοκαιριού.
Αυτή η συμφωνία-πλαίσιο δεν θα οδηγήσει ωστόσο σε αυτόματη γενική αύξηση των μισθών στη χώρα, αλλά θα χρησιμεύσει ως βάση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε διάφορους κλάδους.
«Είναι ένα σημείο αφετηρίας που θα επιτρέψει έναν πιο δίκαιο διαμοιρασμό του πλούτου», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η UGT.
Τη συμφωνία χαιρέτισε η αριστερή κυβέρνηση.
Μόλις ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή η επί της αρχής συμφωνία, η κομμουνιστικών καταβολών υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ, «ευχαρίστησε τους κοινωνικούς εταίρους για την τόσο σημαντική αυτή συμφωνία που έχει σκοπό να προστατεύσει τους μισθούς». «Οι συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις στέκονται και πάλι στο ύψος της χώρας μας», έγραψε ακόμη στον λογαριασμό της στο Twitter.
«Υπάρχει περισσότερη κοινωνική ειρήνη στην Ισπανία απ’ ό,τι στο μεγαλύτερο μέρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί υπάρχει κοινωνικός διάλογος τον οποίο αποκατέστησε η κυβέρνηση» μετά την επιστροφή της αριστεράς στην εξουσία το 2018, δήλωσε από την πλευρά του την ίδια ημέρα ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass