ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Τριάντα χρόνια προσφοράς στον πολιτισμό

Δημοσίευση: 01 Φεβ 2018 17:04

Ήταν το 1987, όταν μια παρέα εκπαιδευτικών της Λάρισας με ανήσυχο πνεύμα, υποστήριξε με θέρμη ότι ο ρόλος τους στην εξύψωση του μορφωτικού επιπέδου κάθε νέας γενιάς, δεν πρέπει να σταματά στη σχολική τάξη. Υποστήριξε ότι η μετάδοση της γνώσης δεν «κλείνεται» μέσα σε μια αίθουσα, αλλά συνεχίζεται με τη δημιουργία ερεθισμάτων για τους νέους και έξω από αυτή, ενώ συμφώνησε πως οι ίδιοι πρέπει να μεταλαμπαδεύσουν αξίες και να βάλουν ένα λιθαράκι στη διαμόρφωση και την ανάπτυξη της πολιτιστικής παιδείας στην ευρύτερη κοινωνία της πόλης.


Αποτέλεσμα των προβληματισμών τους ήταν η ίδρυση του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών ν. Λάρισας (ΠΟΚΕΛ), που συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια λειτουργίας και αυτή η επέτειος θα γιορτασθεί πανηγυρικά σήμερα, σε εκδήλωση στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Λάρισας.
Τον αρχικό πυρήνα των εμπνευστών του Κέντρου, στην πορεία των χρόνων, στήριξαν πολλοί εκπαιδευτικοί, που υιοθετώντας τις απόψεις και τους στόχους του, συνεχίζουν μέχρι σήμερα να προσφέρουν στην πολιτιστική ανάπτυξη και εκπαίδευση.
«Ο Σύλλογος πραγματοποίησε πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Λάρισα, τον Τύρναβο, την Ελασσόνα, την Αγιά, τα Φάρσαλα, αλλά κι εκτός νομού, στη Θεσσαλονίκη, το Ροδολίβο Σερρών, τη Λέρο, κ.α., διευρύνοντας όλο και περισσότερο τους ορίζοντές του και τις συνεργασίες του», τόνισε στην «Ε», ο σημερινός πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών ν. Λάρισας κ. Αργύρης Γκουρούκης, μιλώντας για τα 30 χρόνια δράσης.
Συγκεκριμένα ανάφερε: «Όλα αυτά τα χρόνια, πραγματοποιεί εκδηλώσεις όπως, εκθέσεις εικαστικών έργων (μαθητών κι εκπαιδευτικών), εκθέσεις φωτογραφίας, κατασκευών, γλυπτικής, αγιογραφίας, ποιητικές εκδηλώσεις, μουσικές βραδιές, προβολές κινηματογραφικών ταινιών και ντοκιμαντέρ, διαλέξεις με θέματα παιδαγωγικού, κοινωνικού, φιλοσοφικού, ιατρικού, οικολογικού, περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, διαγωνισμούς ζωγραφικής, εργαστήρια κατασκευών, παρουσιάσεις βιβλίων, ημερίδες, σεμινάρια, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές εκδρομές και την εβδομάδα παιδικής λογοτεχνίας στη Λάρισα.
Στη διάρκεια των 30 χρόνων δράσης του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών ν. Λάρισας λειτούργησαν διάφορα τμήματα (εικαστικών, λόγου, φωτογραφίας, γλυπτικής, κ.λπ.), ενώ πραγματοποιήθηκαν πολλές εκδηλώσεις, όπως τον Ιανουάριο 1994, «Ο πολιτισμός εναντίον των ναρκωτικών», ένα αφιέρωμα στο Διονύσιο Σολωμό το 1998, τον Ρήγα Βελεστινλή το 1999, κ.α.».
Μόνιμοι χορηγοί μας είναι ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Κων. Κούμας» και η Ε.Λ.Μ.Ε. Λάρισας, ενώ οικονομικά στηρίζεται μόνο στην ετήσια συνδρομή των μελών του».
Το ΠΟΚΕΛ έχει συνεργαστεί με πολλούς φορείς, Δήμους, Οργανισμούς, Πολιτιστικούς Συλλόγους και Πολιτιστικά Κέντρα, έχει εκδώσει το βιβλίο «Εκμυστηρεύσεις των 19» (μια ποιητική συλλογή) και το «Περί Παίδων Αγωγή» του Πλουτάρχου, με ελεύθερη απόδοση στη νεοελληνική γλώσσα. Έχει πραγματοποιήσει τιμητικές εκδηλώσεις για συνταξιούχους εκπαιδευτικούς κι έχει βραβεύσει συγγραφείς εκπαιδευτικούς, νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές, αλλά και πολίτες που διακρίθηκαν για την προσφορά τους στις τέχνες και τα γράμματα.
ΟΙ ΣΚΟΠΟΙ
«Το αρχικό καταστατικό του ΠΟΚΕΛ τροποποιήθηκε στην πορεία, αλλά οι σκοποί του παρέμειναν οι ίδιοι», δηλώνει ο κ. Γιουρούκης και αναφέρει: «Μερικοί από αυτούς είναι: Η ενίσχυση της επιθυμίας των εκπαιδευτικών να ασχοληθούν ελεύθερα, με θέματα πολιτιστικής δημιουργίας, η ανάπτυξη του προβληματισμού των εκπαιδευτικών, σε επιστημονικά, εκπαιδευτικά, κοινωνικά, οικονομικά, οικολογικά, τοπικού ενδιαφέροντος και άλλα μορφωτικά θέματα, πάντοτε στο πλαίσιο της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, η δραστηριοποίηση των εκπαιδευτικών, σε θέματα δημοκρατίας, παγκόσμιας ειρήνης, αφοπλισμού, συναδέλφωσης και ισότιμης συνεργασίας των λαών. Επίσης, η ενίσχυση της αλληλογνωριμίας και σύσφιξης των σχέσεων των εκπαιδευτικών, έξω από τον χώρο της εργασίας τους, καθώς και η ψυχαγωγία, με στόχο την εξύψωση του μορφωτικού επιπέδου και την ανάπτυξη της ελεύθερης πολιτιστικής δημιουργίας της μαθητικής και όλης γενικά της νεολαίας του νομού Λάρισας».
Στη σημερινή του σύνθεση το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τους εξής: Μέλη: Βασίλης Γκουράβας, Γιάννης Γεωργιάδης, Γιώτα Φώτου. Ταμίας: Ευδοκία Ποιμενίδου – Χατζηδημητρίου. Αντιπρόεδρος: Δημήτρης Σακατζής. Γραμματέας: Βασίλης Καραβίδας. Πρόεδρος: Αργύρης Γιουρούκης.
Η ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Λαρισαίων, γιορτάζει τα 30 χρόνια προσφοράς του στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και του νομού Λάρισας, με μια τιμητική εκδήλωση, σήμερα Πέμπτη, στις 7:00 μ.μ., στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει ανασκόπηση των δράσεων της χρονιάς που πέρασε, καθώς και συνολικά των 30 χρόνων του ΠΟΚΕΛ, ενώ θα τιμηθούν το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας και ο πρώτος πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Γιάννης Μπέφας.
Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Χρήστου Καρλιάμπα, ο οποίος μαζί με τους εκπαιδευτικούς, Γιάννη Μπέφα, Ιωάννη Τσουμάνη, Βάια Γαλάνη, Σταύρο Κουκουτιανό, Μιχάλη Σαμαρίνα, Αθανάσιο Σαμαρίνα, Αθανάσιο Τριανταφύλλου, Γεώργιο Νικολάου, Δημήτρη Γιαλαμά, Δημήτρη Κρίτσα και Ευάγγελο Σαράκη, ήταν από τους πρωτεργάτες και ιδρυτικά μέλη του ΠΟΚΕΛ.

Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass