ΜΕ ΑΛΚΙΝΟΟ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΤΑ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Στα θρανία «ο Προσκυνητής»…

*Συνεχίζονται στη Λάρισα οι επιμορφώσεις εκπαιδευτικών για το πώς θα διδάξουν τη νέα ύλη του μαθήματος των θρησκευτικών - Στα σχολεία ο κύριος όγκος των βιβλίων

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2017 22:40
Τα βιβλία διαχωρίστηκαν στα σχολεία, για τη διανομή τους σε κάθε μαθητή, ώστε να παραδοθούν την ημέρα του αγιασμού Τα βιβλία διαχωρίστηκαν στα σχολεία, για τη διανομή τους σε κάθε μαθητή, ώστε να παραδοθούν την ημέρα του αγιασμού

Τα νέα σχολικά βιβλία του μαθήματος των θρησκευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απεστάλησαν χθες, στο κέντρο διανομής σχολικών βιβλίων της Λάρισας, λίγες μέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας χρονιάς, για να διανεμηθούν στα σχολεία.

Αντίθετα, ήδη διανεμήθηκαν τα επίσης νέα βιβλία των θρησκευτικών, στα δημοτικά σχολεία της Λάρισας, ενώ παράλληλα μέχρι και την τελευταία στιγμή πραγματοποιούνται στην πόλη μας επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, για τον τρόπο διδασκαλίας της νέας ύλης του μαθήματος.

Μετά από μαραθώνιες συζητήσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, με την ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδας, μετά από μεγάλες προσπάθειες που έγιναν σε συναντήσεις τους να βρουν σημεία σύγκλισης απόψεων, για το τι πρέπει και τι όχι να διδάσκεται στο μάθημα των θρησκευτικών στα ελληνικά σχολεία, διαχωρίστηκαν οι ρόλοι των δύο πλευρών, καθώς υπήρξαν αγεφύρωτες διαφορές, με το υπουργείο να υλοποιεί τον δικό του προγραμματισμό, ακόμη και αν σε πολλά σημεία του ήρθε σε αντίθεση με τις απόψεις της Εκκλησίας.

«Το υλικό που κρατάτε στα χέρια σας είναι ένας «πολύχρωμος χάρτης», που θα βοηθήσει και θα διευκολύνει τη φετινή σας «εξερεύνηση» του κόσμου της πίστης και της θρησκείας…», είναι ίσως η αντιπροσωπευτικότερη φράση, της ύλης που περιέχουν τα νέα βιβλία και την οποία εκφράζει συντακτική ομάδα, ενός εξ αυτών, της Α’ Λυκείου.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο δε, το μάθημα ξεκινά με ένα τραγούδι του Έλληνα συνθέτη –τραγουδιστή, Αλκίνοου Ιωαννίδη, με τίτλο «Ο Προσκυνητής» (2003), σε μια άσκηση για τους μαθητές, που ζητά να συμπληρώσουν τα κενά των λέξεων που λείπουν από τους στίχους του.

Η αναζήτηση του Θεού, η αυτογνωσία, η επικοινωνία, το ήθος και η αγιότητα, είναι μερικές από τις έννοιες που θα γνωρίσουν οι μαθητές του λυκείου, ενώ αντίστοιχα στο ίδιο ύφος αναζήτησης- έρευνας, έχει γραφεί και η ύλη του Γυμνασίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών είναι το βιβλίο της Β’ Γυμνασίου με τίτλο «Πορεία μέσα από αντιθέσεις» όπου τίθενται μεταξύ άλλων ερωτήματα όπως «Μπορούν οι άνθρωποι να εικονίζουν τον Θεό;» και ενότητες όπως: «Διάσταση και αντιπαλότητα στις θρησκείες».

Αντίστοιχα και στα νέα βιβλία των τάξεων του δημοτικού σχολείου, η συντακτική ομάδα προετοιμάζει τους μαθητές για τη νέα ύλη και συγκεκριμένα στον πρόλογο της Γ’ τάξης τούς ετοιμάζει για «Ένα ταξίδι στον κόσμο της θρησκείας με οδηγό τις εικόνες, τις περιγραφές, τα πρόσωπα και τις ιστορίες…. Στη διαδρομή θα ανακαλύψουμε την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση αλλά και κάποια στοιχεία από την παράδοση άλλων θρησκειών».

Κοινό στοιχείο όλων των βιβλίων και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης είναι «το ταξίδι». Απευθύνονται στον μαθητή σαν να κάνει ένα ταξίδι στη γνώση και στην έρευνα αυτής, χωρίς να χρησιμοποιούν έννοιες που υποσυνείδητα οδηγούν τη σκέψη στις παρωπίδες του σωστού και του λάθους ή του απόλυτου.

Ενδεικτικά, για τις αλλαγές που επήλθαν στα θρησκευτικά και τη νέα διάστασή τους, που δίνει το μάθημα μέσα στην τάξη, παραθέτουμε μέρος του προλόγου του νέου βιβλίου της Α’ Λυκείου: «Στη διάρκεια του έτους θα προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε πρώτα από όλα τον άνθρωπο ως πρόσωπο. Ένα πρόσωπο που αναζητά, γνωρίζει, επικοινωνεί και πράττει. Θα προσεγγίσουμε την πίστη, τη λατρεία, την προσευχή, τη σωτηρία μέσα από τη θρησκεία του. Θα εμβαθύνουμε στις έννοιες της εκκλησίας, της ευχαριστίας, της ενότητας, της ταυτότητας και του νόμου.

Θα αγκαλιάσουμε αξίες, όπως η ελευθερία, η αγάπη, η ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, και θα αναλογιστούμε την ευθύνη του σύγχρονου ανθρώπου για την πραγμάτωσή τους στον κόσμο.

Τέλος, θα αντιπαρατεθούμε με την έννοια του κακού και θα το προσεγγίσουμε σε όλες τις εκφάνσεις του, από την αμαρτία, την αδικία, τον φανατισμό, την υποδούλωση, μέχρι τον «έσχατο εχθρό», τον θάνατο. Θα κινηθούμε με γνώμονα την ορθόδοξη χριστιανική πίστη, αλλά θα προσεγγίσουμε με διερευνητικό πνεύμα και τις διδασκαλίες των άλλων χριστιανικών παραδόσεων και των κυριότερων θρησκευμάτων των σύγχρονων κοινωνιών.

Σας ευχόμαστε να διασχίσετε τη «θάλασσα» της θρησκευτικής γνώσης και μάθησης με ενθουσιασμό, κέφι και όρεξη για δημιουργία. Καλό σας ταξίδι!».

Να σημειωθεί ότι όλα τα νέα σχολικά βιβλία του δημόσιου σχολείου, εκδόθηκαν από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος».

Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Τα πρώτα σχολικά βιβλία, που διανεμήθηκαν στα σχολεία, ήταν τίτλοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τον περασμένο Ιούνιο και ακολούθησε νέα διανομή …σε δόσεις- και για τις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης- μέσα στον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο διανομής σχολικών βιβλίων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας, κ. Βασίλη Σαμαρά, μέσα στον Αύγουστο παρελήφθη στη Λάρισα η πρώτη παρτίδα βιβλίων του δημοτικού σχολείου και προχθές η δεύτερη. Μεταξύ αυτών ήταν και τα θρησκευτικά. Στα 127 ανέρχεται συνολικά ο αριθμός των τίτλων στο δημοτικό σχολείο, για όλες τις τάξεις.

Από σήμερα, όπως σημειώνει ο ίδιος, κάθε σχολείο θα κάνει συμπληρωματικές παραγγελίες τίτλων βιβλίων, σε περίπτωση που όσα έλαβε δεν επαρκούν για τις ανάγκες του, γιατί προέκυψαν νέες εγγραφές μαθητών ή μετεγγραφές, οι οποίες δεν περιλαμβανόταν στον αρχικό προγραμματισμό του.

«Το 90% των σχολικών βιβλίων του δημοτικού, βρίσκεται στα σχολεία…» υποστηρίζει ο κ. Σαμαράς.

Αντίστοιχα ο υπεύθυνος διανομής σχολικών βιβλίων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας, κ. Βαγγέλης Ζαφείρης,

ανάφερε ότι ο μεγαλύτερος όγκος των σχολικών βιβλίων έχει παραληφθεί από τον Ιούνιο, ενώ μόλις χθες παρελήφθησαν τα πρώτα νέα βιβλία θρησκευτικών, στο κέντρο διανομής στη Λάρισα.

Η διάθεσή τους ήδη έχει ξεκινήσει στα γυμνάσια και στα λύκεια του νομού.

Όπως τόνισε και ο κ. Ζαφείρης, αυτές τις μέρες ακολουθούν οι συμπληρωματικές παραγγελίες βιβλίων από σχολεία, όπου προέκυψαν νέες ανάγκες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ)-«Διόφαντος», κάθε χρόνο μοιράζονται στους μαθητές των δύο βαθμίδων 28 εκατομμύρια αντίτυπα σχολικών βιβλίων.

Στο Δημοτικό υπάρχουν κατά μέσον όρο 20 τίτλοι ανά τάξη, όπως και στο Γυμνάσιο, ενώ στο Γενικό Λύκειο ο μέσος όρος ανεβαίνει στους 25 τίτλους. Αντίθετα, στα Επαγγελματικά Λύκεια, λόγω των πολλών ειδικοτήτων, υπάρχουν συνολικά περίπου 700 τίτλοι βιβλίων. Υπολογίζεται ότι απαιτούνται 10.000 τόνοι χαρτιού και το ετήσιο κόστος προσεγγίζει τα 19 εκατομμύρια, ύστερα από σημαντικές προσπάθειες οικονομίας τα τελευταία χρόνια (το 2011 το κόστος ήταν 36 εκατομμύρια).

Βιβλία για μαθητές

με αμβλυωπία

Σε ανακοίνωσή του, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) : «Στις σελίδες των Σχολικών Μονάδων είναι διαθέσιμη η καρτέλα «Μαθητές με αμβλυωπία» στο μενού «Παραγγελίες» όπου δίνεται η δυνατότητα να συμπληρωθούν τα απαιτούμενα στοιχεία των εγγεγραμμένων μαθητών με αμβλυωπία που θα φοιτήσουν το σχολικό έτος 2017-2018 και να επιλέγουν τα βιβλία που θα χρειαστούν».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass