«Παγκόσμιος παίκτης ή παρατηρητής η ΕΕ;»

Ο Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ ΕΘΕΣΕ ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ - ΘΕΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΘΕΤΕΙ Ο Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσίευση: 03 Σεπ 2021 12:20

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ
«Η Μεσόγειος είναι η περιοχή όπου θα φανεί η πολιτική ωριμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο συνέδριο «2021 Bled Strategic Forum», στο πάνελ με θέμα: «Η Μεσόγειος: μια γεωστρατηγική σκακιέρα». «Θα αποδείξει αν η ΕΕ έχει αποφασίσει ή θα αποφασίσει να γίνει παγκόσμιος παίκτης ή αν θα μείνει παρατηρητής», τόνισε χαρακτηριστικά.


«Το 2015 ήταν η πρώτη φορά που είδαμε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών. «Όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτό είναι κάτι που δε θα δεχθούμε».
«Υπάρχει αλλαγή στη στρατηγική αρχιτεκτονική της περιοχής της Μεσογείου. Ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ χωρών που μοιράζονται τις ίδιες αρχές, όπως το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», επισήμανε ο κ. Δένδιας και υπογράμμισε την ανάγκη μα μπουν και άλλοι παίκτες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως για παράδειγμα η Ινδία, χώρες που αντιλαμβάνονται το διεθνές δίκαιο, όπως το αντιλαμβανόμαστε και εμείς». Άλλωστε, όπως επισήμανε, αναφερόμενος στην πανδημία αυτό που έγινε εμφανές είναι πως κανείς δεν μπορεί να τη νικήσει, χωρίς τη συνεργασία.
«Είμαστε μια μάλλον μικρή σε μέγεθος χώρα, όμως παρόλα αυτά βοηθήσαμε τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία, ενώ τη στιγμή που μιλάμε ένα ελληνικό αεροσκάφος κατευθύνεται στη Ρουάντα με εμβόλια, θα στείλουμε ακόμη εμβόλια στην Τυνησία και την Κένυα. Γιατί; Επειδή όλοι καταλαβαίνουμε πλέον ότι αν δε βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, η πανδημία θα επιστρέψει», ανέφερε. «Το ένα πράγμα που κέρδισε η ανθρωπότητα είναι ότι είμαστε πολύ μικροί για να προσποιούμαστε ότι μπορούμε να ζήσουμε μέσα σε τείχη. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις σαν ανθρωπότητα».
*«Είναι καιρός η Ευρώπη να υποστηρίξει σθεναρότερα τη θέση της για την Ασφάλεια και την ‘Αμυνα» μετά και τα πρόσφατα γεγονότα στο Αφγανιστάν, τόνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, χθες, κατά την προσέλευσή του στο Συνεδριακό Κέντρο Μπρνο της Λιουμπλιάνας, όπου πραγματοποιείται η ‘Ατυπη Σύνοδος των υπουργών ‘Αμυνας της της ΕΕ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass