ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΣΕ 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΗ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ, ΛΕΕΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Μητσοτάκης: Βαριά μέτρα για νοικοκυριά, αβέβαιη ρύθμιση για χρέος

* ΚΚΕ: Ρεσιτάλ εξαπάτησης και αθλιότητας με μέτρα φορολεηλασίας

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2016 1:03

 

ΑΘΗΝΑ

«Η Ελλάδα γυρνάει κάθε μέρα προς τα πίσω και η κυβέρνησή μας πανηγυρίζει», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι από προχθες η κυβέρνηση ανεβάζει κακόγουστη θεατρική παράσταση.

«Το 4ο μνημόνιο που θα υπογράψει, το 2ο δικό της, είναι πολύ επώδυνο για να καλυφθεί στις προκλητικές θριαμβολογίες της. Υπογράφει μέτρα ύψους 5,4 δισ. που δεν θα ήταν απαραίτητα. Τώρα προσπαθεί να τα μπαλώσει με επώδυνα μέτρα στο ασφαλιστικό και με φόρους», ανέφερε.

Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αποδεχθεί τον λεγόμενο «κόφτη», ένα μηχανισμό που - είπε - έχει την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση αντιπαρατάσσει μια, όπως ανέφερε, γενικόλογη, μπερδεμένη και υπό προϋποθέσεις ρύθμιση για το χρέος.

«Βαριά μέτρα για κάθε νοικοκυριό τώρα, αβέβαιη ρύθμιση για το χρέος στο μέλλον», συνέχισε, σημειώνοντας ότι το χρέος έχει ήδη περικοπεί από το 2012 κατά 130 δισ. χωρίς αυτό από μόνο του να είναι αρκετό για την οριστική έξοδο από την κρίση.

Επισήμανε ότι αυτό που πρωτίστως απαιτείται είναι εμπιστοσύνη και επενδύσεις, και κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι έχει αλλεργία στις επενδύσεις, στον ιδιωτικό τομέα, στην επιχειρηματικότητα και σε ό,τι δημιουργεί νέες δουλειές.

«Νέες δουλειές είναι αυτό που χρειάζεται σήμερα πάνω απ' όλα», τόνισε, αναφέροντας ως προϋποθέσεις την εμπιστοσύνη στην ιδιωτική πρωτοβουλία, λιγότερους φόρους και χαμηλότερες δημόσιες δαπάνες.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να το πετύχει αυτό. Συνεχίζει να λέει κατά συρροή ψέματα, επιχειρώντας να κάνει μπροστά στα μάτια μας το μαύρο άσπρο, και δεν έχει καμία ιδέα πως μπορεί να διοικηθεί μια ευρωπαϊκή χώρα», πρόσθεσε.

ΣΧΟΙΝΙ ΝΑ ΚΡΕΜΑΣΤΕΙ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τα όσα συμφωνήθηκαν χθες στο Eurogroup εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι ευρωπαίοι δίνουν το σχοινί στην κυβέρνηση για να κρεμαστεί.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 9.89 ο βουλευτής της Ν.Δ. χαρακτήρισε βλαπτική αυτή τη συμφωνία με τους όρους που περιέχει για την ελληνική οικονομία και διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση συμφώνησε. Σημείωσε δε πως έχουν τεράστια ευθύνη οι ευρωπαίοι εταίροι ενώ χαρακτήρισε «πετσοκόφτη» τον αυτόματο μηχανισμό λήψης μέτρων στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι.

Υπογράμμισε δε ότι η στρατηγική σχετικά με το χρέος είναι μια τεράστια παγίδα και η κυβέρνηση ανίκανη, άπειρη και ανίδεη έπεσε μέσα. Τέλος, πρόσθεσε ότι είναι αδύνατον να επιτευχθεί ανάπτυξη με αύξηση εισφορών και φορολογικών συντελεστών λέγοντας ότι αν τα καταφέρει θα πάρει Νόμπελ ο κ. Τσίπρας.

ΤΟ ΚΚΕ

Για ρεσιτάλ εξαπάτησης κι αθλιότητας, με μέτρα φορολεηλασίας κάνει λόγο σε ανακοίνωση του αναφορικά με το Eurogroup της 9ης Μαϊου, το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ μιλά για θυσίες στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας ενώ αναφέρει οτι «Ο αυτόματος κόφτης αποτελεί ένα μηχανισμό χειρότερο σε σύγκριση ακόμη και με τα προηγούμενα μνημόνια».

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταφεύγει σ’ ένα ακόμη ρεσιτάλ εξαπάτησης κι αθλιότητας, πανηγυρίζοντας, τη στιγμή που έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε πρόσθετα σκληρά μέτρα, μέτρα φορολεηλασίας, παράδοση των δανείων στα funds συν ένα συμπληρωματικό μνημόνιο – «αυτόματος κόφτης». Κι ενώ έχει ήδη ψηφίσει το νόμο-λαιμητόμο του ασφαλιστικού – φορολογικού.

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για την «ελάφρυνση» του χρέους, μέσω επιμήκυνσης μετά το 2018, οι υποσχέσεις για ανάκαμψη, το νέο success story αλά Τσίπρα αυτή τη φορά, είναι το δόλωμα για να γίνει ο λαός συνένοχος στο σε βάρος του έγκλημα. Από την όποια ανάκαμψη κι ελάφρυνση του χρέους ο λαός δε θα πάρει πίσω τις τεράστιες απώλειες που είχε. Κανένα αντιλαϊκό μέτρο δεν πρόκειται να καταργηθεί. Αντίθετα θα ζητούνται από το λαό νέες θυσίες στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας κι ανταγωνιστικότητας. Ό,τι εξοικονομηθεί θα δοθεί αποκλειστικά στο κεφάλαιο μέσω επιδοτήσεων, φοροαπαλλαγών, αναπτυξιακών νόμων για τις επενδύσεις του.

Ο αυτόματος κόφτης αποτελεί ένα μηχανισμό χειρότερο σε σύγκριση ακόμη και με τα προηγούμενα μνημόνια. Με τον αυτόματο κόφτη θα μπορούν κάθε χρόνο, με προεδρικά διατάγματα και χωρίς καν ψήφιση στη βουλή, να μειώνονται μισθοί, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες και να αυξάνονται οι φόροι, αν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι των «ματωμένων» πλεονασμάτων. Είναι ένα μνημόνιο χωρίς ημερομηνία λήξης, που έχει αποφασιστεί από την ΕΕ για όλες τις χώρες. Θα αξιοποιείται ως «δαμόκλειος σπάθη» από τις κυβερνήσεις για να εκβιάζουν το λαό στην απαρέγκλιτη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, ενώ θα χρησιμοποιείται ως ένας διαρκής εκβιασμός με την επίκληση των δεσμεύσεων και των αντοχών της οικονομίας.

Το στημένο σκηνικό των πανηγυρισμών συνοδεύτηκε, ιδιαίτερα στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με ανιστόρητες αναφορές για την «ημέρα της Ευρώπης» και για το ότι η ΕΕ επιστρέφει δήθεν στις αξίες της «αλληλεγγύης», σε μια πρωτοφανή προσπάθεια εξωραϊσμού της ΕΕ.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια ακόμη απόδειξη ότι για το λαό υπάρχει ένας «μονόδρομος»: Η οργάνωση της πάλης, η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, η λαϊκή συμμαχία κι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στο δρόμο της ανατροπής, της ρήξης με το κεφάλαιο και την εξουσία του, με τις λυκοσυμμαχίες τύπου ΕΕ και ΔΝΤ.

Είναι δρόμος δύσκολος, όμως οι εργατικές-λαϊκές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών έδειξαν ότι στο λαό υπάρχουν αγωνιζόμενες δυνάμεις, δυνατότητες κι εφεδρείες, που πρέπει να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα για να μπει οριστικό τέλος στη φτώχεια, την ανεργία, την εκμετάλλευση και τα μέτρα χωρίς ημερομηνία λήξης».

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η κυβέρνηση αποδέχθηκε και συμφώνησε «όχι μόνο το τέταρτο συμπληρωματικό μνημόνιο αλλά και διαρκή μηχανισμό εποπτείας».

Αυτό αναφέρει σε κείμενο του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ υπογραμμίζει ιδιαίτερα «το αρνητικά εντυπωσιακό ότι με τη χτεσινή δήλωση του Eurogroup οι εταίροι και πιστωτές υπαναχωρούν σε σχέση με τις δεσμεύσεις τους του 2012 για το ελληνικό δημόσιο χρέος».

Το σχόλιο του Ευάγγελου Βενιζέλου αναρτήθηκε στο Facebook, με κατάληξη, «Τόσο απλά, τόσο καλά».

Το κείμενο του Ευάγγελου Βενιζέλου:

Τι λέει αλήθεια η χθεσινή δήλωση του Eurogroup;

Η κυβέρνηση έσπευσε να πανηγυρίσει για τη χθεσινή δήλωση του Eurogroup. Συνάντηση Τσίπρα - Παυλόπουλου, τηλεφωνική ενημέρωση των αρχηγών των κομμάτων, σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου!

Ας δούμε λοιπόν τι έγινε χθες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ αποδέχθηκε χθες στο Eurogroup:

1. Ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης προϋποθέτει την λήψη μιας σειράς προαπαιτούμενων μέτρων ( prior actions ) στα οποία εκτός από το ασφαλιστικό και τη φορολογία εισοδήματος, περιλαμβάνονται οι νέες ρυθμίσεις ( δηλαδή αυξήσεις ) ως προς τον ΦΠΑ και οι νέες ρυθμίσεις (δηλαδή μειώσεις) ως προς τους μισθούς στο δημόσιο τομέα. Τα προαπαιτούμενα αυτά μέτρα πρέπει να νομοθετηθούν.

2. Τη θεσμοθέτηση αυτόματου μηχανισμού περικοπών που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση αποκλίσεων από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτόματος μηχανισμός που θα ενεργοποιείται προσωρινά εντός του τρέχοντος κάθε φορά οικονομικού έτους, ενώ τα πρόσθετα μέτρα θα αποκτούν μόνιμο χαρακτήρα εντασσόμενα στον επόμενο Κρατικό προϋπολογισμό.

3. Την αλλαγή του νομικού πλαισίου των κόκκινων δανείων έτσι ώστε προστασία πρώτης κατοικίας να υπάρχει προσωρινά για μικρά μόνο δάνεια με στόχο τη βελτίωση των ισολογισμών των τραπεζών .

4. Την νομοθέτηση του «υπερταμείου» ιδιωτικοποιήσεων

Αποδέχθηκε δηλαδή όλες τις αξιώσεις των πιστωτών που προβάλλονται λόγω της δραματικής οπισθοχώρησης της ελληνικής οικονομίας από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα.

Αποδέχθηκε και συμφώνησε όχι μόνο το τέταρτο συμπληρωματικό μνημόνιο αλλά και διαρκή μηχανισμό εποπτείας που θα ισχύει μετά το τέλος του προγράμματος και πέραν των θεσμικών διαδικασιών οικονομικής διακυβέρνησης και πολυμερούς εποπτείας που ισχύουν για όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπαναχώρηση των εταίρων σε σχέση με το χρέος

Το αρνητικά εντυπωσιακό είναι ότι με τη χτεσινή δήλωση του Eurogroup οι εταίροι και πιστωτές υπαναχωρούν σε σχέση με τις δεσμεύσεις τους του 2012 για το ελληνικό δημόσιο χρέος. Από την άποψη αυτή η χθεσινή δήλωση του Εurogroup συνιστά υποχώρηση και σε σχέση με τη συμφωνία της 12.7.2015. Πιο συγκεκριμένα:

1. Επαναλαμβάνεται ο αποκλεισμός κάθε ονομαστικής μείωσης ( ονομαστική μείωση επιτεύχθηκε το 2012 με το PSI )

2. Η οποία μελλοντική πρόσθετη παρέμβαση εξαρτάται από την τήρηση των όρων του τρέχοντος (τρίτου και τέταρτου/συμπληρωματικού) μνημονίου και τοποθετείται χρονικά στο τέλος του προγράμματος «αν χρειαστεί», συνεπώς δεν θα παράγει πλήρες και άμεσο αποτέλεσμα όπως έγινε με τις παρεμβάσεις του 2012.

3. Η οποία μελλοντική παρέμβαση δεν θα αφορά πρωτίστως το ύψος των ετήσιων τόκων για την εξυπηρέτηση του χρέους, αλλά «αν χρειαστεί» τις ετήσιες ανάγκες αναχρηματοδότησης για την καταβολή χρεολυσίων (λήξεων) με χειρισμούς σχετικούς με τη περίοδο χάριτος και την περίοδο αποπληρωμής και αυτό στο τέλος του προγράμματος.

4. Η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών από τα χαρτοφυλάκια ελληνικών ομολόγων ( SMP και ANFA ), που είχε διασφαλισθεί το 2012 και είχε συντελεστεί μέχρι το 2015, τώρα απλώς θα εξεταστεί ως ενδεχόμενο σε σχέση με την πορεία του προγράμματος.

4. Ως προς τη σταθεροποίηση των κυμαινόμενων επιτοκίων - που μειώθηκαν δραστικά το 2012 - το Εurogroup απλώς δηλώνει τη διάθεση του να δείξει ευελιξία στο μέλλον «αν χρειαστεί»

Τα κράτη μέλη της ευρωομάδας συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας θεωρούν ότι αυτές οι προβλέψεις για το χρέος θα επιτρέψουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Συζητούμε συνεπώς πάντα για την πρώτη αξιολόγηση ενός προγράμματος που ισχύει ως προς το ευρωπαϊκό του σκέλος, αλλά δεν έχει καν συμφωνηθεί ως προς το σκέλος του ΔΝΤ. Και τώρα η χώρα μας εκφράζει τη προσδοκία μέσα στο Εurogroup, αυτό να συμβεί. Τόσο απλά, τόσο καλά».

ΑΝΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

«Ο κ. Τσίπρας δεν σκέφτηκε καθόλου τη χώρα, δεν έβαλε την καρέκλα του κάτω από την Ελλάδα και συνέχισε να είναι ανειλικρινής», εκτίμησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Καλλιάνος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup.

Κομισιόν: Θέμα ημερών το κλείσιμο της αξιολόγησης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ως βήμα «σημαντικής προόδου στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης» χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αποτέλεσμα του προχθεσινού Eurogroup. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ θεσμών και Αθήνας σε τεχνικό επίπεδο, ώστε το Eurogroup να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, εκτιμά η εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αννίκα Μπράιτχαρντ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης του Τύπου, στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι μετά τη νομοθέτηση των «σημαντικών» μεταρρυθμίσεων το περασμένο Σαββατοκύριακο και την ολοκλήρωση της νομοθέτησης των προαπαιτούμενων μέσα στις επόμενες μέρες, οι θεσμοί και ελληνικές Αρχές αναμένεται να ολοκληρώσουν τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ενώ αμέσως μετά το Eurogroup είναι έτοιμο να υποστηρίξει την επόμενη εκταμίευση.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, η κ. Μπράιτχαρντ επανέλαβε ότι η Κομισιόν θα συμβάλει με την τεχνογνωσία της, ωστόσο εναπόκειται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τους πιστωτές της Ελλάδας να αποφασίσουν σχετικά.

Τέλος, αναφορικά με το ΔΝΤ, παρέπεμψε στη προχθεσινή δήλωση του Eurogroup, όπου σημειώνεται πως «μαζί με τη συμφωνία και την εφαρμογή της δέσμης μέτρων, αυτή η συμφωνία για το χρέος και οι επαρκείς διαβεβαιώσεις χρηματοδότησης από τους Ευρωπαίους εταίρους αναμένεται να επιτρέψουν στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass