ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΡΙΖΑ:ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΗΓΕΜΟΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ

Είναι αναγκαία η συγκέντρωση των δυνάμεων της Αριστεράς

* Από στενό συνεργάτη του Τσίπρα απάντηση στον Γλέζο *Δεν αυτοδιαλύεται η ΔΕΑ

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2013 3:06 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:34
ΑΘΗΝΑ
Στη σκιά της αιχμηρής τοποθέτησης Γλέζου συνεχίσθηκαν και χθες οι εργασίες του 1ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Δραγασάκης, έθεσε προς απάντηση τα ερωτήματα: Πώς θα οικοδομηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ποια ζητήματα πρέπει να επικεντρωθεί η δράση του ΣΥΡΙΖΑ και σε ποια ζητήματα θα κριθεί η κυβέρνηση της Αριστεράς;
Ο Γ.Δραγασάκης ξεκινώντας από το τρίτο ερώτημα, είπε ότι δεν είναι δεδομένο το σε ποια ζητήματα θα κριθεί η κυβέρνηση της Αριστεράς, καθώς αυτό είναι ένα θέμα που θα εξαρτηθεί και από τη διαμόρφωση των συσχετισμών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη.
Είπε ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα κριθεί τόσο από την «μαξιμαλιστικότητα» των στόχων που θα θέσει, όσο από ένα νέο ήθος που θα εισάγει ούσα σε ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία.
Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα, ο αντιπρόεδρος της Βουλής είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επικεντρωθεί σε πολιτικό, κοινωνικό και κινηματικό επίπεδο, έχοντας κατ' αρχήν ανοιχτό μέτωπο με την ηττοπάθεια και με εκείνους που πιστεύουν ότι «τίποτα δεν αλλάζει».
«Αυτό πρέπει να ξεκινήσει από μας, από όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς» πρόσθεσε.
Αναφορικά με τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι το «τι κόμμα θέλουμε, εξαρτάται από το χαρακτήρα της εποχής» και προσέθεσε ότι από τον Εμφύλιο και μετά και για μια ολόκληρη ιστορική περίοδο έως τις μέρες μας, η Αριστερά είτε διαδραμάτιζε συμπληρωτικό (σε άλλες πολιτικές δυνάμεις), είτε περιθωριακό ρόλο.
«Στην εποχή μας είναι αναγκαία η συγκέντρωση των δυνάμεων της Αριστεράς και η μετατροπή της σε ηγεμονική δύναμη» τόνισε ο κ. Δραγασάκης προσθέτοντας ότι, αν επιλυθεί αυτό το ζήτημα, θα ακολουθήσει και η ανάλογη οργανωτική δομή του κόμματος.
«Θέλουμε ένα αριστερό κόμμα ανοιχτό, ενώ θέλουμε και ένα ΣΥΡΙΖΑ συνεκτικό εσωτερικά και αυτό -το πώς εξασφαλίζεται η εσωτερική συνοχή- είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί από τους φιλοσόφους και τους κοινωνιολόγους μας μετά το Συνέδριο» κατέληξε ο κ. Δραγασάκης.
Απάντηση Παππά στον Γλέζο
«Δεν μιλάμε για καμία σύμπραξη της Κεντροαριστεράς, θέλουμε συνεργασία με το ΚΚΕ» ανάφερε στην τοποθέτησή του ο Νίκος Παππάς, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, θέτοντας το ερώτημα αν «θα εξαρτηθεί από την κ. Παπαρήγα και τον κ. Κουτσούμπα, το αν θα κυβερνήσει η Αριστερά. Τους θέλουμε, δεν τους περιμένουμε» πρόσθεσε.
Ο κ. Παππάς αναφερόμενος στην χθεσινή τοποθέτηση του Μανώλη Γλέζου, απέτισε φόρο τιμής και σεβασμό στο πρόσωπο του, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έφθασε εδώ που έφθασε επειδή κάποια συνιστώσα δικαιώθηκε και τόνισε ότι καμία συνιστώσα δεν δικαιώθηκε από μόνη της, αλλά δικαιώθηκε η επιλογή της ενότητας, της συστράτευσης και της πρότασης συνεργασίας προς όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς.
Ο Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ:
«Βρισκόμαστε σε συνθήκες διευρυμένου ταξικού πολέμου, που ξεκινά από γεγονότα που ορισμένοι τα θεωρούν μικρές λεπτομέρειες, όπως τη Βίλλα Αμαλία ή την προφυλάκιση του Κώστα Σακκά και οδηγεί σε πολιτικές και κοινωνικές συγκρούσεις την άλλη εβδομάδα, καθώς και σε σοβαρές πολιτικές εξελίξεις» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο γραμματέας της ΚΟ του κόμματος, Νίκος Βούτσης.
Ο κ. Βούτσης είπε ότι «είμαστε στοχοποιημένοι και ως ΣΥΡΙΖΑ και ως άτομα», σημειώνοντας ότι «είμαστε περήφανοι που ανήκουμε σε αυτό το κόμμα». Kαι πρόσθεσε πως «στον πόλεμο του κ. Σαμαρά θα αντισταθούμε και θα τους σταματήσουμε μαζί με τον λαό».
«Την αφήγηση της νέας μεταπολίτευσης θα τη γράψουμε εμείς και θα τη σφραγίσει ο λαός μας και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης» υπογράμμισε.
Ο κ. Βούτσης επiσήμανε ότι «βρισκόμαστε στο στόχαστρο, γιατί ξέρουν πως κάθε αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών θα τους πάει στο περιθώριο και θα φέρει τον λαό στην εξουσία».
Στην ομιλία του ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αφού σημείωσε ότι «θέλουμε ένα μαζικό, πολυτασικό, ριζοσπαστικό και ταυτόχρονα ανοικτό κόμμα ισότιμων μελών», πρόσθεσε πως «όταν θέλουμε να δώσουμε νικηφόρα αυτόν τον πόλεμο, συνιστά σπατάλη δυνάμεων η ύπαρξη αναχωμάτων και τα ερωτήματα «μήπως κινδυνεύσουμε», «μήπως ενσωματωθούμε», συμπληρώνοντας ότι «τα αναχώματα δεν μας χρειάζονται».
«Εκείνο που μας χρειάζεται είναι να πυκνώσουμε τις γραμμές μας απέναντι στον αντίπαλο για να εμπνεύσουμε τον λαό μας» κατέληξε ο κ. Βούτσης.
ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ-ΣΑΚΟΡΑΦΑ 
«Αν τολμήσουμε, μπορούμε να νικήσουμε και θα νικήσουμε» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφερόμενος στο θέμα των συνιστωσών, ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι «είναι πιο πολλά αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν» και συμπλήρωσε πως «θα συνεχίσουμε με τόλμη, με ενότητα και αισιοδοξία».
Επισήμανε πως «και θέλουμε, και ξέρουμε και μπορούμε να σταματήσουμε τον κατήφορο της χώρας».
*Υπέρ της σύστασης ενός ενιαίου κόμματος που θα κατοχυρώσει τη δημοκρατία των μελών του τάχθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κ. Σακοράφα, απευθυνόμενη στους συνέδρους, αναρωτήθηκε αν «θα κατανοήσουμε ότι είναι ανάγκη η σύσταση ενός ενιαίου κόμματος» και «αν θα δουλέψουμε για να κατοχυρώσουμε τη δημοκρατία των μελών».
Όπως συμπλήρωσε, το πιο σημαντικό είναι ο πολιτικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «θα πρέπει να είναι καθαρός, συνακόλουθος με την ιστορία της Αριστεράς και τις ανάγκες του λαού μας».
Εξάλλου, η κ. Σακοράφα ανακοίνωσε την απόφαση της να μην είναι εκ νέου υποψήφια για την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Όπως σημείωσε «υπάρχουν άξια, ικανά και συνεπή μέλη, τα οποία αξίζει να δοκιμαστούν».
ΔΕΝ ΑΥΤΟΔΙΑΛΥΕΤΑΙ Η ΔΕΑ
Η συνιστώσα Διεθνιστική Εργατική Αριστερά (ΔΕΑ) δεν θα αυτοδιαλυθεί, επισήμανε ο επικεφαλής της Αντώνης Νταβανέλος, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Νταβανέλος εξέφρασε την έκπληξή του για τους υψηλούς τόνους ορισμένων στο συνέδριο και άσκησε κριτική σε στελέχη που το προηγούμενο διάστημα άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις πλην της Χρυσής Αυγής. Όπως είπε χαρακτηριστικά «άλλο κυβέρνηση της Αριστεράς, και άλλο κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά».
Στη συνέχεια ανέφερε πως «συμφωνώ με τον Γ. Βούτση ότι είμαστε σε πόλεμο και δεν περισσεύει κανείς», αλλά συμπλήρωσε πως «το δυσάρεστο είναι ότι αυτή η δήλωση έρχεται μετά το τελεσίγραφο 'έχετε μια βδομάδα να αυτοδιαλυθείτε'».
Ο Αντώνης Νταβανέλος εκτίμησε πως συνιστώσες, όπως η ΔΕΑ και η ΚΟΕ αποτελούν όπλα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του, και ξεκαθάρισε ότι η ΔΕΑ δεν πρόκειται να αυτοδιαλυθεί, τονίζοντας ότι «εμείς εικονική αυτοδιάλυση, αυτοδιάλυση τάχαμου, δεν πρόκειται να κάνουμε».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass