Η γνώση χρόνια δεν κοιτά...

Το 1ο ΣΔΕ Λάρισας με ένα καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών δίνει τη δεύτερη ευκαιρία σε όσους αποφασίζουν να επιστρέψουν στα θρανία

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2019 20:13

Η γνώση χρόνια δεν κοιτά και αυτό πλέον είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Περίτρανη απόδειξη οι δεκάδες περιπτώσεις εισαγωγής σε πανεπιστήμια ανθρώπων κάθε ηλικίας. Στα 40, 50, 60 τους χρόνια ή και μεγαλύτεροι αποφασίζουν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Παλεύουν για να πάρουν το πτυχίο τους ακόμη και αν έχουν ολοκληρώσει τον οικογενειακό και επαγγελματικό τους κύκλο.


Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ). Άνθρωποι που για τους δικούς τους λόγους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σχολείο, επιστρέφουν στα θρανία για να πάρουν το απολυτήριο του Γυμνασίου ή του Λυκείου. Άνεργοι, νέοι και νέες που έγιναν νωρίς γονείς, ηλικιωμένοι και γενικά άνθρωποι που διψούν για να μάθουν και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, από τον Σεπτέμβριο μόλις χτυπήσει το κουδούνι θα βρίσκονται στην τάξη.
Στα 16 χρόνια λειτουργίας του 1ου ΣΔΕ Λάρισας, έχουν περάσει από τα θρανία του δεκάδες μαθητές, που ενώ αρχικά ξεκίνησαν απλά για να πάρουν το απολυτήριο Γυμνασίου και να μπορούν να κάνουν κάτι περισσότερο επαγγελματικά, στην πορεία ανακάλυψαν τη γοητεία της μάθησης και συνέχισαν πηγαίνοντας στο Λύκειο ή και ακόμη στο Πανεπιστήμιο. Οι ιστορίες που έχει να θυμηθεί ο διευθυντής του 1ου ΣΔΕ κ. Μαργαρίτης Ντούμος πολλές και όλες ξεχωριστές, όπως για παράδειγμα η περίπτωση ενός 60χρονου που ξεκίνησε από το 1ο ΣΔΕ και στα 71 του χρόνια ήταν πτυχιούχος πανεπιστημίου του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας.
Εκείνο που τονίζει ο διευθυντής του 1ου ΣΔΕ είναι ότι όσοι το σκέφτονται δεν θα πρέπει να φοβούνται, αφού οι συνθήκες μάθησης στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας είναι τελείως διαφορετικές. «Η ενίσχυση της κριτικής σκέψης, η καλλιέργεια της δημιουργικής και συνθετικής ικανότητας του μαθητή, η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και θετικών στάσεων απέναντι σε κάθε είδους αξίες, αποτελούν, μεταξύ άλλων, κυρίαρχους στόχους για την εκπαίδευση του μέλλοντος- όπως την περιέγραψε η «Επιτροπή της (UNESCO) για της Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα»-, που θεμελιώνεται σε «τέσσερις πυλώνες»: Μαθαίνω πώς να μαθαίνω, πώς να ενεργώ, πώς να υπάρχω, πώς να ζω μαζί με τους άλλους.
Κι όμως, σε αυτήν ακριβώς την εποχή της περίφημης «διά βίου μάθησης» υπάρχουν ακόμη άνθρωποι οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους ο καθένας δεν ολοκλήρωσαν την υποχρεωτική εκπαίδευση και βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό τόσο στις διαπροσωπικές όσο και στις επαγγελματικές τους σχέσεις. Σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που βασίζεται κυρίως στην αποστήθιση και την αναπαραγωγή, υπάρχει άραγε μία δεύτερη ευκαιρία για πρόσβαση στη γνώση; Την απάντηση δίνουν τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, μέσα από τα οποία δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν έχουν τη βασική μόρφωση, παρά τα πιθανά αισθήματα απόρριψης και αυτo-υποτίμησης που βιώνουν, λόγω της αποτυχίας στο «κανονικό» σχολείο ή της εγκατάλειψής του, να δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία στον εαυτό τους και να διεκδικήσουν ευνοϊκότερες εργασιακές συνθήκες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΔΕ
Στην ερώτηση τι είναι το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, ο κ. Ντούμος απαντά: «Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας δεν είναι ένα Γυμνάσιο όπως το τυπικό, που απλώς επαναλαμβάνεται με καθυστέρηση μερικών ετών. Είναι ένα σχολείο με διαφορετικό χαρακτήρα και διαφορετική φιλοσοφία. Είναι ένα σχολείο η δομή και η λειτουργία του οποίου υπαγορεύονται από τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα, τις δυνατότητες και τα κίνητρα των εκπαιδευομένων. Ένα σχολείο απαλλαγμένο από την τυπικότητα του Προγράμματος Σπουδών και την αγωνία για την κάλυψη συγκεκριμένης διδακτέας ύλης. Το ΣΔΕ είναι ο μοναδικός θεσμός στην Ελλάδα ο οποίος, στο πλαίσιο της Διά Βίου Μάθησης, υλοποιεί στην πράξη προγράμματα Εκπαίδευσης Ενηλίκων που οδηγούν τους συμμετέχοντες, πέραν από την κατάκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, στην απόκτηση τίτλου σπουδών ισότιμου με το απολυτήριο του Γυμνασίου.
Σε τι μοιάζει ένα ΣΔΕ με το Γυμνάσιο;
-Λειτουργεί με ωρολόγιο πρόγραμμα, οι εκπαιδευτικοί προέρχονται κυρίως από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η επίδοση των εκπαιδευομένων αξιολογείται, υπάρχει απουσιολόγιο, στεγάζεται σε σχολικά κτίρια και ο τίτλος σπουδών είναι ισότιμος με το απολυτήριο του Γυμνασίου
Σε τι διαφέρει;
Η διάρκεια της φοίτησης είναι 18 μήνες (δύο διδακτικά έτη), οι εκπαιδευόμενοι είναι ενήλικες, οι εκπαιδευτικοί επιμορφώνονται ειδικά για το πρόγραμμα των ΣΔΕ, τα μαθήματα είναι ευέλικτα, η διδασκαλία στηρίζεται στη δυναμική της ομάδας, τα ενδιαφέροντα και οι εμπειρίες των εκπαιδευομένων αποτελούν σημείο αναφοράς του μαθήματος, κάποια μαθήματα γίνονται έξω από το σχολείο, η αξιολόγηση των εκπαιδευομένων είναι περισσότερο ποιοτική
Όπως λέει ο κ. Ντούμος, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ένα διαφορετικό σχολείο, καθώς εφαρμόζει ένα καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών. Δεν υπάρχουν βιβλία, δεν υπάρχουν εξετάσεις και τα μαθήματα προσαρμόζονται στις ανάγκες και τα ενδιαφέρονται των εκπαιδευόμενων. Μαθήματα γίνονται και στη Δημοτική Πινακοθήκη, στην Κεντρική πλατεία, σε αρχαιολογικούς χώρους. Η φοίτηση διαρκεί μόνο δύο χρόνια και εφαρμόζεται ένα καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των ενήλικων εκπαιδευομένων. Στο Σχολείο αυτό οι εκπαιδευόμενοι δεν αποκτούν μόνο γνώσεις αλλά και κοινωνικές δεξιότητες όπως αυτές της επικοινωνίας, της συνεργασίας, της επίλυσης προβλημάτων κ.λπ. Ένα μεγάλο ποσοστό των αποφοίτων των ΣΔΕ συνεχίζει στην επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ, ΣΕΚ, Γενικό Λύκειο) και μερικοί έχουν προχωρήσει στο Πανεπιστήμιο.
Στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, όπως επισημαίνει, δεν υπάρχουν μαθήματα με τη στενή έννοια του συμβατικού σχολείου, αλλά γραμματισμοί, εφόσον ο σημερινός εγγράμματος πολίτης οφείλει να είναι εγγράμματος σε γνωστικούς χώρους πέραν της γραφής, ανάγνωσης και των απλών αριθμητικών υπολογισμών. Έτσι, πέρα από τον βασικό πυρήνα που είναι ο γλωσσικός, ο αριθμητικός και ο πληροφορικός γραμματισμός (από 3 ώρες την εβδομάδα έκαστος), περιλαμβάνονται και ο Αγγλικός, Κοινωνικός, Περιβαλλοντικός, Πολιτισμικός γραμματισμός, οι οποίοι διδάσκονται με βιωματικό τρόπο. Τέλος στους εκπαιδευόμενους παρέχονται και συμβουλευτικές υπηρεσίες ψυχολογίας και Σταδιοδρομίας, ενώ συμμετέχουν σε εργαστήρια και διαθεματικά projects.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Από σήμερα Δευτέρα ξεκινούν οι εγγραφές στο 1ο ΣΔΕ Λάρισας. Απαραίτητα δικαιολογητικά εγγραφής:
- Απολυτήριο Δημοτικού (ή Πιστοποιητικό εξωσχολικής χρήσης Α’ ή Β’ Γυμνασίου για όσους έχουν φοιτήσει σε κάποιες τάξεις του Γυμνασίου).
- Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
- Συμπλήρωση Αίτησης εγγραφής.
Εκδίδεται μαθητικό πάσο για τις μετακινήσεις με ΚΤΕΛ και αστικά λεωφορεία. Πληροφορίες και εγγραφές: 17:00 – 20:00. Στεγάζεται στο διδακτήριο του 5ου Λυκείου Λάρισας (Ιουστινιανού και Κομνηνών). Τηλέφωνο 2410 670950, http://sdelarisas.blogspot.gr/

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass