"Ηφαιστειογενές" ρεύμα και για εξαγωγή!

Δημοσίευση: 12 Απρ 2017 19:31

ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ

Διεθνής κοινοπραξία ετοιμάζεται να δημιουργήσει στην Ισλανδία την πρώτη γεωθερμική εγκατάσταση που αξιοποιεί τη θερμότητα από το μάγμα ενός ηφαιστείου. Και εφόσον το εγχείρημα πετύχει, η Ισλανδία θα μπορούσε να κατασκευάσει ένα υποθαλάσσιο καλώδιο που θα εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στη Βρετανία.

Η Ισλανδία ήδη καλύπτει το σύνολο των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια με γεωθερμικές και υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις.
Οι πρώτες ενδείξεις για τη δυνατότητα αύξησης της παραγωγής ήρθαν το 2009, όταν ερευνητές που πραγματοποιούσαν ερευνητική γεώτρηση χτύπησαν κατά λάθος το θάλαμο μάγματος κάτω από το ηφαίστειο Κράφλα της Ισλανδίας. Κατάφεραν τελικά να αξιοποιήσουν τη σπάνια ευκαιρία, δείχνοντας ότι η γεώτρηση μπορούσε να προσφέρει μεγάλες ποσότητες ατμού, που θα μπορούσε να διοχετευτεί σε ηλεκτρογεννήτριες.
Το νέο σχέδιο για την εμπορική αξιοποίηση αυτής της ενέργειας αφορά μια νέα γεώτρηση βάθους 2,1 χιλιομέτρων μέσα στον ίδιο θάλαμο μάγματος.
Όπως αναφέρει το Reuters, το πρόγραμμα των 100 εκατομμυρίων δολαρίων συντονίζεται από την ισλανδική Ομάδα Γεωθερμικής Έρευνας (GEORG) και τη βρετανική γεωλογική υπηρεσία BGS, με τη συμμετοχή 38 εταιρειών και ινστιτούτων από 11 χώρες.
Σύμφωνα με το GEORG, μια γεώτρηση που αντλεί θερμότητα απευθείας από το μάγμα μπορεί να δώσει 5 με 10 φορές περισσότερη ενέργεια από μια συμβατική γεωθερμική γεώτρηση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass