ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ο …άλλος ρόλος του σχολείου

* Επιμορφωτική ημερίδα εκπαιδευτικών χθες στη Δημοτική Πινακοθήκη

Δημοσίευση: 20 Οκτ 2017 22:06

«Να εφαρμόσουμε στο σχολείο, τις καλές πρακτικές, για την υγεία, το περιβάλλον…», παρότρυνε χθες τους εκπαιδευτικούς, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Σωτήρης Βούλγαρης, στο πλαίσιο επιμορφωτικής ημερίδας, με θέμα την αγωγή υγείας, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας.

Επιστήμονες υγείας, παιδαγωγοί και ψυχολόγοι, παρουσίασαν στους εκπαιδευτικούς προγράμματα που μπορούν να εφαρμοστούν στα σχολεία, για την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των παιδιών, πέρα από τη μετάδοση των γνώσεων της διδακτικής σχολικής ύλης, με στόχο, όπως ανάφερε η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνα Χατζημίχου «να εξοικειώσουν τον μαθητή με ποικίλες καταστάσεις της ζωής και τον βοηθήσουν να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και να υιοθετεί θετικές στάσεις και συμπεριφορές στη ζωή του».

Αναλυτικότερα παρουσιάστηκαν προγράμματα για μαθητές, που αφορούν εξαφανίσεις παιδιών, το κάπνισμα, την προσωπική υγιεινή, τις πρώτες βοήθειες, και συγκεκριμένα οι ομιλητές και τα θέματα που αναπτύχθηκαν είναι τα εξής:

-«Προετοιμάζοντας το τέλος του καπνίσματος στη χώρα μας» από τον κ. Κων/νο Γουργουλιάνη, Καθηγητή Πνευμονολογίας, Δ/ντή Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

-«Σχεδιασμός-Υλοποίηση-Αποτίμηση Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στα σχολεία» από την κ. Κων/να Χατζημίχου-Καλούση, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Λάρισας

-«Πρωτογενής Πρόληψη - Ο ρόλος των εμβολίων» από τον Δρα. Παπαγιάννη Δημήτρη, επιστημονικό συνεργάτη του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Παν. Θεσσαλίας

-«Σχολική ασφάλεια και υγιεινή», από την κ. Δρ Νίκη Σύρου, Σχολική Νοσηλεύτρια, Προϊσταμένη του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Καλαμπάκας.

-«Πρώτες Βοήθειες στο σχολείο» από την κ. Χριστίνα Γιώτσα, Εκπαιδεύτρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Λάρισας

-Δύο προγράμματα πρόληψης για εξαφανίσεις ανηλίκων και τη βία αντίστοιχα, τα οποία πραγματοποιούνται σε μαθητές (πρωινές ώρες) και σε γονείς (απογευματινές ώρες) στα σχολεία, παρουσίασε η ψυχολόγος του «Χαμόγελου του Παιδιού» στη Λάρισα, κ. Βάσω Χατζή.

Πρόκειται για τα προγράμματα «Το Παπάκι Πάει…», που απευθύνεται σε παιδιά από 4 ως 6 ετών και «Real Life Stories» που απευθύνεται σε παιδιά άνω των 10 ετών. Όπως τόνισε η κ. Χατζή, μέσα από ιστορίες που παρουσιάζονται στους μαθητές, περνούν μηνύματα για το τι πρέπει να κάνουν και πώς να διαχειριστούν ανάλογες καταστάσεις. Το δεύτερο πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ενότητες σχολική βία, διαδικτυακή βία και ενδοοικογενειακή βία.

-«Πρόγραμμα πρόληψης και προαγωγής της στοματικής υγείας σε παιδιά των Δημοτικών Σχολείων της Λάρισας» από την κ. Μαρία Παπαγιάννη- οδοντίατρο Δημόσιας Υγείας, Msc public health.

ΔΙΤΤΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Το σκεπτικό εφαρμογής των προγραμμάτων, με διάφορες θεματικές (υγεία, περιβάλλον κ.α.), στους μαθητές στα σχολεία, παρουσίασε χαρακτηριστικά η κ. Χατζημίχου λέγοντας: «Το σύγχρονο σχολείο καλείται να διαδραματίσει ένα σύνθετο ρόλο, που περιλαμβάνει όχι μόνο την προαγωγή της μάθησης αλλά και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Αναζητούνται έτσι οι συνιστώσες του «αποτελεσματικού» σχολείου, εκ των οποίων θεμελιώδης είναι η ικανότητά του να «αφουγκράζεται» τις ανάγκες των παιδιών και να δίνει έμφαση όχι μόνο στη μετάδοση γνώσης αλλά και στο να προετοιμάσει αυριανούς πολίτες που θα συμμετέχουν δημιουργικά και κριτικά στα κοινωνικά δρώμενα. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος η επίσημη πολιτεία έκανε αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής πρακτικής την καθιέρωσή των προγραμμάτων των Σχολικών Δραστηριοτήτων. Στόχος μας μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Αγωγής, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών, είναι να διαμορφώσουμε πολίτες, που θα πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους και θα ασκήσουν ακόμα και κοινωνική παρέμβαση, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους στην υγεία τον πολιτισμό και την αειφορία.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση σχεδίων εργασίας για την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των μαθητών στο χώρο του σχολείου και η παρέμβαση στη σχολική ηλικία αποτελούν ίσως τα πλέον επιτυχημένα μοντέλα πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης. Δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να αναπτύσσονται γνωστικά, ψυχοσυναισθηματικά και κοινωνικά διαμέσου της συνεργασίας, της αλληλεπίδρασης και της σχέσης με τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς».

Την ημερίδα, όπου παρευρέθηκαν η κ. Τσιόπα Γεωργία, αντιδήμαρχος του Δήμου Τεμπών και υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Δήμου Τεμπών και σχολικοί σύμβουλοι, οργάνωσαν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής, το Περιφερειακό Τμήμα Λάρισας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το «Χαμόγελο του Παιδιού».

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass