Η Ουκρανία καταστρέφεται, η Ρωσία παρελαύνει

ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΤΗΝ 9η ΜΑΪΟΥ - ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗ ΜΟΛΔΑΒΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΧΙΣΘΕΙΣΑ ΦΙΛΟΡΩΣΙΚΗ ΥΠΕΡΔΝΕΙΣΤΕΡΙΑ

Δημοσίευση: 08 Μαϊ 2022 16:35

ΚΙΕΒΟ, ΜΟΣΧΑ
Η Ουκρανία υποστήριξε ότι κατέστρεψε ένα ρωσικό αποβατικό πλοίο, κοντά στο Φιδονήσι, στη Μαύρη Θάλασσα, που έγινε σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης έναντι της ρωσικής εισβολής.
Ένα μαχητικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB2 «έπληξε ένα αποβατικό πλοίο κλάσης 11770 Serna, όπως και δύο πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος τύπου Tor», ανέφερε στο Facebook το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία.


«Η παραδοσιακή παρέλαση του ρωσικού στόλου της 9ης Μαΐου φέτος θα πραγματοποιηθεί κοντά στο Φιδονήσι, στον βυθό της θάλασσας», ανέφερε σε ειρωνικό τόνο το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, σε μήνυμά του στο Twitter. Η Μόσχα δεν έχει, από πλευρά της, επιβεβαιώσει την πληροφορία.
Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο ουκρανικός στρατός, διακρίνεται ένα πολεμικό πλοίο κοντά σε μια αποβάθρα να έχει πληγεί από μια έκρηξη, κατόπιν να τυλίγεται στις φλόγες και ένα πυκνό σύννεφο καπνού να υψώνεται.
ΠΡΟΒΕΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ
Η Ρωσία πραγματοποιεί σήμερα τις τελευταίες πρόβες πριν από την παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου στη Μόσχα, στο πλαίσιο των εορτασμών για τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945, η οποία θα αποτελέσει ευκαιρία μιας επίδειξης ισχύος εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
Τα τελευταία χρόνια, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποίησε αυτήν την παρέλαση για να επιδείξει τη δύναμη των ενόπλων δυνάμεών του, αποκαλύπτοντας σε ορισμένες περιπτώσεις νέα υπερσύγχρονα όπλα. Και αυτήν τη φορά αναμένεται να κάνει το ίδιο.
Στην πρόβα, αλεξιπτωτιστές που συμμετείχαν στην επίθεση στην Ουκρανία παρέλασαν σε τεθωρακισμένα οχήματα και αναμένεται επομένως να δώσουν το «παρών» στην παρέλαση της Δευτέρας, σημειώνει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, όπως μεταδίδει το AFP.
Φέτος, αν και τα άρματα μάχης και οι Ρώσοι στρατιωτικοί θα παρελάσουν όπως συνήθως στην εμβληματική Κόκκινη Πλατεία, το μυαλό θα είναι στην Ουκρανία, όπου η Μόσχα έχει εξαπολύσει από τα τέλη Φεβρουαρίου μια επίθεση, η οποία έθεσε υπό αμφισβήτηση την εικόνα των ενόπλων δυνάμεών της.
Ως συνέπεια, η στρατιωτική εισβολή, για την οποία πολλοί ειδικοί προέβλεπαν πως θα ήταν ραγδαία, έχει εισέλθει στον τρίτο μήνα της και σηματοδοτείται από σειρά αποτυχιών, ιδίως στον υλικοτεχνικό τομέα, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Αφότου απέτυχε έξω από το Κίεβο μπροστά σε πιο κινητοποιημένες απ’ όσο προέβλεπε ουκρανικές δυνάμεις, που είχαν οπλίσει οι Δυτικοί, το γενικό επιτελείο στρατού της Ρωσίας χρειάστηκε να επανεξετάσει τους στόχους του και να ενισχύσει την επίθεσή του στο ανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Πούτιν, που θα εκφωνήσει μια πολυαναμενόμενη ομιλία, θα ήθελε να ξεχάσει την απώλεια του καταδιωκτικού Moskva. Η Μόσχα επιβεβαιώνει πως βυθίστηκε έπειτα από μια πυρκαγιά που ξέσπασε από ατύχημα, όμως το Κίεβο διαβεβαιώνει ότι η παράκτια άμυνά του το έπληξε. Την ώρα που αυτήν την παρέλαση θα την παρακολουθήσουν από κοντά οι δυτικές πρωτεύουσες, ο Πούτιν θα έχει μια νέα ευκαιρία να στείλει προειδοποιήσεις, καθώς η Μόσχα έχει αναφέρει πολλές φορές την πυρηνική απειλή.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το «αεροσκάφος της Αποκάλυψης», ένα Ιλιούσιν Il-80, που έχει ειδικά σχεδιαστεί για να επιτρέψει στον Ρώσο πρόεδρο να συνεχίσει να διοικεί τη χώρα από τον αέρα, στην περίπτωση ενός πυρηνικού πολέμου, θα πετάξει πάνω από την Κόκκινη Πλατεία.
Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν όπλα, που θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν πυρηνικούς πυραύλους, όπως το διηπειρωτικό βαλλιστικό σύστημα Iars RS-24 και το σύστημα Iskander, πιο μικρής εμβέλειας.
ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗ ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Οι αρχές της Υπερδνειστερίας, της φιλορωσικής αποσχισθείσας περιοχής της Μολδαβίας, ανακοίνωσαν χθες ότι την Παρασκευή το βράδυ σημειώθηκαν τέσσερις εκρήξεις σε ένα παλιό αεροδρόμιο σε χωριό που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία, χωρίς να υπάρξουν θύματα. “Κοντά στο χωριό Βορόνκοβο στην περιοχή Ριμπνίτσα, στο σημείο του παλιού αεροδρομίου, σημειώθηκαν τέσσερις εκρήξεις”, επισήμανε το “υπουργείο Εσωτερικών” της Υπερδνειστερίας στο Telegram.
“Το βράδυ της 6ης Μαΐου, περίπου στις 21:40, δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί ερρίφθησαν από drone. Μία ώρα αργότερα η επίθεση επαναλήφθηκε”, διευκρίνισε η ίδια πηγή, τονίζοντας ότι δεν υπήρξαν θύματα. Το χωριό Βορόνκοβο βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα.
Η Υπερδνειστερία αποσχίσθηκε από το κράτος της Μολδαβίας έπειτα από σύντομη εμφύλια σύρραξη το 1992. Ο θύλακας, με πληθυσμό 500.000 κατοίκων, εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τη Μόσχα, η οποία χορηγεί δωρεάν φυσικό αέριο και έχει αναπτύξει εκεί δύναμη 1.500 στρατιωτών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass