Διαρκής εκπαίδευση ενηλίκων σε όλη την τοπική κοινωνία

Δημοσίευση: 21 Ιουν 2015 7:38

Στόχος μιας κοινωνίας που θέλει να προοδεύει πρέπει να είναι η διά βίου μάθηση, η διαρκής εκπαίδευση των ενηλίκων, γιατί η μόρφωση των ανθρώπων δεν πρέπει να τελειώνει με την ολοκλήρωση των σχολικών σπουδών. Γι’ αυτό και ο δήμος Λαρισαίων δημιούργησε ένα Δίκτυο Εκπαίδευσης για τον συντονισμό όλων των σχετικών δράσεων και η πρώτη πινελιά μπήκε με τη διοργάνωση της διεθνούς Συνδιάσκεψης χθες στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής στο Μεζούρλο.

Εκεί ριζοσπάστες στοχαστές της εκπαίδευσης ενηλίκων μετέφεραν τις εμπειρίες τους από σχετικά προγράμματα που υλοποιούνται στο εξωτερικό.

Στην ομιλία του ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Δεληγιάννης ανέφερε ότι «το σημαντικό είναι η μεγάλη ανταπόκριση των φορέων στη σημερινή συνδιάσκεψη. Το γεγονός ότι και απλός κόσμος βρίσκεται σήμερα εδώ, σε μια δύσκολη μέρα δείχνει τη θέληση όλων να συνδράμουν ουσιαστικά στην επίτευξη του στόχου. Υπάρχει μια συμμαχία τοπικών φορέων, σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Ένωση Ενηλίκων. Το εγχείρημα που θα εφαρμόσουμε δεν το ανακαλύψαμε εμείς, αλλά εφαρμόζεται παντού στην Ευρώπη, γι’ αυτό καλέσαμε τους 3 εκλεκτούς καθηγητές να μας μιλήσουν για τις εμπειρίες τους από τις χώρες τους. Ο P. Jarvis ήδη μας έδωσε το στίγμα της πολιτικής που πρέπει να εφαρμόσουμε, βασισμένη στη συναδελφικότητα και την αλληλεγγύη των φορέων. Εμείς τρέχουμε ήδη το πρόγραμμα, συναντηθήκαμε 3 φορές, σήμερα με τη συνδιάσκεψη έγινε το πρώτο βήμα, θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα δικτύωσης των φορέων για να διαμορφωθεί μια κοινή γλώσσα και ένας κοινός στόχος. Επίσης λειτουργεί ήδη ένα μπλογκ, στο οποίο μπορούν να κατατεθούν διάφορες προτάσεις από φορείς και μεμονωμένους πολίτες. Θα υπάρξει ένα Σύμφωνο Συνεργασίας, θα συζητηθεί και στο δημοτικό συμβούλιο και θα πάρει σάρκα και οστά, μόλις προσδιορίσουμε τους συγκεκριμένους στόχους. Ο δήμος Λαρισαίων θα παίξει σημαντικό ρόλο στο οργανωτικό κομμάτι, ενώ το όλο πρόγραμμα θα το «τρέξει» η Συντονιστική Επιτροπή που θα δημιουργηθεί».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Παιδείας Αλέξης Μπατζανούλης υποστήριξε ότι «όπως μας δόθηκε η δυνατότητα στο παρελθόν να ασχοληθούμε με τα μαθήματα γενικής παιδείας, πάλι κατά τον ίδιο τρόπο θα υλοποιήσουμε προγράμματα μόρφωσης γενικής και ειδικής παιδείας. Υπάρχουν ειδικοί, οι οποίοι θα μας υποδείξουν διάφορες δράσεις, όπως π.χ. όταν κλείσει ένα σούπερ μάρκετ και οι απολυμένοι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν σε διάφορα σεμινάρια επιμόρφωσης, σε ποια θεματική ενότητα θα πρέπει να εξειδικευθούν. Στη γενική παιδεία από Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουμε Σχολές Γονέων (ήδη 2 σχολεία το έχουν ζητήσει), θα συνεργαστούμε με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων για την υλοποίηση μαθημάτων αισθητικής, Αγωγής του Πολίτη, κλπ. Όλα αυτά από τα 25 έτη και μετά. Για τους μικρότερους, δηλαδή τους μαθητές υπάρχει το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας, το οποίο έχει ψηφισθεί και θα ακολουθήσουν εγγραφές και από Σεπτέμβριο οι πρώτες συνεδριάσεις».

Ο πρόεδρος της Εκπαιδευτικής Ένωσης Ενηλίκων, ενός Μη Κυβερνητικού Φορέα που έχει ως στόχο τη διάδοση της μάθησης σε αυτές τις ενεργές ηλικίες κ. Αλέξης Κόκκος υποστηρίζει ενεργά αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησε για πρώτη φορά στη Λάρισα, έδωσε συγχαρητήρια στο δήμο Λαρισαίων και τόνισε ότι «σε κάποιους δήμους της χώρας υπάρχουν τα Ανοικτά Πανεπιστήμια αλλά εκεί δεν υπάρχει συνεργασία με Τοπικούς φορείς και η δράση τους περιορίζεται σε διαλέξεις, δηλαδή σε θεωρητικό επίπεδο. Αντιθέτως η λαρισινή προσπάθεια δημιουργίας του θεσμού «η πόλη μαθαίνει» αφορά στη συνεργασία όλων των φορέων, ώστε η μάθηση να αποτελεί συστατικό στοιχείο της καθημερινής ζωής των κατοίκων. Έτσι θα δημιουργηθούν ευκαιρίες μάθησης, όπου υπάρχουν κενά και οι φορείς θα αλληλοτροφοδοτούνται με πληροφορίες για να ενισχύεται και η δουλειά τους. Περίπου 25 φορείς στη Λάρισα έχουν συμφωνήσει σε ένα κοινό πλαίσιο δράσης. Πρακτικά η μάθηση στις Φυλακές μπορεί να επεκταθεί με την παρέμβαση των Πολιτιστικών Φορέων για να ανέβει μία θεατρική Παράσταση ή σε συνεργασία με τα ΙΕΚ να υπάρξει μια επαγγελματική επιμόρφωση. Είναι σημαντικό ο ένας φορέας να μαθαίνει για τις δράσεις του άλλου με τη δημιουργία ενός σάιτ. Όταν η πόλη ξέρει ότι υπάρξει ένα σάιτ, στο οποίο είναι συγκεντρωμένη όλη η σχετική πληροφορία, τότε εύκολα υπάρχει ο απαιτούμενος συντονισμός. Η συνεργασία με το Πολιτιστικό Φεστιβάλ, ώστε η μάθηση να συνδεθεί με τον Πολιτισμό. Η Λάρισα δεν εφαρμόζει προγράμματα εκπαίδευσης Ατόμων Τρίτης Ηλικίας. Θα μπορούσαν οι φορείς εκπαίδευσης Ενηλίκων που έχουν τη σχετική εμπειρία να συνεργαστούν με τα ΚΑΠΗ για να γίνονται τέτοια μαθήματα. Στόχος της Συνδιάσκεψης είναι οι ξένοι στοχαστές να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους από τις χώρες τους στη Λάρισα και οι τοπικοί φορείς να αποφασίσουν ποιες ανάλογες δράσεις μπορούν να υιοθετηθούν».

Όσον αφορά στους ξένους στοχαστές ο Peter Jarvis μετέφερε τις εμπειρίες του από την πόλη Θάτσουμ στην Αγγλία, όπου υλοποιεί το πρόγραμμα της διά βίου μάθησης, αφού πρώτα το εφάρμοσε στο τοπικό Πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα σε ενήλικους της περιοχής. Συμβούλευσε τον δήμο Λαρισαίων να συνεχίσει με την ίδια όρεξη που ξεκίνησε το εγχείρημα, ενώ εντυπωσιάστηκε από τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου και κυρίως των νέων ανθρώπων.

O Peter Mayo καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας, αρμόδιος για την Εκπαίδευση Ενηλίκων μίλησε για τα προγράμματα της διά βίου μάθησης, τονίζοντας τα εξής: «Για να σκεφτεί κανείς τον ρόλο της διά βίου μάθησης, αρκεί να δει πόσες επιχειρήσεις διαρκώς ωθούν τους εργαζόμενούς τους σε τέτοια προγράμματα. Στόχος των προγραμμάτων της διά βίου μάθησης δεν πρέπει να είναι η ευμάρεια, αλλά η ενίσχυση της κριτικής σκέψης προς κάθε κατεύθυνση. Συνεργάζομαι με το αρμόδιο υπουργείο της Μάλτας για την υλοποίηση του προγράμματος ενδυνάμωσης της κριτικής σκέψης και της δια βίου μάθησης, η οποία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μόδα, αλλά ως αναγκαιότητα για την αναδόμηση των αξιών που χρειάζεται η κοινωνία.

Γ. Ρούστας



Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass