Η ανατομία του ξύλου

ΕΝΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 07 Μαρ 2019 15:22

Ενα ελεύθερο - προαιρετικό μάθημα για την αναγνώριση του ξύλου διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνολογίας Ξύλου, από τον καθηγητή κ. Γεώργιο Ι. Μαντάνη κατά το εαρινό εξάμηνο Α.Ε. 2018-2019.

Είναι ένα εργαστηριακό κατά βάση μάθημα το οποίο χωρίζεται σε τρεις διακριτές ενότητες (προέλευση, ονοματολογία, ταυτοποίηση). Το παρακολουθούν 10 φοιτητές του πρώην τμήματος ΣΤΞΕ, οι οποίοι είχαν αριστεύσει στα υποχρεωτικά μαθήματα δομής και ιδιοτήτων ξύλου, τα προηγούμενα εξάμηνα, και δήλωσαν ότι επιθυμούν περαιτέρω εμβάθυνση στο αντικείμενο αυτό. Η διδασκαλία του εν λόγω μαθήματος γίνεται εθελοντικά από τον διδάσκοντα.

Σημειωτέον, η αναγνώριση ξύλου (wood identification) ως κλάδος της επιστήμης ξύλου (http://www.woodanatomy.ch/) δεν έχει μόνο επιστημονική σημασία, μπορεί συνάμα ή ανεξάρτητα να έχει εμπορική ή οικονομική σημασία, ιστορική σημασία σε επιστήμες λ.χ. αρχαιολογία, παλαιοντολογία και δενδροκλιματολογία ή τεχνική σημασία για συντηρητές ξύλου και κατασκευών (παλαιά έπιπλα, τέμπλα κ.ά.). Επίσης, να έχει τεχνολογική σημασία για μηχανικούς (πολιτικούς - αρχιτέκτονες), τεχνολόγους ή και σχεδιαστές που χρησιμοποιούν το ξύλο ως δομικό, κατασκευαστικό ή διακοσμητικό υλικό. Στο μάθημα αυτό διδάσκεται αρχικά η δομή του ξύλου, τα ανατομικά στοιχεία του, και στη συνέχεια υπάρχει εξάσκηση των φοιτητών με μακροσκοπική παρατήρηση και σειρά εργαστηριακών δοκιμών. Πρόσθετα, σε προχωρημένο επίπεδο, δίνεται έμφαση στα μικροσκοπικά χαρακτηριστικά και γνωρίσματα των ειδών ξύλου και οι φοιτητές εμβαθύνουν στα λογισμικά προγράμματα macroHOLZdata 2018 και InsideWood. Επίσης παρέχονται πολλά στοιχεία και πληροφορίες από την ελληνική αγορά που σχετίζονται με το μάθημα και αναλύονται μελέτες περίπτωσης και πραγματογνωμοσύνες που έχουν εκπονηθεί -στο πρώην ΤΕΙ/Θ- από τον διδάσκοντα κ. Γεώργιο Ι. Μαντάνη, τα έτη 2002-2018.

Πληροφορίες τεχνικές για το μάθημα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν στην ιστοσελίδα: www.teilar.gr/~mantanis/Anagnwrisi-Xylou.pdf

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass