«Κατεβάζουν ρολά» 3 Παιδικοί Σταθμοί

* ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 1η ΙΟΥΛΙΟΥ Ο 3ος ΚΑΙ 5ος ΚΑΙ Ο 24ος ΣΤΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΛΟΓΩ ΕΡΓΑΣΙΩΝ * ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ 190 ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑ * ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΠΑΞΕΒΑΝΟΥ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥΣ, ΔΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2024 16:30

Της Νατάσας Πολυγένη

Ανησυχία και αναστάτωση προκάλεσε η απόφαση για το κλείσιμο τριών Παιδικών Σταθμών του Δήμου Λαρισαίων για τον μήνα Ιούλιο και τη μεταφορά βρεφών και νηπίων στους πλησιέστερους κοντινούς Σταθμούς.

Οι τρεις Παιδικοί Σταθμοί διακόπτουν τη λειτουργία τους για να εκτελεστούν οι απαραίτητες εργασίες προκειμένου να έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να εξασφαλίσουν την άδεια λειτουργία τους για το νέο σχολικό έτος.
Ανάστατη η μητέρα (τα στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) ενός βρέφους και ενός νηπίου, 1,5 και 3,5 ετών, επικοινώνησε με την «Ε» για να διαμαρτυρηθεί για την αναστάτωση που προκαλείται και την ανατροπή του οικογενειακού προγραμματισμού τον τελευταίο μήνα λειτουργίας των Παιδικών, όπως ισχυρίζεται, ενώ θέτει και μια σειρά ερωτήματα προς τους αρμοδίους αναφορικά με το κατά πόσο μπορούν τα παιδιά βρέφη και νήπια να προσαρμοστούν σε έναν νέο χώρο και πιθανόν με διαφορετικούς παιδαγωγούς.
Πιο αναλυτικά, από Δευτέρα 1η Ιουλίου διακόπτουν τη λειτουργία τους ο 5ος Παιδικός Σταθμός επί της Ρούσβελτ, ο 3ος Παιδικός Σταθμός επί της Σκουφά και ο 24ος στη Γιάννουλη και οι γονείς ενημερώθηκαν από την περασμένη Τετάρτη ότι θα πρέπει να μετακινήσουν τα παιδιά τους σε κάποιον από τους διαθέσιμους Παιδικούς Σταθμούς που τους έχουν δοθεί ως επιλογή.
Αγανακτισμένη η μητέρα καταγγέλλει στην «Ε» ότι η πληροφόρησή τους είναι ελλιπής και τελευταία στιγμή αναγκάζονται να μετακινήσουν τα παιδιά τους σε έναν νέο Παιδικό Σταθμό, με την προϋπόθεση, όπως λέει, να υπάρχουν κενές θέσεις, γιατί υπάρχει και η πιθανότητα να μην τους δεχτούν αν συμπληρώσουν το ανώτατο όριο εγγραφών, να βρουν και πάλι ισορροπίες, αφού τα παιδιά θα χρειαστεί να προσαρμοστούν σε άλλον χώρο, ενώ δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι θα ακολουθήσουν και οι εκπαιδευτικοί που είχαν μέσα στη χρονιά. Μάλιστα, προχώρησε και σε έγγραφη καταγγελία που απέστειλε προς την ΕΕΤΑ, στην οποία σημειώνει τα εξής: «Κατόπιν ενημέρωσής μας από την υπεύθυνη του 3ου Παιδικού Σταθμού Λάρισας, μια ελλιπής ενημέρωση στις 26/6/2024 για την υποχρεωτική και εξαναγκαστική μετακίνηση των παιδιών μας σε άλλους Παιδικούς Σταθμούς, αρχής γενομένης από την 1η/7/2024 (δηλαδή 3 εργάσιμες ημέρες πριν την υποχρεωτική μετακίνηση), κατά τον τελευταίο μήνα παρακολούθησής τους, ζητώ να διερευνηθεί εάν νομικά ευσταθεί η μεταφορά και εξυπηρέτηση των παιδιών από άλλη δομή λόγω εργασιών κατά αυτόν τον τρόπο και γιατί δε γίνονται οι εργασίες αυτές κατά την περίοδο μη λειτουργίας αυτών. Πώς μπορούν τα παιδιά να εγκλιματιστούν σε ένα νέο περιβάλλον κατά τον τελευταίο μήνα παρακολούθησης και μάλιστα, χωρίς να έχουμε καν την επιλογή να έχουν έστω μαζί τους τη δασκάλα τους, κάτι που έχει αντίκτυπο στην ψυχολογία των παιδιών, αλλά και στους γονείς όσον αφορά την αλλαγή τοποθεσίας και παιδαγωγών. Δεν υπάρχει καμία οργανωμένη και δομημένη απόφαση που να συνοδεύεται με σωστό προγραμματισμό, που να μεριμνά για το καλό των παιδιών μας.
Μας ανακοίνωσαν μια απόφαση την τελευταία στιγμή και χωρίς να έχουμε σωστές επιλογές και εναλλακτικές λύσεις. Παρακαλώ για την άμεση διερεύνηση του θέματος αυτού, μιας και τη Δευτέρα είμαστε αναγκασμένοι να αφήσουμε τα παιδιά μας, σε αυτήν την ηλικία, σε ένα ξένο περιβάλλον και χωρίς καν να ξέρουμε αν οι Παιδικοί Σταθμοί αυτοί θα είναι σε θέση να φιλοξενήσουν τα επιπλέον παιδάκια ή αν είναι υπεράριθμοι, με τις δασκάλες να προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα ή θα μας κλείσουν την πόρτα χωρίς καμία ενημέρωση. Ζητώ την άρση της απόφασης αυτής».
Η «Ε» επικοινώνησε με τη διευθύντρια των Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών Δράσεων, κ. Σταυρούλα Μπαξεβάνου, που επιβεβαίωσε το γεγονός ότι από Δευτέρα 1 Ιουλίου κλείνουν οι πόρτες των 3ου και 5ου Παιδικών Σταθμών Λάρισας, καθώς και του 24ου στη Γιάννουλη, καθώς, όπως λέει, υποχρεωτικά πρέπει να γίνουν εργασίες εσωτερικής διαμόρφωσης των χώρων, προκειμένου οι Παιδικοί Σταθμοί να συμμορφωθούν με τις προϋποθέσεις που θέτει το ΦΕΚ του 2017 για την αδειοδότησή τους. «Δυστυχώς, ο Αύγουστος δε φτάνει για να γίνουν οι εργασίες αυτές και δε θα προλαβαίναμε. Φροντίσαμε να δώσουμε πολλές επιλογές στους γονείς, αλλά πρέπει να το κάνουμε ώστε οι Παιδικοί μας να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να λειτουργούν. Δεν έχουμε να κάνουμε με επικινδυνότητα κτιρίων, αλλά με εργασίες διαμόρφωσης των εσωτερικών χώρων.
Τα παιδιά του 3ου Παιδικού Σταθμού μπορούν να επιλέξουν να φιλοξενηθούν στον 11ο, στον 7ο, στον 21ο και στον 22ο, τα παιδιά του 5ου Παιδικού Σταθμού μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των 9ου, 19ου, 1ου, 13ου και 27ου, και τα παιδιά της Γιάννουλης είτε στον 14ο, είτε στον 15ο, είτε στη Φαλάνη» αναφέρει χαρακτηριστικά. Όσον αφορά τον αριθμό των παιδιών που θα πρέπει να μετακινηθούν χθες στον 3ο Παιδικό Σταθμό ήταν 78 παιδιά, στον 5ο 80 παιδιά και στον 24ο της Γιάννουλης 28 παιδιά, ενώ, όπως διευκρινίζει η κ. Μπαξεβάνου, ο αριθμός αυτός μειώνεται πολύ τον Ιούλιο, καθώς πολλοί γονείς παίρνουν τις άδειές τους και φεύγουν. Για το θέμα των εκπαιδευτικών, τέλος, σημειώνει ότι ούτως ή άλλως κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας από τις 7 έως τις 3 ποτέ δεν ήταν μονάχα μία παιδαγωγός με τα παιδιά, ενώ τέτοια περίοδο υπάρχουν και άδειες, για να καταλήξει σημειώνοντας πως: «Φροντίσαμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να υπάρξει όσο το δυνατό μικρότερη ταλαιπωρία για γονείς και παιδιά. Είναι μόνο ένας μήνας και χρειάζεται κατανόηση απ’ όλους, καθότι επιβάλλεται να γίνουν κάποιες εργασίες».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass