ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΙΣ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΑΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΟΜΠΕΛ :

Η κυβέρνηση επιδείνωσε το προσφυγικό

Καμμένος: Έτοιμα τα hotspots στις 15/2

Δημοσίευση: 09 Φεβ 2016 0:32

ΑΘΗΝΑ

Επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία και κατηγόρησε πως με τους χειρισμούς της επιδείνωσε το πρόβλημα του προσφυγικού εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας παράλληλα πως “τα hot spots από μόνα τους δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, επισκέφθηκε τη Μυτιλήνη όπου το πρωί επισκέφτηκε το πρώτο Κέντρο Υποδοχής προσφύγων - μεταναστών στην περιοχή της Μόριας και ενημερώθηκε από τους αρμόδιους.

O κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το χώρο υποδοχής των προσφύγων αλλά και το χώρο ταυτοποίησής τους, ενώ στη Σκάλα Συκαμιάς συνάντησε από κοντά τις γιαγιάδες που προτάθηκαν για το Νόμπελ Ειρήνης.

Μάλιστα, «ανέβασε» στο Twitter μια φωτογραφία από τη συνάντησή του με τις γιαγιάδες, την οποία και συνόδευσε με το παρακάτω σχόλιο: «Με τις γιαγιάδες που με την ανθρωπιά τους συγκίνησαν ολόκληρο τον κόσμο και έκαναν υπερήφανους όλους τους Έλληνες».

Σε δήλωσή του, συνεχάρη το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, της Frontex, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, των διεθνών οργανισμών, των υπηρεσιών της

Κυβέρνησης για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλουν για να αντιμετωπίσουν ένα εξαιρετικά οξύ, όπως το χαρακτήρισε, πρόβλημα.

Έκανε λόγο για ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο έχει διάσταση ανθρωπιστική αλλά και ασφαλείας και τόνισε πως το πρόβλημα αυτό δυστυχώς, επιδεινώθηκε τον τελευταίο χρόνο από τους κακούς χειρισμούς της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την κατασκευή των hot spots, στα πέντε νησιά του Αιγαίου, εξέφρασε όμως την εκτίμηση πως η κατασκευή των hot spots από μόνη της, δεν θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Παράλληλα έστειλε μήνυμα και προς την Ευρώπη, επισημαίνοντας πως χρειάζεται μια οργανωμένη αντιμετώπιση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης.

“Χρειάζεται τα κράτη - μέλη της Ευρώπης να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στους πρόσφυγες, οι οποίοι πρόκειται να μεταγκατασταθούν στην Ευρώπη”.

Τέλος, κάλεσε και την Τουρκία να τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις τονίζοντας πως το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί αν δεν υπάρξει και ουσιαστική ανάμειξη της Τουρκίας στην αντιμετώπισή του».

Ο Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ

Για την πρόοδο των εργασιών στα 5 κέντρα καταγραφής προσφύγων στα νησιά και στα δύο κέντρα μετεγκατάστασής τους προς προώθηση, αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος καθιστώντας σαφές ότι τα 7 κέντρα θα είναι έτοιμα έως τις 15 Φεβρουαρίου καθώς αυτό αποτελεί υποχρέωση της χώρας προς την ΕΕ.

Διευκρίνισε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έχει καμία σχέση με την επιλογή των χώρων των κέντρων. Η αρμοδιότητα ανήκει στα υπουργεία Μετανάστευσης και Επικρατείας.

Όσον αφορά το κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά, δήλωσε ότι «είμαστε ανοικτοί σε διάλογο με τους δημάρχους για μια κοινά αποδεκτή λύση καθώς δεν πρόκειται για μόνιμες εγκαταστάσεις αλλά μεταφερόμενες (σκηνές κ.λπ.).

Όσον αφορά το πρόβλημα που υπάρχει στην Κω, γνωστοποίησε ότι την περιοχή που ανήκει κατά 50% στην Εκκλησία και κατά 50% σε ιδιώτες υπέδειξε ο δήμαρχος του νησιού, ωστόσο υπαναχώρησε από την πρότασή του.

Παράλληλα, απέδωσε τις διαμαρτυρίες σε «ακροδεξιά στοιχεία και σε 50-80 άτομα που έχουν συμφέρον να βρίσκουν τους πρόσφυγες να περιφέρονται στο νησί για να τους εκμεταλλεύονται. Δεν θα αφήσουμε να υπάρχει αυτή η τραγική εικόνα για τη χώρα», ανέφερε.

«Το μαύρο χρήμα πρέπει να σταματήσει. Αντιλαμβάνομαι τις αντιδράσεις κάποιων αλλά η χώρα πρέπει να φανεί συνεπής προς τις υποχρεώσεις της προς όφελός της», τόνισε.

Όπως είπε, στην Κω έχει επιλεγεί το ημιενεργό στρατόπεδο «Λάζαρη» όπου οι υποδομές έχουν ετοιμαστεί κατά 30%.

Η αστυνομία θα προσδιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που θα καταγράφονται και θα φιλοξενούνται -όταν πρόκειται για περιπτώσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση στα κέντρα καταγραφής θα φιλοξενούνται για 24 ώρες πλην των συγκεκριμένων περιπτώσεων -εγκύων, ασθενών παιδιών -και στα κέντρα μετεγκατάστασης για 72 ώρες, ξεκαθάρισε.

Δήλωσε επίσης ότι τον τελευταίο χρόνο μπήκαν και έφυγαν από τη χώρα 960.000 πρόσφυγες-μετανάστες και διευκρίνισε ότι το κόστος για την Ελλάδα τα τελευταία 2,5 χρόνια ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ.

Γνωστοποίησε ότι συνεργάζεται με αρμοδίους της ΕΕ προκειμένου να διαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο που θα περάσει από τη Βουλή ως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ώστε οι ελληνικές διαχειριστικές αρχές να παράσχουν τα απαραίτητα στοιχεία προς την ΕΕ και να αρχίσουν να απελευθερώνονται τα 400 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν τη συνδρομή της προς τη χώρα μας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού για 4 χρόνια.

Όπως είπε ο υπουργός, στην Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκονται 32 εκατομμύρια ευρώ για τον ίδιο σκοπό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass