ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΣΤΑΛΗ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΩΝ

Αποζημίωση σ’ όλους τους δημοτικούς συμβούλους, αντιμισθία σ’ όλους τους αντιδημάρχους

* Οι αιρετοί θα μπορούν να αρνούνται την πληρωμή ή να την παραχωρούν για κοινωνικούς σκοπούς *Πρωτοφανείς σκηνές χθες στο Υπουργείο Εσωτερικών όπου κοντραρίστηκαν ο υπουργός Π. Σκουρλέτης και δήμαρχοι

Δημοσίευση: 04 Απρ 2017 22:30
Διαδηλωτές δήμαρχοι στο κέντρο της Αθήνας… Διαδηλωτές δήμαρχοι στο κέντρο της Αθήνας…

Αποζημίωση για τη συμμετοχή τους σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προβλέπει για τους δημοτικούς συμβούλους το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών (γνωστό ως πολυνομοσχέδιο ή νομοσχέδιο-«σκούπα») που δόθηκε χθες στις ενώσεις περιφερειών και δήμων για διαβούλευση. Ταυτόχρονα, προβλέπει αντιμισθία σε όλους τους αντιδημάρχους.

Η αποζημίωση για τους δημοτικούς συμβούλους θα ισούται με το 1% της αντιμισθίας του δημάρχου Αθηναίων (2.900 ευρώ τον μήνα καθαρά), άρα για κάθε συνεδρίαση οι δημ. σύμβουλοι θα λαμβάνουν 29 ευρώ. Το όριο είναι 4 συνεδριάσεις τον μήνα, άρα αν το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει τέσσερις φορές τον μήνα θα εισπράττουν έως 116 ευρώ.

Για τους αντιδημάρχους, η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρει:

«Προβλέπεται η δυνατότητα καταβολής αντιμισθίας σε όλους τους αντιδημάρχους χωρίς τους υφιστάμενους πληθυσμιακούς περιορισμούς που θέτει η πρώτη παράγραφος του άρθρου 92 του ν. 3852/2010. Η απάλειψη της συνάρτησης της παροχής αντιμισθίας με το πληθυσμιακό κριτήριο αποσκοπεί στην αποκατάσταση της αρχής της ισότητας ενώ ταυτόχρονα ευνοεί τη συμμετοχή ικανών προσώπων, χωρίς οικονομική δυνατότητα, σε σημαντικές θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εξάλλου, η τροποποίηση αυτή θα έχει ελάχιστη –αν όχι μηδενική- επιβάρυνση στους προϋπολογισμούς των Δήμων, καθώς με βάση την ισχύουσα διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 92 του ν. 3852/2010 τα αιρετά όργανα που δεν δικαιούνται αντιμισθίας λαμβάνουν τις πλήρεις αποδοχές της οργανικής τους θέσης, ενώ σε κάθε περίπτωση οι κατά τα ανωτέρω δαπάνες, καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη όπου αυτές προβλέπονται, βαρύνουν τον προϋπολογισμό του οικείου ΟΤΑ. Συνεπώς με βάση το ισχύον καθεστώς οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν από τον προϋπολογισμό τους, το μισθό της οργανικής θέσης των αντιδημάρχων που δεν λαμβάνουν αντιμισθία, με αποτέλεσμα να έχουν προβλεφθεί ήδη σχετικές πιστώσεις στους προϋπολογισμούς τους».

ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ

ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ

Στο νομοσχέδιο εισάγεται και η εξής διάταξη: «Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ως προς την αποζημίωσή τους ανά συνεδρίαση, καθώς και οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων ως προς την αντιμισθία τους έχουν τη δυνατότητα άρνησης λήψης αυτής ή παραχώρηση αυτής προς οιονδήποτε κοινωνικό σκοπό. Η άρνηση ή η παραχώρηση γνωστοποιούνται με σχετική αίτηση του αιρετού προς την οικονομική υπηρεσία του οικείου δήμου».

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΣΚΗΝΕΣ

Στο μεταξύ, πρωτοφανείς σκηνές εκτυλίχθηκαν χθες στους διαδρόμους του Υπουργείου Εσωτερικών όπου έφθασαν με πορεία δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι μετά τη συνέλευσή τους σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ενώ είχε κανονιστεί στη συνάντηση να βρίσκεται μόνο το προεδρείο και οι επικεφαλής των παρατάξεων «ο κ. Πατούλης θέλησε να πρωταγωνιστήσει, για άλλη μια φορά, σε ένα επικοινωνιακό σόου δημιουργώντας συνθήκες οι οποίες δεν επέτρεψαν να γίνει κανενός είδους συζήτηση, αν και καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια από την πλευρά του υπουργείου».

Στην αίθουσα ήταν πάρα πολλοί δήμαρχοι, οι οποίοι κατέγραψαν με τα κινητά τους τηλέφωνα την αποχώρηση του υπουργού από την αίθουσα, ενώ υπήρξαν καταγγελίες για φραστικά επεισόδια μεταξύ συνεργατών του υπουργού και δημάρχων.

Ακολούθησε πόλεμος ανακοινώσεων:

«Εάν ο κ. Πατούλης θέλει να συμμετάσχει σε reality, υπάρχει το «Survivor» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ με την πολύ υψηλή τηλεθέαση ή το «X- Factor». Ωστόσο, η τηλεοπτική ψυχαγωγία δεν μπορεί να συγχέεται με τον θεσμικό διάλογο και την ουσιαστική συζήτηση, καθώς ευνοεί τους «μονολόγους» και τον φθηνό εντυπωσιασμό», επισήμανε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Από την πλευρά της η ΚΕΔΕ σημείωσε: «Ο κ. Σκουρλέτης αν και είχε ενημερωθεί εγκαίρως για το αίτημα συνάντησης, επικαλούμενος το πολυάριθμο της αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ αρνήθηκε να καθήσει στο τραπέζι του διαλόγου και αποχώρησε.

Ο Π. Σκουρλέτης δεν γύρισε την πλάτη στην ΚΕΔΕ, αλλά στις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες που ως αιρετοί εκπροσωπούμε. Καταδικάζουμε τη στάση του η οποία είναι προσβλητική και απαξιωτική, απέναντι στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ο Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ

Το μήνυμα ότι η Αυτοδιοίκηση θα προχωρήσει με ωριμότητα, ενότητα και σύνθεση προκειμένου να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα, έστειλε με την ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλης κατά τη χθεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ. «Η μεταρρύθμιση είναι εθνική υπόθεση. Η ΚΕΔΕ θα ανταποκριθεί με συνέπεια στην ιστορική της ευθύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ψήφισμα που εκδόθηκε από τη Συνέλευση, η ΚΕΔΕ καλεί τον πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά πρωτοβουλία προκειμένου να προχωρήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση στη βάση όμως συγκεκριμένων και επεξεργασμένων κυβερνητικών προτάσεων.

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass