ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η τέχνη αναντικατάστατος πυλώνας παιδείας

• Συνεχίζεται και σήμερα με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις

Δημοσίευση: 12 Μαϊ 2018 22:27

Το Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο με τίτλο «Τέχνη και εκπαίδευση, αισθητική της καθημερινότητας, εκπαιδευτικοί και μαθητές: Βίοι παράλληλοι με κοινούς στόχους», άνοιξε χθες το απόγευμα τις πύλες του στην εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα της Λάρισας.

Στο αμφιθέατρο των 4ου και 37ου Δημοτικών Σχολείων Λάρισας, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ενδιαφέρουσα εισήγηση του αναπληρωτή καθηγητή τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών Τέχνης Ζήκου Δέδου με θέμα «Ο αφηγηματικός λόγος και η διδακτική της τέχνης. Μια μελέτη περίπτωσης» αλλά και άλλες παράλληλες συνεδρίες.
Ο κ. Δέδος προσέγγισε, μέσα από μια μελέτη περίπτωσης, ζητήματα που αναφέρονται στην τέχνη και την καλλιτεχνική εκπαίδευση, έχοντας σαν εργαλείο τον αφηγηματικό λόγο. Παράλληλα, επιχείρησε να δώσει απάντηση στο ερώτημα τι είναι τέχνη και πώς αυτή συνδέεται με άλλες γνωστικές περιοχές της ανθρώπινης εμπειρίας όπως η επιστήμη και η τεχνολογία. Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης κ. Ελένη Αναστασοπούλου και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών-ΠΟΚΕΛ κ. Αργύρης Γιουρούκης.
Η κ. Αναστασοπούλου ευχήθηκε το συνέδριο να γίνει θεσμός ενώ σχολιάζοντας το θέμα του σημείωσε ότι στόχος είναι μέσα από τέτοιες διοργανώσεις να αναδειχθεί η δουλειά των εκπαιδευτικών που εφαρμόζουν στη διδασκαλία τους τέχνες και μορφές τεχνών. Ο κ. Γιουρούκης ευχήθηκε το συνέδριο να είναι γόνιμο ώστε οι εκπαιδευτικοί να εξελίξουν την εκπαιδευτική τους καθημερινότητα και αναφέρθηκε στα 30 χρόνια δράσης του ΠΟΚΕΛ.
Η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής κ. Παρασκευή Αγαπητού, διάβασε το χαιρετιστήριο μήνυμα του αντιπροέδρου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ. Παύλου Χαραμή, ο οποίος δεν κατόρθωσε να παραστεί τελικά στο συνέδριο, αλλά το μήνυμά του προκάλεσε αίσθηση.
«Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς κάτι πιο όμορφο, κάτι πιο ελπιδοφόρο από μια νέα γενιά που δίνεται ολόψυχα στην τέχνη, με τον άδολο αυθορμητισμό, τον πλούσιο συναισθηματισμό, την αστείρευτη ζωτικότητα και την ανεξάντλητη δημιουργικότητα της εφηβείας. Και ένα τέτοιο όραμα μπορεί να γίνει πράξη αν θεωρήσουμε την τέχνη ως αυτονόητο και αναντικατάστατο πυλώνα παιδείας.
Αν απορρίψουμε το πρότυπο μιας μονοδιάστατης, τεχνοκρατικής παιδείας που, αφυδατωμένη από τις αξίες του ωραίου και του ηθικού, οδηγεί σε ακρωτηριασμένες ανθρώπινες υπάρξεις.
Αν μπολιάζουμε κάθε παιδευτική δράση με την καλλιτεχνική δημιουργία που σέβεται και υπηρετεί τον άνθρωπο, και ανάγει τη νέα γενιά σε φορέα αισθητικών αξιών και πολιτισμού. Ποιος άλλος θα μπορούσε άραγε να είναι ο σκοπός της παιδείας παρά η διάπλαση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας, που συνδυάζει αρμονικά την πνευματική πρόοδο με την αισθητική καλλιέργεια και τη συναισθηματική, κοινωνική και ηθική ανάπτυξη; Άλλωστε, δεν είναι καθόλου τυχαίο που στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού ανάμεσα στον μαθητικό πληθυσμό είναι εξαιρετικά μειωμένα. Για όλους αυτούς τους λόγους είναι ιδιαίτερα εύστοχη η επιλογή του θέματος του παρόντος Συνεδρίου και αρμόζει αφειδώλευτος ο έπαινος στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Θεσσαλίας, που προχώρησε στην οργάνωσή του.
 Ο τίτλος του Συνεδρίου, ωστόσο, υποβάλλει και σε μια άλλη σκέψη. Όποιο μορφωτικό αγαθό αποκομίζει η νέα γενιά από το σχολείο προκύπτει από την καθημερινή συνεργεία και συνεργασία των παιδιών και του διδακτικού προσωπικού. Στις εργώδεις προσπάθειες και την κατάθεση ψυχής εμπνευσμένων εκπαιδευτικών εμπιστεύεται η κοινωνία το μέλλον της. Πίσω από κάθε μαθητικό επίτευγμα υπάρχει η δασκαλική ψυχή πρόθυμη να πλοηγήσει τη νέα γενιά». Τις εργασίες του συνεδρίου πλαισίωσαν μουσικά η Bing Band του Μουσικού Σχολείου Λάρισας.
ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το συνέδριο που διοργανώνει η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών ν. Λάρισας, συνεχίζεται και σήμερα Σάββατο. Το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:
-9-9.30π.μ. Προσκεκληµένος οµιλητής (Αµφιθέατρο). «Παρεµβάσεις µέσω Τέχνης στο σχολείο για την προαγωγή της ψυχικής ανθεκτικότητας ̟παιδιών µε και χωρίς προβλήµατα» Ηλίας Κουρκούτας, καθηγητής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής Διατμηματικού ΜΠΣ Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Κρήτης.
9.30-10 π.μ. «Το Θεατρικό Παιχνίδι ως µέσο Αγωγής» Λάκης Κουρετζής, παιδαγωγός- σκηνοθέτης- συγγραφέας.
Παράλληλες συνεδρίες θα γίνονται και σε άλλες αίθουσες όπως και βιωματικά εργαστήρια. Το συνέδριο ολοκληρώνεται αργά το απόγευμα. Περισσότερες πληροφορίες σχετικές με το πρόγραμμα του Συνεδρίου υπάρχουν αναρτημένες στη ιστοσελίδα της ΠΔΕ Θεσσαλίας και στο Δικτυακό σύνδεσμο: http://thess.pde.sch.gr/jn/index.php/news/133-sinedria- imerides-epimorfoseis/panellinio-synedrio-texni-kai-ekpaidefsi-aisthitiki- tis-kathimerinotitas-ekpaideftikoi-kai-mathites-vioi-paralliloi-me-koinoys-stoxous/611-3.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass