Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Στα 2 δισ. ευρώ η αγορά ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα

•Α. Ξάνθος: «Αφορά στον ιδιωτικό τομέα αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, πολίτες που κάνουν τουρισμό ταυτόχρονα μπορούν να κάνουν την αιμοκάθαρσή τους και σε δημόσιες δομές, όπως το νοσοκομείο Σαντορίνης»

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2017 22:15

Στα 2 δισ. ευρώ μπορεί να φθάσει η αγορά ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα, υποστήριξε στη Βουλή ο Λαρισαίος βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Κώστας Μπαργιώτας και έφερε ως παράδειγμα τη Σιγκαπούρη, όπου, όπως είπε, την επόμενη πενταετία οι επισκέπτες υγείας θα είναι περισσότεροι του τοπικού πληθυσμού…

Μεταφέροντας τα συμπεράσματα από τη σύσκεψη που έγινε πρόσφατα στη Λάρισα για τον ιατρικό τουρισμό και τονίζοντας ότι η Θεσσαλία μπορεί να πρωταγωνιστήσει στον συγκεκριμένο τομέα, ο κ. Κ. Μπαργιώτας προέτρεψε τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξάνθο να προχωρήσει στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που είναι απαραίτητη για την πιστοποίηση των μονάδων υγείας.
«Χωρίς αυτή δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Πρόκειται για τεράστια διαφυγόντα κέρδη», τόνισε ο Λαρισαίος βουλευτής και εξήγησε: «Ιατρικός τουρισμός υπάρχει όπως αποδεικνύεται από το κλασικό παράδειγμα της υποβοηθούμενης γονιμότητας. Υπάρχουν γυναίκες -γιατί το καθεστώς είναι τέτοιο σε άλλες χώρες, με άλλο θρησκευτικό δόγμα, που είναι πολύ δύσκολα- οι οποίες έρχονται στη χώρα. Οι ίδιοι οι γιατροί που ελέγχουν τα κέντρα, δημόσια και ιδιωτικά, ζητούν αξιολόγηση και το νομικό πλαίσιο, πράγμα που σημαίνει, πιστοποιήσεις, αξιολόγηση και κύρος. Ζητούν ουσιαστικά από την πολιτεία να τους καλύψει και νομικά, αλλά να τους προσδώσει και το απαραίτητο κύρος που θα φέρει και άλλους ασθενείς».
Ο κ. Κ. Μπαργιώτας έκανε λόγο για ενδιαφέρον 10-15 χιλιάδων ασθενών από το εξωτερικό, ενώ εκτός από την υποβοηθούμενη γονιμότητα και την αιμοκάθαρση, που ανέφερε ο υπουργός Υγείας, είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για ορθοπεδικές επεμβάσεις αλλά και για αποκατάσταση, στην οποία, όπως σημείωσε, «η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα».
Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συμφώνησε με τον κ. Α. Ξάνθο ότι «το Δημόσιο δεν μπορεί να συμμετάσχει, κυρίως γιατί με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, κατ’ αρχήν, είναι αδύνατο να πιστοποιηθεί. Όλες οι μονάδες υποβοηθούμενης γονιμότητας έχουν πιστοποιηθεί εκτός των δημοσίων, που συμβαίνει να έχουν τους καλύτερους γιατρούς και τη μεγαλύτερη εμπειρία, για τον απλούστατο λόγο ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι τέτοιο, δεν υπάρχουν χρήματα να κάνουν τις επενδύσεις για να πιστοποιηθούν κατά ISO».
Εκτός από το θεσμικό πλαίσιο, ο κ. Κ. Μπαργιώτας έκρινε επιβεβλημένο το δημόσιο να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα «για να μπορέσουν να προχωρήσουν με στρατηγικό σχεδιασμό μεσοπρόθεσμο, δεκαετίας τουλάχιστον, επενδύσεις οι οποίες μπορούν να αποφέρουν στη χώρα τεράστια ποσά, να βοηθήσουν εμμέσως το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να βοηθήσουν στην απορρόφηση του πλεονάζοντος ιατρικού δυναμικού, το οποίο αποδημεί στην Ευρώπη.
Όλα αυτά μπορούν να γίνουν και μέσω του ιατρικού τουρισμού. Έχουμε οικονομικό πλεονέκτημα, είμαστε στην Ευρώπη, μπορούμε να προσελκύσουμε ιατρικά περιστατικά από όλο το βόρειο ημισφαίριο, αλλά δεν κάνουμε τίποτα. Δεν μπορούμε να κάνουμε το αυτονόητο, να πιστοποιήσουμε τις μονάδες. Πρέπει να βγάλουμε μια ΚΥΑ -είναι διαχρονικό το πρόβλημα, αλλά πρέπει κάποια στιγμή να γίνει- που λέει ότι η μονάδα πιστοποιείται, είναι έγκυρη και μπορεί να δεχθεί ασθενείς και με τα ταμεία και μέσω ιδιωτικών εταιριών. Είναι πολύ απλό, απλώς δεν έχει γίνει», υπογράμμισε ο Λαρισαίος βουλευτής για να τονίσει: «Έχουμε καταντήσει να συζητάμε για τα υδατοδρόμια, για τις κλινικές μελέτες και για τον ιατρικό τουρισμό, από τότε που ήμουν νέος και γέρασα. Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνει και κανένας δεν κάνει τίποτα γι’ αυτό».
ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
«Για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, ο ιατρικός τουρισμός επιλογής, δηλαδή, το να υπάρξουν πολίτες άλλων χωρών που θα επιλέξουν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με τη διενέργεια κάποιων θεραπευτικών πράξεων και παρεμβάσεων στη χώρα μας, είναι μια υπόθεση που κατ’ αρχήν αφορά στον ιδιωτικό τομέα», υποστήριξε ο υπουργός Υγείας και εξήγησε:
«Το δημόσιο σύστημα υγείας με τις δεδομένες δυνατότητές του, με τα δεδομένα όρια που έχει στους προϋπολογισμούς στη στελέχωσή του κ.λπ. και με τη μεγάλη πρόκληση να καλύψει καθολικά τον πληθυσμό και ιδιαίτερα τους ανασφάλιστους πολίτες αυτήν την περίοδο, νομίζω ότι στα σοβαρά δεν μπορεί να αναζητεί τέτοιου τύπου προοπτική».
Ωστόσο, ο κ. Αν. Ξάνθος ξεχώρισε «ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, όπως, για παράδειγμα, είναι οι μονάδες αιμοκάθαρσης, όπου δημόσιες δομές με μια καλύτερη στελέχωση, ενίσχυση του εξοπλισμού τους μπορούν να αυξήσουν λίγο τη δυνατότητα να υποδέχονται και πολίτες που κάνουν τουρισμό και ταυτόχρονα μπορούν να κάνουν την αιμοκάθαρσή τους» (ενδεικτικά ανέφερε το νοσοκομείο Σαντορίνης).
Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι υπάρχει ομάδα εργασίας από τέσσερα υπουργεία για την επεξεργασία του θεσμικού πλαισίου «το οποίο θα διευκολύνει την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη χώρα. Προσπαθούμε μέσα σε ένα περιβάλλον δύσκολο, που η προτεραιότητά μας είναι και το λέμε ευθέως να στηρίξουμε σήμερα το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο υποδέχεται τη μεγάλη πίεση και των πολιτών αυτής της χώρας, αλλά και των επισκεπτών της, να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε έναν τομέα που είναι τεράστια η ανάγκη να αναπτυχθεί και να προσφέρει προστιθέμενη αξία στη χώρα».

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass