ΜΕ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ, ΔΕΞΙΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ

«Πολυσυλλεκτική» η νέα κυβέρνηση του Μακρόν

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2017 15:30

ΠΑΡΙΣΙ
Τη σύνθεση της πολυσυλλεκτικής κυβέρνησής του παρουσίασε χθες ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Το νέο υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά σήμερα στις 11.00 το πρωί.
Θέσεις-κλειδιά στη νέα κυβέρνηση αναλαμβάνουν ο συντηρητικός (προέρχεται από τους Ρεπουμπλικάνους) Μπρουνό Λε Μερ που διορίστηκε υπουργός Οικονομίας και ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού που θα αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης.


Για πολλούς, ο διορισμός του Λε Μερ στο υπουργείο Οικονομίας θεωρείται «μήνυμα» στη Γερμανία και την Άνγκελα Μέρκελ καθώς μιλάει γερμανικά και έχει πολλές επαφές στο Βερολίνο.
Στη νέα κυβέρνηση παραμένει ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, υπουργός Άμυνας επί προεδρίας του Φρανσουά Ολάντ ο οποίος μετακινείται στο υπουργείο Εξωτερικών. Η έκπληξη του Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να θεωρηθεί η τοποθέτηση μιας γυναίκας, της κεντρώας ευρωβουλευτή Σιλβί Γκουλάρ στο υπουργείο Άμυνας.
Ακριβώς στις 16:00, όπως είχε ανακοινωθεί, ο γραμματέας της προεδρίας Αλεξίς Κολέρ, εμφανίστηκε στα σκαλιά του Μεγάρου των Ηλυσίων και ανακοίνωσε τα ονόματα εκείνων που θα συνθέσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό (και προέρχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους) Εντουάρ Φιλίπ.
Ο Μακρόν είχε υποσχεθεί ισότητα και το έκανε πράξη: η κυβέρνησή του έχει 18 υπουργούς (όχι 15 όπως ήθελε αρχικά), εκ των οποίων οι εννέα είναι γυναίκες και οι εννέα άνδρες.
Υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει ο σοσιαλιστής δήμαρχος της Λυόν, Ζεράρ Κολόμπ, ενώ υπουργός Περιβάλλοντος αναλαμβάνει ο Νικολά Ιλό.
Ο Ιλό είχε δεχθεί πολλές προσφορές να γίνει υπουργός ή να λάβει ανώτερη θέση, στο παρελθόν, αλλά είχε πάντα αρνηθεί. Ο Φρανσουά Ολάντ, για παράδειγμα, του είχε προτείνει πολλές φορές το 2015 να γίνει υπουργός, αλλά δεν τα κατάφερε.
Ο Νικολά Ιλό είχε γράψει ένα άρθρο στην Le Monde, μεταξύ των δύο γύρων της προεδρικής εκλογής, λέγοντας ότι θα ψήφιζε «χωρίς να διστάσει» τον Εμανουέλ Μακρόν. Αλλά δεν είχε δείξει και ιδιαίτερο ενθουσιασμό.
«Κύριε Μακρόν, αυτή η ψήφος λογικής και υπευθυνότητας υποχρεώνει περισσότερο εσάς και όχι εμάς. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για λευκή επιταγή, ούτε για στήριξη χωρίς επιφυλάξεις στο πρόγραμμά σας, το οποίο από πολλές απόψεις δεν λαμβάνει υπόψιν την απαίτηση για αλληλεγγύη που έχει η Γαλλία, η Ευρώπη και ο κόσμος», έγραφε.
Ο Ζεράρ Νταρμανίν, διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων (όπου ο πρώην πρόεδρος αποκλείστηκε από τον α' γύρο...) πήρε το χαρτοφυλάκιο του προϋπολογισμού. Το χαρτοφυλάκιο των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αναλαμβάνει η Μαριέλ ντε Σαρνέ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass