Ο κορονοϊός «διέρρευσε από εργαστήριο» της Ουχάν

Παραδοχή «βόμβα» του επικεφαλής του ΠΟΥ

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2022 12:02

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ


Ο κορονοϊός «διέρρευσε από εργαστήριο» της Ουχάν στην Κίνα. Αυτό πιστεύει off the record ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.
Ενώ δημόσια η θέση του ΠΟΥ παραμένει ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» για την προέλευση του κορονοϊού, ο γ.γ. του Οργανισμού είχε πρόσφατα εκμυστηρευτεί σε υψηλόβαθμο ευρωπαίο πολιτικό ότι η πιθανότερη εξήγηση είναι από ένα «καταστροφικό ατύχημα σε εργαστήριο στη Γουχάν», όπου ξεκίνησαν οι λοιμώξεις στα τέλη του 2019.
Την αποκάλυψη έκανε η Mail On Sunday, επικαλούμενη κυβερνητική πηγή, όπως και τα υπόλοιπα βρετανικά ΜΜΕ, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι στο παρελθόν ο ΠΟΥ έχει επικριθεί για το ότι θεωρούσε πως η πιθανότητα διαρροής του κορονοϊού από εργαστήριο ήταν απλώς μια «θεωρία συνωμοσίας».
Ωστόσο, ο οργανισμός παίρνει όλο και περισσότερο μια «ουδέτερη» δημόσια στάση μετά από περιορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι έχει βρεθεί «ζωονοσογόνος» εξάπλωση, δηλαδή η διαδικασία με την οποία ένας ιός μεταπηδά από ένα ζώο σε έναν άνθρωπο.
Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών εξέδωσαν για πρώτη φορά ανησυχίες σχετικά με το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν τον Απρίλιο του 2020, υποδεικνύοντας ότι οι επιστήμονες χειρίζονταν τους κορονοϊούς από νυχτερίδες σε σπηλιές 1.000 μίλια μακριά από το κέντρο. Αυτές οι σπηλιές μπορεί να είναι εκεί που προήλθε ο Covid-19.
ΔΥΟ ΜΕΛΕΤΕΣ
Επιστήμονες έδωσαν στη δημοσιότητα, προ μηνών, δύο εκτενείς μελέτες, οι οποίες υποδεικνύουν μια αγορά τροφίμων και ζώων στην Ουχάν της Κίνας, ως το σημείο προέλευσης του κορονοϊού.
Αναλύοντας ένα μεγάλο αριθμό στοιχείων, όπως γονιδιώματα του ιού, χάρτες από τους πάγκους της αγοράς καθώς και τη δραστηριότητα των πρώτων ασθενών Covid της Γουχάν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι ο κορονοϊός πιθανότατα υπήρχε σε ζωντανά θηλαστικά που πωλούνταν στην αγορά θαλασσινών της Χουανάν στα τέλη του 2019, ενώ αναφέρουν ότι ο ιός είναι πιθανόν να μεταδόθηκε σε ανθρώπους που δούλευαν ή ψώνιζαν εκεί.
Οι δύο μελέτες, οι οποίες αποτελούνται συνολικά από 150 σελίδες, παίζουν σημαντικό ρόλο στο ντιμπέιτ για το πώς ξεκίνησε η πανδημία της Covid. Το ερώτημα σχετικά με το αν το ξέσπασμα άρχισε με τη μετάδοση του ιού από ζώα στον άνθρωπο (spillover), εξαιτίας κάποιας διαρροής από εργαστήριο στην Οουχάν ή από κάποια άλλη αιτία, έχει οδηγήσει σε νέες διαφωνίες σχετικά με το πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί πιο αποτελεσματικά η επόμενη πανδημία.
«Όταν κοιτάξουμε όλα αυτά τα στοιχεία μαζί, δημιουργείται μια απίστευτα ξεκάθαρη εικόνα [που δείχνει] ότι η πανδημία άρχισε από την αγορά της Χουανάν» δήλωσε ο Μάικλ Γουόρομπι, εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και ένας από τους συντάκτες των δύο νέων μελετών.
Ωστόσο, κάποιοι άλλοι έκαναν λόγο για ορισμένα κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν. Οι νέες μελέτες, για παράδειγμα, δεν ταυτοποίησαν κάποιο συγκεκριμένο ζώο στην αγορά που να μετέδωσε τον ιό στους ανθρώπους.
«Πιστεύω ότι αυτό που υποστηρίζουν θα μπορούσε να είναι αληθές» αναφέρει ο Τζες Μπλουμ, ιολόγος από το Κέντρο Ερευνών για τον καρκίνο, Fred Hutchison. «Δεν θεωρώ, ωστόσο, ότι η ποιότητα αυτών των στοιχείων είναι επαρκής για να πούμε με βεβαιότητα ότι κάποιο από αυτά τα σενάρια είναι σωστό».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass