ΑΡΧΙΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟ 21ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Η «καρδιά» της Πληροφορικής …χτυπά στη Λάρισα

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2017 22:25

Η Λάρισα για τρεις μέρες, θα αποτελέσει το κέντρο της Πληροφορικής πανελλήνια, όπου αξιόλογοι επιστήμονες θα παρουσιάσουν ερευνητικές εργασίες τους και θα αναδείξουν σημαντικά στοιχεία της εξέλιξής της.

Συγκεκριμένα φιλοξενείται από χθες, το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πληροφορικής, του οποίου η εναρκτήρια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον «Μύλο του Παππά», παρουσία τοπικών αρχών και φορέων, σε μια προσπάθεια εξωστρέφειας των οργανωτών στην ευρύτερη κοινωνία.

Κατά την έναρξή του, χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου (PCI 2017) ο κ. Βασίλης Βλάχος, επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι είναι η πρώτη φορά, που στο πλαίσιο του συνεδρίου, επιχειρείται η σύνδεσή του με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον κ. Ιωάννη Βογιατζή, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, αναπληρωτή καθηγητή του ΤΕΙ Αθήνας, ο οποίος παρουσίασε τους σκοπούς της Εταιρείας και τις δράσεις της εκ των οποίων είναι και ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, οι νικητές του οποίου συγκροτούν την Εθνική Ομάδα Πληροφορικής και εκπροσωπούν τη χώρα μας σε διεθνείς διαγωνισμούς. Ανατρέχοντας στην ιστορία του πανελλήνιου συνεδρίου τόνισε πως: «Το PCI ξεκίνησε το 1984, πιο πολύ ως ένα κοινωνικό γεγονός συνάθροισης διαφορετικών συνιστωσών της χώρας μας που ενδιαφέρονται για την Πληροφορική και τις εφαρμογές της και λιγότερο ως επιστημονικό γεγονός. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1984, τις εργασίες του πρώτου Πανελλήνιου Συνεδρίου Πληροφορικής κήρυξε ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, Ανδρ. Παπανδρέου.

Σήμερα, το PCI αποτελεί ένα επιστημονικό γεγονός με πρακτικά που είναι ορατά από τις βιβλιοθήκες όλων των ιδρυμάτων του κόσμου. Επιπλέον, αποτελεί μια σημείο αναφοράς για συνάθροιση των επιστημόνων Πληροφορικής της χώρας μας και ανταλλαγή απόψεων».

Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης, χαιρετίζοντας στο συνέδριο, ανάφερε ότι η Πληροφορική είναι άρρηκτα δεμένη με τη σημερινή κοινωνία και δήλωσε ότι: «Σήμερα είναι ανάγκη η ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο με τη γραφειοκρατία και να λειτουργούμε με τους τρόπους του παρελθόντος. Πρέπει να κάνουμε άλματα, ώστε να δουλεύουμε με πιο γρήγορους ρυθμούς κατακτώντας το ψηφιακό αύριο…».

Ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας, καθηγητής κ. Νίκος Μπάτης κατά τον χαιρετισμό του, δήλωσε ότι: «Είναι γεγονός ότι οι Έλληνες επιστήμονες στον χώρο της Πληροφορικής έχουν να επιδείξουν αξιόλογο και καινοτόμο έργο το οποίο έχει συμβάλει αποφασιστικά στην πρόοδο και στις εξελίξεις του χώρου.

Είναι επίσης γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων ερευνητών επιλέγει την παρουσίαση των εργασιών του σε συνέδρια εκτός Ελλάδας διότι ενδεχομένως προσφέρουν μεγαλύτερη αναγνώριση. Θεωρώ όμως ότι είναι καιρός αλλά και ανάγκη να γνωρίσει όλος ο κόσμος ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα αξιόλογο επιστημονικό προσωπικό στον χώρο της Πληροφορικής και συνέδρια σαν αυτό μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη διάδοση αυτού του μηνύματος».

 «Η Ελλάδα έχει άτομα υψηλού επιπέδου στην Πληροφορική…», υποστήριξε και ο κ. Αθανάσιος Κακαρούντας, επίκ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε χαιρετισμό του, ενώ ακολούθως χαιρετίζοντας και ο κ. Νίκος Παπαγεωργίου πρόεδρος ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Χρειάζεται να γίνουν πολλά βήματα ακόμη για να κατακτήσουμε τις εξελίξεις της σύγχρονης εποχής…».

Χαιρετισμό, τέλος απηύθυνε, ο κ. Αθανάσιος Παιδής τ. αντιπεριφερειάρχης, εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Είναι σε όλους προφανές πόσο απαραίτητες και πόσο ελπιδοφόρες για τη περιοχή μας είναι πρωτοβουλίες και προσπάθειες όπως το 21ο Συνέδριο Πληροφορικής. Ο τόπος μας έχει την ανάγκη να στραφεί στην παραγωγή, στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες, στην επένδυση πάνω στην «3η βιομηχανική επανάσταση» που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε νέες επιστημονικές προσεγγίσεις και σε νέους επιστήμονες να μπορέσουν να αναπτύξουν το ερευνητικό τους έργο στην Ελλάδα . Αυτή η προσέγγιση είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη κάθε σύγχρονης χώρας που επιχειρεί να κατακτήσει δυναμικά μια θέση στο σημερινό παγκόσμιο περιβάλλον.

Το 21ο Συνέδριο Πληροφορικής, είναι εφαλτήριο για ένα πολύ ενδιαφέρον μέλλον, με πολλές αξιόλογες προσπάθειες από τοπικές νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) που παρουσιάζουν τις δράσεις τους».

Ακολούθησε ομιλία του αντιδημάρχου Λαρισαίων κ. Γ. Σούλτη με θέμα «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στους Δήμους: Προβλήματα και Προοπτικές» και ομιλία του κ. Παιδή με θέμα «Περιφέρεια Θεσσαλίας Υποδομές ΤΠΕ για τη Θεσσαλία, το παράδειγμα του Τουρισμού».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με παρουσίαση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και με συντονιστή τον κ. Πάνος Φιτσιλή, καθηγητή του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Ειδικότερα παρουσιάστηκαν τα εξής προγράμματα: COMPASS από τον Ι. Βογιατζή, SCENΤ από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής ΕΟΔΑ PrivacyFlag από τον Βασ. Βλάχο, CS-AWARE από την Λία Γκουντρουμπή, και τον Θανάση Πουλτσίδης, του τμήματος Υποστήριξης Συστημάτων και Επικοινωνιών του Δήμου Λαρισαίων, ReCRED: από τον Χριστόφορο Νταντογιά, ερευνητή του Πανεπιστημίου Πειραιά, MITIGATE από τον Χρήστο Δουληγέρη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Η χθεσινή πρώτη μέρα του συνεδρίου, έκλεισε με στρογγυλό τραπέζι, με θέμα «Οι απαραίτητες υποδομές Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για τη Θεσσαλία του 2025», με συντονιστή τον κ. Β. Βλάχο και συμμετέχοντες από το ΤΕΕ και το ΤΕΙ Θεσσαλίας (Β. Γερογιάννης), την ΕΠΥ (Ι. Βογιατζής), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Α. Κακαρούντας), τον Δήμο Λάρισας (Γ. Σούλτης) και την Περιφέρεια Θεσσαλίας (Α. Παιδής).

Στο φουαγιέ του «Μύλου του Παππά», λειτούργησε χθες έκθεση καινοτόμων εφαρμογών Πληροφορικής και Επικοινωνιών που συνδιοργανώθηκε με το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας.

Να σημειωθεί ότι το Πανελλήνιο Συνέδριο Πληροφορικής θα συνεχιστεί αύριο στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, ενώ στο πλαίσιό του θα παρουσιαστούν πενήντα ερευνητικές εργασίες.

Το συνέδριο συνδιοργανώνουν η Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΠΥ), το ΤΕΙ Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαρισαίων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

 

Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass