ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΤΙΝΑΣ ΜΙΝΑΡΕΤΖΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Μαθαίνουμε να είμαστε online

Δημοσίευση: 21 Μαρ 2018 23:00

Με αφορμή το γεγονός ότι πολλές φορές η χρήση του διαδικτύου και τα τεχνολογικά μέσα δαιμονοποιούνται, η ηλεκτρολόγος μηχανικός και δημιουργός του Κέντρου Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας Tina’s Lab, Τίνα Μιναρετζή, πραγματοποιεί μια σειρά από ομιλίες που αφορούν γονείς και παιδιά, σε μια προσπάθεια να προβάλει τη θετική πλευρά της τεχνολογίας.

Η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο και τις ζωές των ανθρώπων – παιδιών και ενηλίκων – με εκθετικούς ρυθμούς, ανοίγοντας νέους δρόμους δημιουργίας και ανάπτυξης και αποτελεί μέρος του πολιτισμού και της καθημερινότητας. Τα παιδιά αλληλεπιδρούν καθημερινά με ηλεκτρονικές συσκευές, χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια. Όπως εξηγεί η Τίνα Μιναρετζή, όλα αυτά δημιουργούν στους ενήλικες αντιφατικά ερωτήματα ως προς την ωφελιμότητα, την καταλληλότητα, τη χρήση, την υπερ-χρήση, την εξάρτηση, την αποτελεσματικότητά της, όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά και στον προσδιορισμό της κοινωνικής ταυτότητας των παιδιών, καθώς η χρήση της τεχνολογίας συνιστά πλέον μια βασική δεξιότητα επιβίωσης και λειτουργίας του σύγχρονου ανθρώπου.

«Δυστυχώς πολλές από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σχετικά με τη χρήση των τεχνολογικών μέσων και του διαδικτύου από τα παιδιά έχουν την τάση να δαιμονοποιούν την εξέλιξη. Το Tina’s Lab μέσα από μια σειρά ομιλιών με τίτλο «Μαμά, θα μου μάθεις να είμαι online;» στοχεύει στο ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή, στο να δώσει στους γονείς μια διαφορετική οπτική, να τους κάνει να κατανοήσουν πόσο ωφέλιμη είναι η χρήση της τεχνολογίας στην καθημερινότητα, να τους εξηγήσει πώς αυτή θα επηρεάσει το μέλλον των παιδιών τους, όχι μόνο το άμεσο αλλά και το απώτερο όταν θα είναι πλέον ενήλικες, αλλά και να τους δείξει πώς θα οχυρώσουν τα παιδιά τους απέναντι σε οτιδήποτε κακόβουλο. Θέλουμε, λοιπόν, να δείξουμε πως αν οι τεχνολογικές εξελίξεις αξιοποιηθούν σωστά, θα καλλιεργήσουν κοινωνικές στρατηγικές και δεξιότητες και όχι απομόνωση και απόσυρση».

Σύμφωνα με την κ. Μιναρετζή, τα κριτήρια βάσει των οποίων θα επιλέξει ένας γονιός να διαχειριστεί τη νέα τεχνολογική πραγματικότητα είναι πολλά. «Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι μπορεί να έχουν να κάνουν με εκπαιδευτικούς ή μαθησιακούς στόχους, το αν και κατά πόσο προάγεται η καλλιέργεια της φαντασίας τους, ο χρόνος που τα παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ή παίζουν ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι και άλλα στα οποία θα αναφερθώ εκτενώς στην ομιλία μου». Επιπλέον, η νηπιαγωγός κ. Αρχοντία Καθάριου θα αναφερθεί στην πρακτική εφαρμογή που έχει γίνει σε μαθητές του εκπαιδευτικού προγράμματος που δημιούργησε το Tina’s Lab και τα αποτελέσματά του.

Στο πλαίσιο των ομιλιών, η πρώτη από τις οποίες θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Μαρτίου στις 6.30 το απόγευμα στο Φρούριο, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ζωγραφηγήσεις με τη Λήδα» από την κ. Λήδα Βαρβαρούση. Πρόκειται για ένα οπτικοακουστικό πρόγραμμα, ένας «ζωντανός» κινηματογράφος, με τη συμμετοχή των παιδιών, στο οποίο η καλλιτέχνης αφηγείται μια ιστορία ενώ ταυτόχρονα την σχεδιάζει σε μεγάλη επιφάνεια, σε χαρτί ή άλλο υλικό, πάνω στον τοίχο χρησιμοποιώντας παραστατικά στοιχεία.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του UNESCO Club of the Department of Piraeus and Islands και έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Στόχος είναι η συγκέντρωση και αποστολή μεταχειρισμένων παιδικών παπουτσιών για τα περί 250 ωφελούμενα παιδιά του Ομίλου.

Παναγιώτα Φούντα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass