ΑΓΝΩΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

«Φως» στην κατάληψη της Θεσσαλίας από τον γαλλικό στρατό το 1917

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2017 22:22

Άνοιξε χθες στη Λάρισα η αυλαία των διαθεσσαλικών εκδηλώσεων, με θέμα τους «Θεσσαλία: Ενας αιώνας από το πολυσήμαντο έτος 1917», οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε κάθε θεσσαλική πρωτεύουσα, με σκοπό να τιμηθεί η επέτειος της συμπλήρωσης ενός αιώνα από το έτος 1917, όταν η Θεσσαλία βρέθηκε υπό γαλλική κατοχή.


Οι σελίδες των σχολικών βιβλίων, που αναφέρονται στη βίαιη κατάληψη της Θεσσαλίας από τον γαλλικό στρατό το 1917, χθες αποδείχθηκαν ελλιπείς μπροστά στον πλούτο των ιστορικών γεγονότων που παρουσιάστηκαν γι’ αυτή τη χρονικό περίοδο από τους ομιλητές - ιστορικούς ερευνητές.
Τόσο με τα στοιχεία που ανέδειξαν όσο και με το οπτικοακουστικό υλικό που προβλήθηκε, οι Λαρισαίοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές ενός πολυσήμαντου έτους της τοπικής ιστορίας.
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η κ. Ράνια Βερέμη, μέλος της οργανωτικής επιτροπής των διαθεσσαλικών εκδηλώσεων, ενημερώνοντας το κοινό για τον σκοπό και τους στόχους αυτής της δράσης και ακολούθησε χαιρετισμός από τον πρόεδρο της τοπικής οργανωτικής επιτροπής Λάρισας και πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων ν. Λάρισας κ. Αναστ. Μάτο, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι εμπνευστής της ιδέας αυτών των εκδηλώσεων ήταν ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χαράλαμπος Χαρίτος.
Στο πλαίσιό της προβλήθηκε βίντεο με θέμα το ιστορικό πλαίσιο του έτους 1917 στη Θεσσαλία και έγιναν οι εξής ομιλίες:
«Η μνήμη του Μεγάλου Πολέμου (1914-1918). Συγκλίσεις, αποκλίσεις και τοπικές ιδιαιτερότητες» από τον κ. Βλάση Βλασίδη, επίκ. καθηγητή του τμήματος Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
«Η είσοδος του γαλλικού στρατού στη Λάρισα και η “Μάχη της Σημαίας”, από την κ. Ιουλία Κανδήλα, δρ. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – σχολική σύμβουλο Φιλολόγων.
«Η παρουσία του Γαλλικού στρατού στη Λάρισα (1917) μέσα από δημοσιεύματα του γαλλόφωνου ημερήσιου και περιοδικού Τύπου» από τον κ. Αλέξανδρο Γρηγορίου, ερευνητή.
«Η “Μάχη της Σημαίας” και οι πτυχές της ιδεολογικής της αναβίωσης σήμερα» από τον κ. Τάσο Μάτο, δρ. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
«Η καθημερινή ζωή στην πόλη της Λάρισας και τα χωριά του κάμπου το καλοκαίρι του 1917: διατροφικά προβλήματα και διαβίωση του πληθυσμού» από τον κ. Βασίλη Πλατή, δρ. Ιστορίας.
Επίσης παρουσιάστηκε και κείμενο του απόφοιτου ιστορίας του ΑΠΘ, κ. Αλ Ντάσιου, με θέμα «Διώξεις αντιφρονούντων στη Λάρισα του 1916-17. Από τους επίστρατους στις εκτοπίσεις», ο οποίος δεν κατάφερε να συμμετέχει χθες στην εκδήλωση.
Οι συνδιοργανωτές των διαθεσσαλικών εκδηλώσεων είναι οι εξής:
Σύνδεσμος Φιλολόγων ν. Λάρισας, Φιλολογική Ιστορική Αρχαιολογική Λαογραφική Εταιρεία Θεσσαλίας (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.), Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών (ΕΘΕ – Βόλος), Φιλολογικός Ιστορικός Λογοτεχνικός Σύνδεσμος (Φ.Ι.Λο.Σ. – Τρίκαλα) και οι Φίλοι Μουσείου Πόλης (Καρδίτσα).
Λ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass