Τι βουλευτές θέλουμε;

* Ερωτήματα Μάξ. Χαρακόπουλου σε μαθητές που επισκέφτηκαν τη Βουλή

Δημοσίευση: 05 Μαρ 2018 15:22

«Πολλές φορές πίσω από τη συζήτηση περί προνομίων των βουλευτών, δηλαδή την παροχή αυτοκινήτου για τις μετακινήσεις στην εκλογική τους περιφέρεια και τη στέγαση των εξ επαρχίας αντιπροσώπων ή τη μείωση των αποσπασμένων συνεργατών για τη διευκόλυνση του κοινοβουλευτικού τους έργου, βρίσκεται ένα ερώτημα που ως κοινωνία οφείλουμε να απαντήσουμε;

Τι βουλευτές θέλουμε; Γόνους τζακιών και πλούσιους που δεν έχουν καμία ανάγκη “προνομίων”; Γκλαμουράτους αστέρες του θεάματος που έχουν αναγνωρισιμότητα και επομένως δεν χρειάζονται πολυδάπανες καμπάνιες ή βουλευτές που λειτουργούν ως “βαποράκια” συμφερόντων στη Βουλή, έχοντας δουλείες σε οικονομικούς παράγοντες που αναλαμβάνουν ως σπόνσορες τον προεκλογικό τους αγώνα;». Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, καλωσορίζοντας 37 μαθήτριες και μαθητές του 1ου Γυμνασίου Τυρνάβου στη Βουλή των Ελλήνων.

ΜΕ ΣΤΑΥΡΟ…

Ο Θεσσαλός πολιτικός εξήγησε ότι «στα χρόνια της κρίσης υπήρξαν μεγάλες περικοπές και στη βουλευτική αποζημίωση, ενώ καταργήθηκε και η ειδική φορολόγηση αυτής. Αυτά, όμως, συνήθως χάνονται στα ψιλά των εφημερίδων, ενώ δεν ακούγονται καν από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Όπως, επίσης, δεν είναι γνωστό ότι ένα ποσοστό της βουλευτικής αποζημίωσης (για τους βουλευτές της ΝΔ είναι 15%) παρακρατείται μηνιαία από το κόμμα κεντρικά, πέραν όσων δίνονται στις Νομαρχιακές μας Οργανώσεις. Η πολιτική θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ένα “ακριβό σπορ”. Το ερώτημα, όπως είπα, είναι αν θα το εκχωρήσουμε ως κοινωνία μόνο σε πλούσιους και όσους νωρίτερα απαρίθμησα. Και γίνεται πιο ακριβό αυτό το “σπορ” με το σύστημα του σταυρού προτίμησης. Της δυνατότητας, δηλαδή, οι πολίτες να επιλέγουν εκτός από κόμμα και τον βουλευτή που θεωρούν άξιο να τους εκπροσωπήσει από έναν κατάλογο προσώπων, εν προκειμένω 11 στην εκλογική περιφέρεια της Λάρισας. Ο εσωκομματικός ανταγωνισμός οδηγεί σε δαπανηρές προσωπικές προεκλογικές εκστρατείες των υποψηφίων, με μεγάλο μέρος αυτών να κατευθύνεται στα ΜΜΕ για την προβολή τους. Με τον σταυρό ο βουλευτής γνωρίζει ότι λογοδοτεί στους πολίτες, ενώ στα τρωτά της εκλογής με σταυρό είναι ότι πολλές φορές ο βουλευτής βρίσκεται στον πειρασμό να ενδώσει στον λαϊκισμό για να γίνει αρεστός στον λαό.

ΜΕ ΛΙΣΤΑ…

Η άλλη λύση είναι η κατάργηση του σταυρού προτίμησης και η εκλογή βουλευτών με λίστα. Σε αυτή την περίπτωση το κόμμα -κατά πρώτο λόγο ο αρχηγός- επιλέγει για λογαριασμό των πολιτών και προτείνει μια κατάσταση υποψηφίων, από τη σειρά κατάταξης των οποίων εξαρτάται η εκλογή τους με βάση τις έδρες που θα κερδίσει το κόμμα στην εκλογική περιφέρεια. Με τη λίστα, βεβαίως, δεν χρειάζονται προσωπικές δαπανηρές καμπάνιες οι υποψήφιοι βουλευτές. Ωστόσο, στα τρωτά της είναι ο κίνδυνος μειωμένου ενδιαφέροντος του βουλευτή για τα προβλήματα των πολιτών, καθώς η εκλογή του δεν εξαρτάται άμεσα από αυτούς, και κυρίως η δουλικότητα προς τον αρχηγό του κόμματος που τον επιλέγει. Ο βουλευτής οφείλει να θυμάται ότι η εκλογή του οφείλεται στον αρχηγό ή στην καλύτερη περίπτωση στο κομματικό κονκλάβιο που τον τοποθέτησε σε εκλόγιμη θέση.

Από τη συνάντησή μας θέλω να θυμόσαστε ότι είναι εύκολοι οι αφορισμοί για το κοινοβούλιο και τους “300 της Βουλής”. Βεβαίως, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να βελτιωθούν, αλλά δεν είναι όλα άσπρο-μαύρο. Και στην πολιτική, όπως και στη ζωή, υπάρχουν πολλές ενδιάμεσες αποχρώσεις. Εύχομαι να προοδεύσετε στη ζωή σας, να έχετε ενδιαφέρον για τα κοινά και γιατί όχι κάποιοι από εσάς να μας εκπροσωπήσουν μια μέρα επάξια στο κοινοβούλιο».

Τα παιδιά, που ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του κοινοβουλίου, ενώ ξεναγήθηκαν και στην έκθεση για τον πρώτο κυβερνήτη της χώρας Ιωάννη Καποδίστρια, συνόδευε η φιλόλογος κ. Κατερίνα Γουγουλιά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass