ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΩΝ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ζήτησε ο πρωθυπουργός

Δημοσίευση: 24 Ιουλ 2013 3:18 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:44
 
Αθήνα
Τα 12.500 ονόματα δημοσίων υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα ώς τον Σεπτέμβριο αναζήτησε την Τρίτη το κυβερνητικό συμβούλιο διοικητικής μεταρρύθμισης, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε στους υπουργούς του σαφείς εντολές για την επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων σχετικά με την κινητικότητα στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Mega, το υπουργείο Παιδείας διεμήνυσε ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών πέραν των 2.000 καθηγητών τεχνικής εκπαίδευσης.
Το υπουργείο Εσωτερικών θα προωθήσει την ενδοδημοτική κινητικότητα στους ΟΤΑ και δεν θα προχωρήσει σε άλλες οριζόντιες κινήσεις μετά τους σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς αστυνομικούς.
Επίσης, θα προχωρήσουν και συγχωνεύσεις γενικών γραμματειών υπουργείων.
Αναφορικά με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, εξετάζεται το ενδεχόμενο κατάργησης αριθμού θέσεων εργασίας που ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Στη σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου διοικητικής μεταρρύθμισης, παρουσία του αντιπροέδρου Ευ. Βενιζέλου και των υπουργών Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη, Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με στόχο να μην υπάρξουν αποκλίσεις.
Σε δήλωσή του, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε πως δόθηκαν κατευθύνσεις για επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης, όσον αφορά και στα ποιοτικά και στα ποσοτικά στοιχεία.
Ο Γ. Στουρνάρας, από την πλευρά του, δήλωσε ότι θα τηρηθούν οι προθεσμίες και πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα.
Ο Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν περισσεύει κανένας εκπαιδευτικός, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος, μετά την ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας 2.000 καθηγητών τεχνικών ειδικοτήτων. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι ώς και το 70% αυτών των καθηγητών θα απορροφηθεί.
«Από αυτούς τους 2.000 έχουμε μεριμνήσει σε συμφωνία με το υπουργείο Υγείας, ώστε το 55-60% το οποίο αφορά επαγγέλματα υγείας να απορροφηθεί στον κλάδο της Υγείας και οι υπόλοιποι είτε σε διοικητικές υπηρεσίες, αλλά έχουμε να κάνουμε και με ανθρώπους οι οποίοι ούτως ή άλλως ασκούν ελεύθερο επάγγελμα δηλαδή στον τομέα της αισθητικής, στον τομέα της κομμωτικής, άρα λοιπόν είναι πιο εύκολη η μετάβαση, αλλά και γι' αυτούς νομίζω ότι το μεγάλο ποσοστό θα απορροφηθεί σε διοικητικές θέσεις» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Mega.
Τόνισε, επίσης, ότι από αυτούς τους καθηγητές υπάρχουν ωρομίσθιοι οι οποίοι θα διδάξουν στα δημόσια ΙΕΚ ή και στα ΕΠΑΛ προκειμένου να αποφοιτήσουν οι μαθητές οι οποίοι έχουν πάρει την ειδικότητα αυτή η οποία καταργείται.
«Άρα θεωρώ ότι το μέγιστον τμήμα των ανθρώπων αυτών θα απορροφηθεί» σημείωσε. Στο σημείο αυτό, ερωτώμενος σχετικά με το ποσοστό της απορρόφησης και εάν το μέγιστον σημαίνει για παράδειγμα 70%, ο υπουργός απάντησε «τουλάχιστον».
Ο υπουργός υποστήριξε, επίσης, ότι για την επιλογή 2.000 εκπαιδευτικών έγινε αξιολόγηση μέσω σχεδίου και δεν επικράτησε η λογική οριζόντιων περικοπών.
«Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι με όλο αυτό το σχεδιασμό διασφαλίσαμε το εργασιακό περιβάλλον για 150.000 εκπαιδευτικούς» πρόσθεσε.
Εξέφρασε, δε, την ελπίδα η νέα σχολική χρονιά να αρχίσει χωρίς προβλήματα. «Καταλαβαίνω τις αντιδράσεις, αλλά τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν κανονικά» είπε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
«Το πογκρόμ απολύσεων και μετακινήσεων δημοσίων υπαλλήλων εκφράζει τη στρατηγική της ολοκληρωτικής υποταγής της κυβέρνησης στις απαιτήσεις της τρόικας και τη χειρότερη διάψευση αυτών που η ίδια υποσχόταν λίγους μήνες πριν» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει διοικητική 'μεταρρύθμιση', στην ουσία συνιστά την πλήρη αποδιάρθρωση του κράτους και των δομών του, την απονέκρωση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες, την καταστροφή κάθε προοπτικής ανασυγκρότησης και ανόρθωσης της οικονομίας».
«Εκείνοι που διακηρύσσουν ότι με τη διάλυση των ΟΤΑ, της δημόσιας τηλεόρασης, των σχολείων και των νοσοκομείων σώζουν τη χώρα» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι χειρότεροι και από διοικητές σε αφρικανική χώρα την περίοδο της αποικιοκρατίας» και επισημαίνει ότι «το νέο χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζομένων, όχι μόνο δεν συμβάλλει στη μείωση του δημόσιου χρέους, για την οποία, εξάλλου, έγινε η υπαγωγή της Ελλάδας στο μνημόνιο, αλλά αποτελεί εμπόδιο και για την ίδια την ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση».
«Αυτό που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία είναι την ουσιαστική επανασυγκρότηση και επαναπροσανατολισμό του δημόσιου τομέα, τη στήριξη των δομών του κοινωνικού κράτους και των δημόσιων αγαθών. Αυτή η ριζική στροφή του δημοσίου τομέα στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του πολίτη και της ενίσχυσης της ανάπτυξης, συνιστά την απαραίτητη προϋπόθεση για την ανόρθωση της οικονομίας» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΑΡ
Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ αναφέρει: «Η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει τη λογική του ξαφνικού θανάτου υπηρεσιών του δημοσίου. Να επαναδιαπραγματευθεί με την τρόικα τη διαδικασία διοικητικής μεταρρύθμισης στα κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτά της πλήρους αποσύνδεσης της κινητικότητας από τις απολύσεις, του αναγκαίου χρόνου, της νομιμότητας των διαδικασιών της στήριξης της όλης διαδικασίας στην αξιολόγηση δομών και προσωπικού.
» Απολύσεις μπορούν να δικαιολογηθούν μόνο αν αφορούν σε καταδικασθέντες με αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων, σε εισαχθέντες με πλαστά δικαιολογητικά, σε συστηματικά απέχοντες από την εργασία και σε όσους κριθούν ανίκανοι προς εργασία μετά από αξιολόγηση.
» Αν η κυβέρνηση συνεχίσει στην ίδια γραμμή της αποδοχής των ιδεοληψιών της τρόικας θα οδηγήσει τα πράγματα στην απορρύθμιση του δημόσιου τομέα και την κατάρρευση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες».
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass