Προ των πυλών η μεγάλη μάχη στο Κίεβο

-ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΕΛΑΣΗ ΣΤΟΝ ΝΟΤΟ ΜΕ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ -ΕΝΤΟΝΗ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ -ΒΛ. ΠΟΥΤΙΝ: ΔΕΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΥΜΕ ΠΟΛΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Δημοσίευση: 05 Μαρ 2022 12:20

ΛΟΝΔΙΝΟ


Ο Ρωσικός στρατός βρίσκεται πλέον μερικά χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο, οι πολίτες του οποίου προετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη. Οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν καταγράψει κέρδη στον Νότο. Παγκόσμιος συναγερμός ήχησε για τον βομβαρδισμό του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.
Αναλυτικότερα:
Οι σφοδρές μάχες στα βορειοδυτικά του Κιέβου, της ουκρανικής πρωτεύουσας, συνεχίστηκαν και πιθανότατα περιλάμβαναν νέες συγκρούσεις γύρω από το αεροδρόμιο του Χοστομέλ, ανέφερε η Βρετανία επικαλούμενη ενημέρωση των υπηρεσιών πληροφοριών. Οι μάχες διεξάγονται κοντά στο μπροστινό άκρο της ρωσικής φάλαγγας, στα περίχωρα της πόλης. Η φάλαγγα έχει σημειώσει μικρή ευδιάκριτη πρόοδο κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, προστίθεται.
Σύμφωνα με αναλυτές αλλά και με τα στοιχεία των υπηρεσιών της βρετανικής Άμυνας, πλέον ένα μεγάλο μέρος της νότιας Ουκρανίας βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο. Στα χέρια των Ρώσων φαίνεται πως έχουν πέσει και στρατηγικής σημασίας σημεία, όπως η Μελιτόπολη και η Χερσώνα. Περί τις 21:00, ώρα Ελλάδας, ήχησαν σειρήνες σε Ζιτομίρ, Βίλα Τσέρκβα (περιφέρεια Κιέβου) και Μιργκορόντ. Οι Αρχές των περιοχών αυτών κάλεσαν τους κατοίκους να σπεύσουν σε καταφύγια.
ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΜΕΝΑ
Το Χάρκοβο είναι περικυκλωμένο από δυνάμεις της Ρωσίας, στη μεριά των ρωσικών συνόρων, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στην πόλη Τσερνίχιβ στο βόρειο τμήμα της Ουκρανίας. Το Κίεβο είναι επίσης περικυκλωμένο από στρατιωτικές επιθέσεις της Ρωσίας.
Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας εκτιμά πως οι ρωσικές δυνάμεις θα συνεχίσουν την προέλασή τους στο Κίεβο, ενώ ο χάρτης που δημοσιεύει δείχνει επιθέσεις και συγκρούσεις γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα. Το στρατιωτικό κονβόι που κατευθύνεται στο Κίεβο φαίνεται να έχει παύσει την προέλασή του, όμως αξιωματούχοι εκτιμούν πως η πολιορκία του Κιέβου είναι αναπόφευκτη.
Μάλιστα, αξιωματούχος των ΗΠΑ εκτίμησε χθες το απόγευμα ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας βρίσκονται πλέον στα 25 χιλιόμετρα από το Κίεβο. Οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν στα 10 χιλιόμετρα έξω από τα κέντρα των πόλεων του Τσερνίχιβ και του Χάρκοβο στον βορρά, είπε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος του αμυντικού τομέα.
ΔΡΑΜΑΤΙΚΉ ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ
Παράλληλα, η νοτιοανατολική πόλη Μαριούπολη αντιμετωπίζει ισχυρούς βομβαρδισμούς τις τελευταίες ημέρες, όσο οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να τη θέσουν υπό τον έλεγχό τους. Ο δήμαρχος της πόλης απευθύνει επείγουσα έκκληση για στρατιωτική βοήθεια. Η Μαριούπολη θεωρείται στρατηγικής σημασίας σημείο για τη Ρωσία. Η Μαριούπολη δεν έχει νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό και τα τρόφιμα τελειώνουν, προειδοποίησε ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης, την ώρα που οι δυνάμεις που μάχονται τους Ρώσους δηλώνουν ότι χρειάζονται ενισχύσεις για να μη χάσουν τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης και του λιμανιού της.
Ο δήμαρχος, Βαντίμ Μποϊτσένκο, έκανε έκκληση για στρατιωτική βοήθεια αλλά και για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου, ώστε να μπορέσουν να φύγουν ορισμένοι από τους 400.000 κατοίκους.
ΓΙΑΤΙ ΚΟΛΛΗΣΕ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΚΟΝΒΟΪ
Στο μεταξύ η μήκους 60 χλμ. φάλαγγα των ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει το τελευταίο διήμερο, γεγονός που δείχνει, σύμφωνα με αναλυτές, ότι οι Ρώσοι επιτελείς έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους για αστραπιαία άλωση της ουκρανικής πρωτεύουσας, χωρίς να χρειαστεί να σταλούν ενισχύσεις. Αξιωματούχοι δυτικών μυστικών υπηρεσιών προσπαθούν να καταλάβουν κατά πόσον η λυσσαλέα αντίσταση των Ουκρανών ή ένας κακός σχεδιασμός από μέρους της Ρωσίας αναφορικά με την επιμελητειακή υποστήριξη -ή ένας συνδυασμός των δύο παραγόντων- καθήλωσαν το ρωσικό κονβόι.
ΒΛ. ΠΟΥΤΙΝ: ΔΕΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΥΜΕ ΠΟΛΕΙΣ
Κατά τη διάρκεια επικοινωνίας τους χθες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν βομβαρδίζουν το Κίεβο και τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας τις αναφορές για καταστροφές που πραγματοποίησε η Μόσχα «χονδροειδή προπαγάνδα».
ΑΝ ΠΕΣΕΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ …
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προχώρησε στη μετάδοση ενός ακόμα, δραματικού μηνύματος, προειδοποιώντας πως εάν «πέσει η Ουκρανία, θα πέσει όλη η Ευρώπη».
Το νέο διάγγελμα Ζελένσκι προβλήθηκε σε γιγαντοοθόνες που είχαν τοποθετηθεί σε πόλεις της Πολωνίας, της Γεωργίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ουγγαρίας. Στην αρχή της ομιλίας του, ο Ζελένσκι τήρησε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς του πολέμου.
ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ
Εξ άλλου πληροφορίες κάνουν λόγο για μια επικείμενη επίθεση στην Οδησσό, που αποτελεί το βασικό λιμάνι της Ουκρανίας και έτσι έχει μεγάλη σημασία για τη ρωσική επιχείρηση της εισβολής. Αναλυτές θεωρούν πως ήδη προετοιμάζεται επίθεση στην περιοχή αυτή, με ομάδες υποβρυχίων καταστροφών να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας για να συνδράμουν στην προέλαση του πεζικού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass