Θέμα «Δεδηλωμένης» για το Σκοπιανό εγείρει η ΝΔ

* Δεν ψηφίζει χρήση του όρου "Μακεδονία" ο Καμμένος *Συμφωνεί ο Λεβέντης* Τι απαντά ο Τζανακόπουλος στην Ντόρα *Παρεμβάσεις Θεοχαρόπουλου-Πάγκαλου

Δημοσίευση: 28 Δεκ 2017 18:24

ΑΘΗΝΑ

Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το οποίο έχει επανέλθει τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο.

Ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, επανάλαβε την Τετάρτη τη θέση ότι δεν θα ψηφίσει τη χρήση του όρου "Μακεδονία", τονίζοντας ότι για να ανατραπεί η εν ενεργεία απόφαση περί μη χρήσης, θα πρέπει να υπάρξει σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, ο κ. Καμμένος, επιχειρώντας να απορρίψει τα περί διχογνωμίας εντός της κυβέρνησης για το ζήτημα, έπλεξε το εγκώμιο του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, προσθέτοντας πως "η κυβέρνηση είναι μία και ενιαία", ενώ εξαπέλυσε βέλη κατά της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα της Ντόρας Μπακογιάννη.

"Ακούω τη ΝΔ και ειδικά την κ. Μπακογιάννη. Έχει μια εμμονή σε σχέση με το να λέει συνέχεια ότι έχουμε ψηφίσει τη θέση για συνθέτη ονομασία. Προσπαθεί να εγκλωβίσει την Ελλάδα για μια δίκη της θέση”, υποστήριξε.

Από την πλευρά της, πάντως, η πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής της ΝΔ, έκανε λόγο, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, για "μια κυβέρνηση που πάει στη διαπραγμάτευση με δυο διαφορετικές θέσεις", προσθέτοντας πως "είναι καταδικασμένη να αποτύχει".

Ανέφερε δε ότι περιμένει να δει την πρόταση της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης "δεν θα ψηφίσει μια πρόταση που θα φέρει μεμονωμένα ένα κόμμα". Επανέφερε έτσι τα όσα είχε αναφέρει και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, περί "διπλής πλειοψηφίας" δηλαδή για ενδοκυβερνητική διγλωσσία, με τον ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνεται σε αριστερό κοινό και τους ΑΝΕΛ σε δεξιό ακροατήριο.

*Στην κυρία Μπακογιάννη απάντησε ο κυβερνητικής εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, λέγοντας ότι " θα έπρεπε να γνωρίζει και ως πρώην υπουργός Εξωτερικών ότι η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με tweets". 

"Όσο για την ουσία του ζητήματος, την ενημερώνουμε ότι η κυβέρνηση έχει και τη βούληση, αλλά και την ικανότητα να λύσει ένα πρόβλημα που κληροδότησε στη χώρα η δική της παράταξη" τονίζει ο κ. Τζανακόπουλος και καταλήγει: "Μέχρι τότε αναμένουμε να μας πει αν η θέση της σημερινής Ν.Δ. είναι αυτή του Κων. Μητσοτάκη ή του Αντώνη Σαμαρά για την εξεύρεση λύσης".

Να σημειωθεί ότι η ΝΔ έχει σπεύσει ήδη να θέσει ζήτημα δεδηλωμένης, σε περίπτωση που η συγκυβέρνηση δεν έχει κοινή γραμμή στην ψηφοφορία για ένα ζήτημα με τόσο μεγάλη εθνική σημασία.

Ο ΒΑΣ. ΛΕΒΕΝΤΗΣ

«Δεν αποδεχόμαστε καμιά ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τονίζοντας πως ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα δώσουν το όνομα, οι ΑΝΕΛ θα φωνάζουν αλλά θα λείπουν από την ολομέλεια και νομίζουν ότι όλα θα πάνε καλά. Τα τρία κόμματα που προανέφερα ήδη έχουν δεχτεί την σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και θα προσπαθήσουν να το περάσουν και στο λαό».

Ο κ. Λεβέντης εκτίμησε πως «το 2018 θα είναι έτος εκλογών», συμπληρώνοντας πως «το γεγονός πως δεν έγιναν εκλογές το 2017 βρίσκεται στην αντίδραση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζει ότι οι μισοί από τους νυν βουλευτές, δεν θα είναι στη νέα Βουλή».

Αναφερόμενος στους πλειστηριασμούς, ο κ. Λεβέντης επανέλαβε την πρότασή του «να έρθει νόμος στη Βουλή που να προστατεύει την πρώτη κατοικία. Εμείς στην Ένωση Κεντρώων λέμε προστασία και της δεύτερης κατοικίας για οικογένειες με παιδιά», τόνισε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Τέλος, για την έξοδο από τα μνημόνια ο κ. Λεβέντης υποστήριξε πως «είναι θετικό να βγούμε από τα μνημόνια και την επιτροπεία» και διερωτήθηκε «όμως πως να βγούμε, όταν έχουμε υπογράψει 3,5% πλεόνασμα μέχρι ο 2022, 2,4% μέχρι το 2060 και υπερκόφτη για 99 χρόνια; Αυτό λέγεται καθαρή έξοδος; Δυστυχώς δεν θα υπάρξει καμία δημοσιονομική χαλαρότητα».

Ο ΘΑΝ. ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Υπέρ συμβιβαστικής λύσης με τα Σκόπια, για το ζήτημα της ονομασίας, τάχθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Τόνισε μάλιστα ότι «η στάση μας, υπέρ ενός αναγκαίου συμβιβασμού, υπέρ της σύνθετης ονομασίας για χρήση έναντι όλων, είναι στάση αρχών και δεν εξαρτάται από τη θέση κανενός», απαντώντας εμμέσως στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μιλώντας στον ρ/σ Αθήνα 9.84 επανέλαβε τη θέση του κόμματος υπέρ της σύνθετης ονομασίας για χρήση έναντι όλων (erga omnes).

Επεσήμανε ότι ο ίδιος τάσσεται σταθερά υπέρ της χάραξης εθνικής στρατηγικής και υπέρ της εθνικής συνεννόησης σε αυτά τα κρίσιμα εθνικά θέματα. Κατηγόρησε ωστόσο την κυβέρνηση ότι «παρουσιάζεται εγκλωβισμένη σε μια συμμαχία με ένα ακροδεξιό σχήμα και φαίνεται ότι δεν μπορεί με αποτελεσματικό και αποφασιστικό τρόπο να δώσει λύση στο πρόβλημα. Επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδά της».

Κάλεσε την κυβέρνηση «να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά και να φέρει λύση και πρόταση όσον αφορά την ονομασία της FYROM» σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να επαναληφθεί και εδώ το αδιέξοδο που υπήρξε στο Κυπριακό το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Και στα δύο θέματα κάθε καθυστέρηση είναι σε βάρος και όχι υπέρ της χώρας».

Τόνισε ακόμη ότι «θέλουμε αποτελεσματική διαπραγμάτευση και εθνική στρατηγική μακριά από εθνικισμούς, από όπου κι αν αυτοί προέρχονται» και πρόσθεσε: «Η στάση μας, υπέρ ενός αναγκαίου συμβιβασμού, υπέρ της σύνθετης ονομασίας για χρήση έναντι όλων, είναι στάση αρχών και δεν εξαρτάται από τη θέση κανενός».

Ο Θαν. Θεοχαρόπουλος δεν πρότεινε κάποια ονομασία για την ΠΓΔΜ λέγοντας: «Θα τοποθετηθούμε υπεύθυνα όταν έρθει η πρόταση, δεν είναι υπεύθυνη στάση να κάνω εικασίες για ονομασίες αυτή τη στιγμή όταν δεν υπάρχει επίσημη πρόταση και αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης.

Έχουμε αποδείξει την υπεύθυνη στάση μας σε όλα τα εθνικά θέματα, για αυτό και δεν μπαίνουμε σε καμία συγκεκριμένη συζήτηση ονομασίας προς το παρόν. Δεν θα έπρεπε να ανοίγει δημόσια συζήτηση, αυτό γίνεται κακώς, λόγω της διαφωνίας Κοτζιά – Καμμένου με τον κ. Τσίπρα να μην έχει πάρει ακόμη θέση».

Τέλος, επεσήμανε ότι «οι συζητήσεις σήμερα πρέπει να γίνουν στη βάση μιας ρεαλιστικής λογικής και όχι στη βάση παραγωγής νέων αδιεξόδων για τη χώρα».

Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος επανέφερε την πρότασή του για το «Σκοπιανό» με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

«Ο κος Κοτζιάς διαπραγματεύεται μυστικά. Αναγκάζομαι να επαναφέρω την πρόταση, που είχα κάνει πριν 20 χρόνια στον Σαμαρά: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ. Ως επίθετο ο γεωγραφικός προσδιορισμός αντιστοιχεί στα πράγματα. Δεν θίγει κανέναν και μπορούμε σιγά, σιγά να τον ξεχνάμε ονομάζοντάς τους Δημοκρατία των Σκοπίων στην καθημερινή πρακτική», είπε μεταξύ άλλων.

Ολόκληρη η ανάρτησή του:

«Είχα την τιμή να με ενημερώσει ο κος Σαμαράς, ΥΠΕΞ της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, επίσημα ως εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, για την πρόθεσή του να κάνει θέμα με την ονομασία των Σκοπίων. Διαφώνησα τότε με τη δημιουργία ενός νέου "Εθνικού". Είχαμε ήδη το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά. Ο κος Σαμαράς δεν με άκουσε. Προχώρησε αγέρωχος προς την ανατροπή της κυβερνήσεώς του. Ο Ανδρέας Παπανδρέου βάδισε με έμπνευση των δημαγωγών Τσοχατζόπουλου και Βενιζέλου στη δημιουργία μεγαλύτερου ακόμη χάσματος. Στη Θεσ/νίκη ο Παπανδρέου είχε πει στο πλήθος που παραληρούσε: "Κανένα όνομα δεν θα γίνει δεκτό, αν περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία ή οποιοδήποτε παράγωγο"».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass