Γαλλοβρετανική ένταση στη Μάγχη

ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2021 12:00

ΠΑΡΙΣΙ

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν προειδοποιεί ότι η Γαλλία

δεν θα αποδεχθεί «καμία πρακτική αντίθετη με το Δίκαιο της Θάλασσας και κανέναν οικονομικό εκβιασμό» της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εφαρμόσει την τακτική της επαναπροώθησης των σκαφών που μεταφέρουν μετανάστες στο βρετανικό έδαφος μέσω της Μάγχης.
«Η δέσμευση της Μεγάλης Βρετανίας πρέπει να τηρηθεί. Το είπα ξεκάθαρα στην ομόλογό μου Πρίτι Πατέλ», έγραψε στο Twitter. Οι δύο υπουργοί συνομίλησαν κατά την διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της G7 στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες, η βρετανική συνοριακή αστυνομία (Border Force) εκπαιδεύεται για να χρησιμοποιήσει τις τακτικές της επαναπροώθησης, σύμφωνα με σχέδια που έχουν καταρτισθεί εδώ και δύο χρόνια, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Η χρησιμοποίηση της τακτικής αυτής θα επιτρέπει στους Βρετανούς συνοριοφύλακες να αναγκάζουν τα σκάφη που μεταφέρουν μετανάστες να επιστρέψουν στα γαλλικά ύδατα, ενώ δεν είναι σαφές αν το σχέδιο προβλέπει την απώθηση των μεταναστών μέχρι τις γαλλικές ακτές. Σημειώνεται ότι η Πρίτι Πατέλ αφήνει να εννοηθεί ότι οι Αφγανοί που θα διασχίζουν το Στενό της Μάγχης θα έχουν την ίδια μεταχείριση με τους υπόλοιπους μετανάστες. Μόνο που η βρετανική πρόταση για τις επαναπροωθήσεις των μεταναστών έχει απορριφθεί κατηγορηματικά από την γαλλική κυβέρνηση. Με επιστολή του την Δευτέρα, ο Ζεράλντ Νταρμανέν έχει προειδοποιήσει ότι οι επαναπροωθήσεις στην θάλασσα «κινδυνεύουν να έχουν αρνητικές συνέπειες» στην γαλλοβρετανική συνεργασία. «Στην θάλασσα, η προστασία της ανθρώπινης ζωής υπερισχύει της εθνικότητας, των στάτους και της μεταναστευτικής πολιτικής, με γνώμονα την αυστηρή τήρηση του Δικαίου της Θάλασσας που ρυθμίζει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην θάλασσα», τονίζει ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών. «Με βάση την κυκλοφορία και τις συνθήκες διέλευσης της Μάγχης, η Γαλλία δεν διαθέτει άλλη λύση από την επέμβαση κυρίως βάσει των ρυθμίσεων περί έρευνας και διάσωσης του Δικαίου της Θάλασσας».
Η ενίσχυση των μέτρων καταπολέμησης της μετανάστευσης είναι για την κυβέρνηση Τζόνσον προτεραιότητα που προκύπτει από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στην βρετανική κοινή γνώμη υλοποιώντας το Brexit. Το Λονδίνο θέλει να καταστήσει αυτές τις διελεύσεις ακόμη πιο επικίνδυνες από ό,τι ήδη είναι και ασκεί πιέσεις επί της Γαλλίας για να λάβει δραστικότερα μέτρα που θα εμποδίζουν τον απόπλου των σκαφών από τις γαλλικές ακτές. Ο Ζεράρ Νταρμανέν απορρίπτει στην επιστολή του και πρόταση του Λονδίνου για την συγκρότηση ενιαίας γαλλοβρετανικής διοίκησης που θα εμποδίζει τους διακινητές να χρησιμοποιούν σκάφη για την μεταφορά των μεταναστών προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Γάλλος υπουργός δηλώνει ότι μία τέτοια κοινή δύναμη αντιβαίνει προς την γαλλική κυριαρχία και είναι άχρητη, διότι ο συντονισμός επί του πεδίου είναι ήδη «καλός και αποτελεσματικός».
Ο Ζεράρ Νταρμανέν εξηγεί επίσης ότι η αύξηση του αριθμού των μεταναστών που αποβιβάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο οφείλεται στο γεγονός ότι οι διακινητές χρησιμοποιούν σκάφη μεγαλύτερης χωρητικότητας για την διέλευση.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass