ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΙ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

«Ισορροπεί» η μοριοδότηση σχολείων

* Κατατέθηκαν προτάσεις για τη διαβούλευση με το Υπουργείο Παιδείας

Δημοσίευση: 07 Φεβ 2018 22:05

Πανθεσσαλική συνδιάσκεψη των διοικητικών συμβουλίων Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και των αιρετών των τεσσάρων νομών, πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, με κεντρικό θέμα την αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων.

Η συνδιάσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς περιφερειακών συνδιασκέψεων, που οργανώνει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), σε όλη τη χώρα, προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις αναμοριοδότησης σχολείων όλων των νομών, οι οποίες θα παραδοθούν στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ), που με τη σειρά του, θα εισηγηθεί στη σχετική διαβούλευση με το Υπουργείο Παιδείας, την τελική πρόταση του κλάδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Παιδείας, προτίθεται να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς το θέμα της αναμοριοδότησης των σχολείων, ώστε να καταλήξει το δυνατόν συντομότερο στη νομοθέτηση της νέας μοριοδότησής τους.

Στη χθεσινή συνδιάσκεψη, την οποία οργάνωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας, συμμετείχαν επίσης μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) και συγκεκριμένα οι Σταύρος Πετράκης, αντιπρόεδρος, Γεώργιος Τρούλης, γενικός γραμματέας, Γιώτα Βενετοπούλου, υπεύθυνη εκδόσεων- υπεύθυνη υλικού και Βιβλιοθήκης και Αργύριος Παπαθανασίου, μέλος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας, κ. Δημήτρη Παπαποστόλου «κατατέθηκαν βελτιωτικές προτάσεις, με σκοπό να αρθούν οι αδικίες που υπάρχουν στη μοριοδότηση διαφόρων σχολείων κυρίως απομακρυσμένων περιοχών. Ειδικά στον νομό Λάρισας, υπάρχει μικρή μοριοδότηση σε αυτά τα σχολεία, σε σύγκριση με γειτονικούς νομούς. Παράλληλα θα πρέπει να γίνει ίση κατανομή μορίων σε σχολεία πόλεων αντίστοιχου μεγέθους πανελλαδικά». Υποστήριξε επίσης πως «η αύξηση μορίων σε σχολεία ορεινών περιοχών θα αποτελέσει κίνητρο για τους εκπαιδευτικούς».

Να σημειωθεί ότι πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, την οποία αποδέχεται και η εκπαιδευτική κοινότητα, είναι να υπάρξει κοινή μοριοδότηση σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Για το ίδιο θέμα, ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ κ. Σταύρος Πετράκης, δήλωσε χθες: «Ηταν ένα χρόνιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος. Η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά έχει λάθη και σημεία που χρήζουν επανεκτίμησης. Θέλουμε δίκαιο σύστημα μοριοδότησης και απαλλαγμένο από τοπικιστικά χαρακτηριστικά.

Να τονίσουμε, ότι για μας, αποτελεί προαπαιτούμενο της όλης συζήτησης επί του οποίου η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας οφείλει να δεσμευτεί, η διασφάλισή του ότι οι αλλαγές στη μοριοδότηση των σχολείων δεν θα συνδεθούν με τον υποβιβασμό σχολικών μονάδων, την κατάργηση τμημάτων και την απώλεια θέσεων εργασίας εκπαιδευτικών, κάτι για το οποίο εκφράζονται έντονοι φόβοι από τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Ενημέρωση για το 30ωρο:

Παράλληλα χθες, μεταξύ άλλων, υπήρξε και ενημέρωση για το 30ωρο υποχρεωτικής παραμονής εκπαιδευτικών στα σχολεία και ειδικότερα για τη γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της ΔΟΕ, πάνω στη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με αυτή: «Εάν ο νομοθέτης επεδίωκε να θεσπίσει με τον τρόπο αυτό υποχρεωτικό ωράριο 30 ωρών εβδομαδιαίως και 6 ωρών ημερησίως, τότε η διατύπωση την οποία θα επέλεγε θα ήταν προφανώς διαφοροποιημένη, αφού θα παρέλειπε τη φράση "όχι πέραν" και θα προέβλεπε ευθέως υποχρεωτική παραμονή έξι ωρών την ημέρα και 30 την εβδομάδα».

Αναλυτικότερα, η νομική σύμβουλος κάνοντας συγκριτική επισκόπηση της παλιάς με τη νέα σχετική διάταξη, αναφέρει: «Και οι δύο διατάξεις κάνουν λόγο για υποχρεωτική παραμονή των εκπαιδευτικών στο σχολείο μετά τη συμπλήρωση του διδακτικού ωραρίου, όχι πέραν των 6 ωρών ημερησίως και όχι πέραν των 30 ωρών εβδομαδιαίως. Από τη διατύπωση αυτή ευκόλως κατανοεί κανείς, ότι ο νόμος δεν προβλέπει την υποχρεωτική παραμονή στο σχολείο για 30 ώρες εβδομαδιαίως και για 6 ώρες ημερησίως. Αντιθέτως, μέσω και των δύο διατάξεων σκοπός του νομοθέτη φαίνεται πως είναι να ορίσει το μέγιστο των ωρών, κατά τις οποίες ένας εκπαιδευτικός μπορεί να υποχρεωθεί να παραμείνει στο σχολείο ανά ημέρα ή ανά εβδομάδα. Εάν ο νομοθέτης επεδίωκε να θεσπίσει με τον τρόπο αυτό υποχρεωτικό ωράριο 30 ωρών εβδομαδιαίως και 6 ωρών ημερησίως, τότε η διατύπωση την οποία θα επέλεγε θα ήταν προφανώς διαφοροποιημένη, αφού θα παρέλειπε τη φράση "όχι πέραν" και θα προέβλεπε ευθέως υποχρεωτική παραμονή έξι ωρών την ημέρα και 30 την εβδομάδα.

Αμφότερες οι διατάξεις, εκλαμβάνουν ως κύριο έργο του εκπαιδευτικού το διδακτικό έργο και σκοπούν να επιτρέψουν την αξιοποίηση των εκπαιδευτικών και σε άλλες συναφείς μεν αλλά μη διδακτικές δραστηριότητες. Κατά τούτο η ανάθεση αρμοδιοτήτων συναφών προς την εκπαιδευτική ή τη διοικητική δραστηριότητα του σχολείου είναι επιτρεπτή και αντιστοίχως θεσπίζεται υποχρέωση του εκπαιδευτικού για παροχή πρόσθετης μη διδακτικής εργασίας, υπό την αναγκαία ωστόσο προϋπόθεση της μη υπέρβασης των ορίων, που ρητώς θέτει ο νόμος ήτοι των 6 ωρών ημερησίως και των 30 ωρών εβδομαδιαίως. Αμφότερες, ωστόσο, οι διατάξεις προβλέπουν με απόλυτη ελαστικότητα την προσφορά πρόσθετων υπηρεσιών συναφών με τη λειτουργία του σχολείου, αφού τα όργανα διοικήσεως του σχολείου, κατά το μέτρο της εκάστοτε αρμοδιότητάς τους, αποφασίζουν την ανάθεση συγκεκριμένων μη διδακτικών καθηκόντων προς τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι και είναι υποχρεωμένοι να τα εκτελέσουν. Σκοπός, ωστόσο, αμφότερων των διατάξεων δεν είναι η θέσπιση ωραρίου στους εκπαιδευτικούς αλλά η πρόβλεψη ότι πέραν των κυρίων καθηκόντων αυτών, ήτοι των διδακτικών, αυτοί υποχρεούνται να προσφέρουν πρόσθετο έργο, που συνδέεται με την εν γένει εκπαιδευτική λειτουργία του σχολείου».

Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass