ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η Δύση στέλνει όπλα, αποσύρει διπλωμάτες

Οποιαδήποτε επιπρόσθετη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία θα είχε υψηλό κόστος, προειδοποιεί ο Στόλτενμπεργκ - Το Κίεβο υποστηρίζει πως διέλυσε ομάδα που ετοίμαζε επιθέσεις για λογαριασμό της Μόσχας

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2022 12:07

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
«Οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα είχε υψηλό κόστος». Αυτό ανακοίνωσε χθες το ΝΑΤΟ, λίγο μετά την τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας και με τη συμμετοχή του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε η συνεχιζόμενη συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας εντός και γύρω από την Ουκρανία και τις επιπτώσεις της στην ευρωπαϊκή και διεθνή ασφάλεια.


Συμμετείχαν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, που εκπροσωπεί την προεδρία του ΟΑΣΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Οι συμμετέχοντες τόνισαν τη σημασία της ενότητας αυτή την κρίσιμη στιγμή και κατέστησαν σαφές ότι οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα είχε υψηλό κόστος. Ο ΓΓ του Συμφώνου Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε τη συνεπή διπλή προσέγγιση του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας: Ισχυρή αποτροπή και άμυνα, σε συνδυασμό με διάλογο. Χαιρέτισε τις πρόσθετες αμυντικές αναπτύξεις από τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας και τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί η βελτίωση της επίγνωσης της κατάστασης του ΝΑΤΟ και να ενισχυθεί η συλλογική άμυνα και η αποτροπή εν όψει της τρέχουσας κατάστασης ασφάλειας.
Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης στη σημασία του συνεχούς διαλόγου με τη Ρωσία. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κάλεσε όλα τα μέλη του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας σε σειρά περαιτέρω συναντήσεων για να συζητήσουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν, τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας και τον έλεγχο των όπλων και τη μη διάδοση.
ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εν τω μεταξύ ένα αμερικανικό αεροσκάφος, που μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό και πυρομαχικά, προσγειώθηκε στο Κίεβο χθες , το τρίτο φορτίο του ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων πακέτου ασφαλείας για τη στήριξη της Ουκρανίας, η οποία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης. «Οι εταίροι μας αυξάνουν το εύρος της στρατιωτικής βοήθειας. Και σήμερα υποδεχόμαστε το τρίτο αεροσκάφος από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως μέρος αυτής της βοήθειας», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Αλέξιι Ρεζνίκοφ, πριν από την προσγείωση του αεροσκάφους.
ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΚΑΝΑΔΟΙ
Ο Καναδάς διέταξε τις οικογένειες των διπλωματών του στο Κίεβο να φύγουν προσωρινά, λόγω της συγκέντρωσης ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Την Κυριακή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε επίσης τις οικογένειες των Αμερικανών διπλωματών στην Ουκρανία να φύγουν από τη χώρα, εκτιμώντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναλάβει στρατιωτική δράση ανά πάσα στιγμή.
ΔΙΕΛΥΣΕ ΟΜΑΔΑ
Απο την πλευρά της η Ουκρανία υποστήριξε χθες πως διέλυσε μια ομάδα, η οποία ενεργούσε υπό τις διαταγές της Μόσχας και προετοίμαζε ένοπλες επιθέσεις για να «αποσταθεροποιήσει» τη χώρα. «Οι οργανωτές της συμμορίας ετοίμαζαν μια σειρά ένοπλων επιθέσεων εναντίον υποδομών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας SBU υποστηρίζοντας πως η ομάδα «συντονιζόταν» από «ρωσικές ειδικές υπηρεσίες».
Οι δύο οργανωτές, ο ένας από τους οποίους είναι Ρώσος, συνελήφθησαν, διευκρίνισε η SBU, οι πράκτορες της οποίας κατέσχεσαν «έναν εκρηκτικό μηχανισμό, ελαφρά όπλα και πυρομαχικά». Δρούσαν στο Χάρκοβο, μεγάλη πόλη που βρίσκεται κοντά στα ρωσικά σύνορα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, και στο Ζιτόμιρ, στο κέντρο της Ουκρανίας, σε απόσταση μικρότερη των 150 χλμ. από την πρωτεύουσα Κίεβο. Οι δύο άνδρες ήταν πρώην κομάντο και είχαν συμμετάσχει σε μάχες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή στις δυνάμεις της τάξης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass