ΤΟΝΙΣΕ Η ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΖΑΒΡΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ

Προβληματική συμπεριφορά με πολλαπλές επιπτώσεις

* Ενημέρωση σε εκπαιδευτικούς και γονείς των 19ου και 24ου Δημοτικών Σχολείων Λάρισας

Δημοσίευση: 07 Φεβ 2018 22:11
Η διευθύντρια του 19ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας κ. Χρυσούλα Δαρδακούλη, με την ψυχολόγο κ. Γεωργία Ζαβράκα Η διευθύντρια του 19ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας κ. Χρυσούλα Δαρδακούλη, με την ψυχολόγο κ. Γεωργία Ζαβράκα

«Υπήρχε πάντα στα σχολεία. Παλαιότερα θεωρούνταν πλάκα και μέσο σκληραγώγησης για να βγουν τα παιδιά στην κοινωνία. Σήμερα καταλαβαίνουμε ότι είναι μια προβληματική συμπεριφορά.

Υπάρχουν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών» υποστήριξε για τον σχολικό εκφοβισμό, χθες σε ομιλία της, σε εκπαιδευτικούς και σε γονείς μαθητών των 19ου και 24ου Δημοτικών Σχολείων Λάρισας, η ψυχολόγος του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας – Ο.ΚΑ.ΝΑ. κ. Γεωργία Ζαβράκα.

«Μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σχολείο. Πρόκειται για μια ανισορροπία στις σχέσεις μεταξύ των μαθητών» τόνισε η κ. Ζαβράκα, και εξηγώντας αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του σχολικού εκφοβισμού, υποστήριξε: «Είναι η χρήση βίας, ψυχολογικής, λεκτικής, σωματικής, η οποία είναι σκόπιμη και συχνά επαναλαμβανόμενη από ένα παιδί ή μια ομάδα παιδιών εναντίον ενός ή περισσοτέρων παιδιών».

Όσο αφορά στις επιπτώσεις που έχει στην ψυχική υγεία των παιδιών-θυμάτων, ανάφερε τα εξής: «Τα παιδιά – θύματα επηρεάζονται με μείωση της αυτοεκτίμησής τους, παρουσιάζουν δυσκολία στη σύναψη φιλικών σχέσεων, παρουσιάζουν πτώση της σχολικής επίδοσης, έχουν αισθήματα πικρίας, θυμού και εκδικητικότητας απέναντι στο θύτη και πολλές φορές εγκαταλείπουν το σχολείο.

Πολλοί ενήλικες παραδέχονται πως ο σχολικός εκφοβισμός τους σημάδεψε για μια ζωή. Το παιδί – θύτης από την αντίθετη πλευρά, αν αφεθεί να συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά έχει μεγάλες πιθανότητες να εξελιχθεί στην πορεία σε ενήλικα – θύτη και σύμφωνα με στατιστικές έρευνες έχει 4 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες από τα υπόλοιπα παιδιά να έχει παραβατική συμπεριφορά και να εμπλακεί με τον νόμο».

Απαιτείται ευαισθητοποίηση και αντιμετώπιση κατέληξε η κ. Ζαβράκα, παρέχοντας ανάλογες συμβουλές κυρίως στους εκπαιδευτικούς.

Την ενημερωτική ομιλία για τον σχολικό εκφοβισμό οργάνωσαν οι σύλλογοι εκπαιδευτικών και γονέων των δύο σχολείων, ενώ ακολούθησε συζήτηση.

Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass