Τμήματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών

Δημοσίευση: 04 Φεβ 2018 15:55

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Αντικείμενο σπουδών των τμημάτων είναι τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά Οικονομικά, η Πολιτική Επιστήμη, οι Διεθνείς Σχέσεις, η Εξωτερική Πολιτική και Διπλωματία, η Πολιτική Θεωρία, οι Συγκριτικοί Πολιτικοί Θεσμοί, το Διεθνές Δίκαιο, οι Θεσμοί των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Διεθνών Οργανισμών. Οι βασικοί τους στόχοι είναι η διδασκαλία αυτών των γνωστικών αντικειμένων, καθώς και η κατάρτιση στελεχών για την κάλυψη εξειδικευμένων αναγκών της χώρας, ιδιαίτερα στη στελέχωση υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Στη συνέχεια αναφέρουμε, ενδεικτικά, μερικά από τα μαθήματα που διδάσκονται στα τμήματα:

Δ.Ε.Ο.Σ. - Ο.Π.Α.: Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία, Εφαρμοσμένη Πληροφορική, Μαθηματικά, Χρηματοοικονομική Λογιστική, Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο, Ευρωπαϊκό Δίκαιο, Οικονομικό Δίκαιο, Μακροοικονομική – Μικροοικονομική, Στατιστική, Χρηματοδοτική, Οικονομετρία, Πολιτική Ολοκλήρωση στην Ε.Ε., Διεθνής Οικονομική, Μακροοικονομικές Πολιτικές της Ε.Ε., Ιστορία Οικονομικών Θεωριών, Θεωρία Παιγνίων και Εφαρμογές, Τραπεζική, Οικονομικά Περιβάλλοντος, Διεθνείς Οργανισμοί, Φορολογικές Πολιτικές, κ.ά.

Δ.Ε.Σ. - ΠΑ.ΜΑΚ.: Πολιτική Επιστήμη, Δίκαιο των Διεθνών Οργανισμών, Πληροφορική, Μαθηματικά, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Πολιτιστική Διπλωματία, Στατιστική, Διεθνείς Σχέσεις, Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Η Ευρώπη μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, Πολιτική Κοινωνιολογία, Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Διεθνές Σύστημα, Χρηματοοικονομική Διοίκηση, Πολιτικά Κόμματα και Συστήματα Ευρώπης, Ελληνική Εξωτερική Πολιτική, κ.ά.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Η κατάρτιση που προσφέρει προσφέρουν τα τμήματα δίνουν στους αποφοίτους ευκαιρίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Οι απόφοιτοί έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων οικονομολόγων, γιατί μπορούν να καταλάβουν θέσεις οι οποίες έχουν ως αντικείμενο τις διεθνείς και ευρωπαϊκές σχέσεις της Ελλάδας με χώρες του εξωτερικού. Επιπλέον, μπορούν να απασχοληθούν σε ερευνητικά κέντρα με αντικείμενο τις διεθνείς και ευρωπαϊκές οικονομικές πολιτικές, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε Διεθνείς Οργανισμούς.

Οι πτυχιούχοι των τμημάτων, έχουν τη δυνατότητα να γίνουν μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας. Οι απόφοιτοι του τμήματος του ΠΑ.ΜΑΚ. της κατεύθυνσης Πολιτικών Σπουδών και Διπλωματίας έχουν ταυτόχρονα τη δυνατότητα να γίνουν μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης.

Οι απόφοιτοί τους μπορούν να εργαστούν στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, και συγκεκριμένα: σε υπουργεία, σε διεθνείς οργανισμούς, σε υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, Δημοτικές Επιχειρήσεις, Διοικητικές Περιφέρειες. Άμεσο αντικείμενό τους είναι η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο, η αναδιανομή των εισοδημάτων και η υλοποίηση πολιτικών αποκέντρωσης.

Οι απόφοιτοι του τμήματος του Ο.Π.Α. εντάσσονται στον Κλάδο Π.Ε. 09, Οικονομολόγων. Οι απόφοιτοι του τμήματος της Μακεδονίας εντάσσονται στα Π.Ε. ανάλογα με την κατεύθυνσή τους. Αν επιλέξουν κατεύθυνση «Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών», εντάσσονται στο Π.Ε. 09, Οικονομολόγων, ενώ, αν επιλέξουν κατεύθυνση «Πολιτικών Σπουδών και Διπλωματίας» εντάσσονται στο Π.Ε. 13, Νομικών και Πολιτικών Επιστημών.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

* Το τμήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, μετονομάστηκε το 2009 από «Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών» σε «Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών».

* Στο Tμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας λειτουργούν τα ακόλουθα εργαστήρια: α) Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και β) Διακυβέρνησης και Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Αντίστοιχα, στο τμήμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών λειτουργεί το Εργαστήριο Παρακολούθησης και Ανάλυσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (Eurolab).

* Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το τμήμα του Ο.Π.Α. για την απασχόληση των πτυχιούχων του, το ένα τρίτο περίπου των απασχολούμενων πτυχιούχων εργάζονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα της οικονομίας και ιδιαίτερα σε τράπεζες. Οι περισσότεροι από τους υπολοίπους εργάζονται στους εξής τομείς: το Ελληνικό Δημόσιο, Εταιρείες Συμβούλων, Εμπορικές Επιχειρήσεις, Επιχειρήσεις Υψηλής Τεχνολογίας και Τεχνικές Εταιρείες, Βιομηχανικές Επιχειρήσεις και Διεθνείς Οργανισμούς.

* ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ: Τα τμήματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου, Πανεπιστημίου Πειραιά, Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Θεσσαλονίκης) δέχονται και στέλνουν φοιτητές μόνο μεταξύ τους.

* ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ: Τα τμήματα Οικονομικών Επιστημών ή Οικονομικής Επιστήμης του Ε.Κ.Π.Α., του Α.Π.Θ., του Ο.Π.Α., του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Δ.Π.Θ., του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Ο.Π.Α. δέχονται και στέλνουν φοιτητές μόνο μεταξύ τους. Σημείωση: Δεν ανταλλάσουν φοιτητές μεταξύ τους τα τμήματα της ίδιας περιφέρειας

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 598 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2018»

Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Τηλ. 210-6778777

URL: www.orientum.gr

e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass